So Premeire Pro is currently a better HDV solution? at DVinfo.net

Go Back   DV Info Net > Cross-Platform Post Production Solutions > Adobe Creative Suite

Adobe Creative Suite
All about the world of Adobe Premiere and its associated plug-ins.


Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old February 8th, 2005, 03:15 AM   #1
Regular Crew
 
Join Date: Feb 2005
Location: New York
Posts: 141
So Premeire Pro is currently a better HDV solution?

I am using both Premiere Pro and Vegas. I am getting the Z1 this week and have been looking into which platform I should use. It appears that Cineform is more powerful with Premeire Pro than with Vegas. I have not used the Cineform product, just reading the info on their website.

So has Sony announced any plans to give us real time HDV editing in Vegas?
Greg Jacobson is offline   Reply With Quote
Old February 8th, 2005, 07:33 AM   #2
RED Code Chef
 
Join Date: Oct 2001
Location: Holland
Posts: 12,514
What exactly would be more powerful? From my understanding
Cineform offers the same levels of performance on both Premiere
and Vegas.

From what I heard from some users, 1920 x 1080 in HDV will not
be realtime on any system at the moment.
__________________

Rob Lohman, visuar@iname.com
DV Info Wrangler & RED Code Chef

Join the DV Challenge | Lady X

Search DVinfo.net for quick answers | Buy from the best: DVinfo.net sponsors
Rob Lohman is offline   Reply With Quote
Old February 8th, 2005, 10:05 AM   #3
Regular Crew
 
Join Date: Feb 2005
Location: New York
Posts: 141
Just reading directly off of the Cineform website.

It says the version for Vegas is "near real time" and that the version for Premeire Pro is "real time".
Greg Jacobson is offline   Reply With Quote
Old February 8th, 2005, 10:17 AM   #4
CTO, CineForm Inc.
 
Join Date: Jul 2003
Location: Cardiff-by-the-Sea, California
Posts: 8,090
Yes, Currently Aspect HD (for Premiere Pro) offer about double for the performance of Connect HD (for Vegas.) Aspect HD includes a new video pipeline and 40+ real-time effects that exploit Premiere's hardware plug-in interface (although it does this with software only.) This is why AHD is so much faster.

Rob,

HDV encoded at 1440x1080 (Sony HDV) is real-time on modern P4 systems (note: Prospect HD supports 1920x1080 10-bit in real-time.) We regularly can mix up to 3 stream of Sony HDV at 30 frames per second on a 3+Ghz P4. Aspect HD performs like a hardware accelerater without any hardware upgrades.
__________________
David Newman -- web: www.gopro.com
blog: cineform.blogspot.com -- twitter: twitter.com/David_Newman
David Newman is offline   Reply With Quote
Old February 8th, 2005, 07:17 PM   #5
Major Player
 
Join Date: Jan 2003
Location: Toronto, Canada
Posts: 375
we've tested both - like Prem pro better with FX1

Key advantages so far for Prem Pro with mainconcept HDV plugin:

- renders seem faster than Vegas on same machine
- deinterlace capability on Prem Pro seems more straightforward in Prem Pro, helping to give more filmic type result from 60i/50i if you so chose...

Overall, I prefer Vegas for more straightforward, quicker editing - you just drag and overlap successive clips for transitions, etc...

It's just that some of the re-sampling that goes on in Vegas is a little wonky in terms of getting "unexpected" results.

25 fps/50i to 24p for instance doesn't seem to work as effectively as in say FCP...
Mark Kubat is offline   Reply With Quote
Old February 9th, 2005, 06:23 AM   #6
RED Code Chef
 
Join Date: Oct 2001
Location: Holland
Posts: 12,514
Okay, thanks for the info. I was expecting both products to perform
the same, oh well, can't have everything I guess! <g>

Great to hear it is realtime as well, not sure where I read that
it wasn't (so many posts).
__________________

Rob Lohman, visuar@iname.com
DV Info Wrangler & RED Code Chef

Join the DV Challenge | Lady X

Search DVinfo.net for quick answers | Buy from the best: DVinfo.net sponsors
Rob Lohman is offline   Reply With Quote
Old February 9th, 2005, 07:25 AM   #7
Inner Circle
 
Join Date: Apr 2003
Location: Aus
Posts: 3,884
"It says the version for Vegas is "near real time" and that the version for Premeire Pro is "real time"."

but what is really considered realtime?? Personally, if i have to stop a looped playback while im adjusting keyframes is NOT realtime.. not in my book. as what i am seeing is not in motion and im working with video, so i have to see motion to place my Keys correctly..

as for preview and playback, it depends on how important that is to your work. most people are happy with using a reference monitor for jsut that.. a reference monitor.. for colour and gamma correction etc..

in the end, they all have to render... realtime render is all good.. but at what sacrifice within the production process??

I dunno.. im still waiting for the dust to settle then i'll move to the one which works best for me..
Peter Jefferson is offline   Reply With Quote
Old February 10th, 2005, 08:01 AM   #8
Inner Circle
 
Join Date: Sep 2004
Location: Sacramento, CA
Posts: 2,488
<<<...what is really considered realtime?? >>>

Ah, that's the million-dollar marketing question, now isn't it? It's worth noting that almost everyone tries to bill their video editing products as "real time" these days, but some are much more so than others. To me, real time editing means you don't have to render anything to see the results played back at full quality on your computer, preferably with simultaneous full quality monitoring and full quality output to your choice of recording devices. In practice, every editing program has its limits, so none are truly real time under all circumstances.

