specs for full-res, full-frames monitoring with HDV/XH-A1? at DVinfo.net

Go Back   DV Info Net > Cross-Platform Post Production Solutions > Adobe Creative Suite

Adobe Creative Suite
All about the world of Adobe Premiere and its associated plug-ins.

Thread Tools Search this Thread
Old November 24th, 2007, 03:52 AM   #1
Regular Crew
Join Date: Aug 2004
Posts: 166
specs for full-res, full-frames monitoring with HDV/XH-A1?

Hi, I currently run DV Rack 2.0 HD on a SINGLE core 2.4ghz AMD Turion 64 processor, 160gb 5400rpm hard drive, and ATI Radeon Xpress 200M integrated graphics setup.

Obviously, this isn't ideal, especially seeing as how I use the XH-A1.

I'm currently in the market to buy a new laptop, and don't really want to invest a lot into a laptop; only as much as is needed to ensure smooth, hiccup free, monitoring of HDV at full res and full frames.

I'm basically torn right now between buying a new Dell Inpiron series laptop with all the fixings, Core 2 Duo 2.2ghz, 4mb cache, 3gb ram, 256mb dedicated video card, etc.

I figure this would give me what I want...and yet it's more than I want to spend right now since I also need to replace my desktop now whose motherboard and components more or less discombobulated at the end of the summer when the power supply blew.

Basically, do you think a 1.8ghz core 2 duo processor, 2gb ram, setup WITHOUT a dedicated graphics card (i.e. Intel GMA 950 integrated) can handle XH-A1 HDV monitoring with aplomb?

Or, would I need to simply gulp and pony up for the Core 2 Duo laptop with a dedicated graphics card?

Thanks for any insights into this.
Eugene Kim is offline   Reply With Quote
Old November 24th, 2007, 07:37 AM   #2
Join Date: Dec 2006
Location: Little Rock
Posts: 1,383
The lag-time involved with monitoring HDV over firewire to a laptop makes it unusable for what I do. And laptop speed has nothing to do with that.
If your current laptop has the grunt to capture video and display your waveform and vector, then I would skip the computer upgrade at this time,
and invest in an HD field monitor, or an HD studio monitor if you are only doing in-studio shots.
David W. Jones is offline   Reply With Quote
Old November 24th, 2007, 10:59 AM   #3
Inner Circle
Join Date: Sep 2003
Location: Portland, Oregon
Posts: 3,138
Agreeing with David that HDV lag will occur no matter what laptop or desktop is used. DVRack 2.0HD has latency, that's a fact. As I understand it, this is because DVRack gives priority of system resources to laying down the file on the disk, then decodes the HDV for display.

With HDV we have the long-GOP data structure, meaning that display is already 1/2 a second behind live before we get to firewire and system resource delays. And 1/2 a second or more is forever as far as using the DVRack monitor to track, frame, and focus action.

OTOH, I use it all the time on more static shots and to check lighting setups.

But I can't use it on a jib/crane. For that, I use a conventional monitor.

I have an Intel Core2 Duo T7200 2GHz with 2GB ram laptop running Windows XP MCE, DVRack 2.0 HD runs just fine with sony Z1, V1, and JVC HD100. I've not tested other HDV cameras.
Seth Bloombaum is offline   Reply

DV Info Net refers all where-to-buy and where-to-rent questions exclusively to these trusted full line dealers and rental houses...

Professional Video
(800) 833-4801
Portland, OR

Omega Broadcast
(512) 251-7778
Austin, TX

(973) 335-4460
Mountain Lakes, NJ

Abel Cine Tech
(888) 700-4416
N.Y. NY & L.A. CA

(800) 238-8480
Glendale, CA

Precision Camera
(800) 677-1023
Austin, TX

DV Info Net also encourages you to support local businesses and buy from an authorized dealer in your neighborhood.
  You are here: DV Info Net > Cross-Platform Post Production Solutions > Adobe Creative Suite

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search



All times are GMT -6. The time now is 02:24 AM.

DV Info Net -- Real Names, Real People, Real Info!
1998-2015 The Digital Video Information Network