With HDV in particular, I know of only one shipping solution with real time playback to both the computer screen and an external HDTV monitor, and none which can output in real time back to an HDV camera or to current HD distribution formats. Compared to DV editing options that's not very effiicent, and means it's going to take more time to produce an HDV video than a DV one.
Kevin Shaw is offline   Reply With Quote
Old February 17th, 2005, 09:49 AM   #9
Regular Crew
 
Join Date: Feb 2005
Location: Cape Town, South Africa
Posts: 76
Premiere Pro 1.51 update?

I'm anxiously waiting for the long-promised "hdv" update to Premiere Pro. The long wait has me worried, as they're well into their second month of beta-testing. Let's hope the bugs are not insurmountable. As a long-time Premiere user, I'll probably go with 1.51 and Cineform, provided there's batch capture and export to tape! I've accepted that the only inexpensive way to preview on an external monitor is with the also unreleased Matrox HD card.
__________________
Derek Antonio Serra
Indie Filmmaker
www.indv.co.za
Derek Serra is offline   Reply With Quote
Old February 18th, 2005, 11:44 AM   #10
Inner Circle
 
Join Date: Sep 2004
Location: Sacramento, CA
Posts: 2,488
Derek: why wait for Adobe to trouble-shoot their free version of the Cineform plugin when you can buy the real thing and get better editing performance for a reasonable price?

As far as I know you're not going to get functional batch capture with most current HDV editing solutions, but that's so "20th century" anyway--it's time to stop worrying about that and just buy some big hard drives so you can do bulk captures of all your footage.

Regarding the Matrox video card with component outputs, are you sure that's not shipping yet? Seems like that should be happening soon if it hasn't already.
Kevin Shaw is offline   Reply With Quote
Old February 18th, 2005, 12:05 PM   #11
CTO, CineForm Inc.
 
Join Date: Jul 2003
Location: Cardiff-by-the-Sea, California
Posts: 8,090
Also worth investigating (out now) is the NVidia power Quadro FX 540. We are get one (hopeful) next week.
__________________
David Newman -- web: www.gopro.com
blog: cineform.blogspot.com -- twitter: twitter.com/David_Newman
David Newman is offline   Reply With Quote
Old February 19th, 2005, 11:49 AM   #12
Regular Crew
 
Join Date: Feb 2005
Location: Cape Town, South Africa
Posts: 76
I'm waiting for 1.51 only because it will support hdv export to camera. Presently even the $499 Aspect HD doesn't help me in that regard. Once I'm sure that export to tape with Premiere Pro is actually working, bug-free, I'll invest in Aspect HD. I've been burnt before by promises from software vendors - no export, no buy.
__________________
Derek Antonio Serra
Indie Filmmaker
www.indv.co.za
Derek Serra is offline   Reply With Quote
Old February 19th, 2005, 12:02 PM   #13
CTO, CineForm Inc.
 
Join Date: Jul 2003
Location: Cardiff-by-the-Sea, California
Posts: 8,090
The feature you are requesting is working in the current version of Aspect HD (2.5b is fully tested in this regard), it is just a dormant feature awaiting the new Premiere release. We do plan another release upon the Premiere arrival which includes even more cool upgrades -- free to current users.
__________________
David Newman -- web: www.gopro.com
blog: cineform.blogspot.com -- twitter: twitter.com/David_Newman
David Newman is offline   Reply With Quote
Old February 19th, 2005, 02:49 PM   #14
Regular Crew
 
Join Date: Feb 2005
Location: New York
Posts: 141
<<<-- Originally posted by David Newman : The feature you are requesting is working in the current version of Aspect HD (2.5b is fully tested in this regard), it is just a dormant feature awaiting the new Premiere release. We do plan another release upon the Premiere arrival which includes even more cool upgrades -- free to current users. -->>>

Will this also be available for Connect HD?
Greg Jacobson is offline   Reply With Quote
Old February 19th, 2005, 07:20 PM   #15
CTO, CineForm Inc.
 
Join Date: Jul 2003
Location: Cardiff-by-the-Sea, California
Posts: 8,090
Connect HD works today with Vegas 5.0d. Just get the latest Vegas download and Connect HD and you are set.
__________________
David Newman -- web: www.gopro.com
blog: cineform.blogspot.com -- twitter: twitter.com/David_Newman
David Newman is offline   Reply
Reply

DV Info Net refers all where-to-buy and where-to-rent questions exclusively to these trusted full line dealers and rental houses...

Professional Video
(800) 833-4801
Portland, OR

B&H Photo Video
(866) 521-7381
New York, NY

Z.G.C.
(973) 335-4460
Mountain Lakes, NJ

Abel Cine Tech
(888) 700-4416
N.Y. NY & L.A. CA

Precision Camera
(800) 677-1023
Austin, TX

DV Info Net also encourages you to support local businesses and buy from an authorized dealer in your neighborhood.
  You are here: DV Info Net > Cross-Platform Post Production Solutions > Adobe Creative Suite

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

 



Google
 

All times are GMT -6. The time now is 12:55 AM.


DV Info Net -- Real Names, Real People, Real Info!
1998-2017 The Digital Video Information Network