Io Express questions at DVinfo.net

Go Back   DV Info Net > The Tools of DV and HD Production > External Video Recording Solutions > AJA Io and Ki Pro

AJA Io and Ki Pro
...plus others from the AJA product line.


Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old November 12th, 2009, 10:41 AM   #1
Regular Crew
 
Join Date: Mar 2009
Location: Croatia
Posts: 50
Io Express questions

Hi!
I have some questions about the Io Express.
I am a PC user for now, so I`m interested can the Io Express record full hd 4:2:2 to format that is editable on Windows with Premiere Pro CS4. (I know that it records ProRes 422 - but it`s not editable on PC).
Also I would like to know what bitrates can it record.

The main problem for me now is that I work with Panasonic HS400N HD switcher but it`s not taking any audio signal from SDI.
So I have only video HD-SDI output that I can go to Io Express, but how can I record the audio from the audio mixer?
Can I use BlackMagic Audio to SDI converter to embedd audio signal to SDI? http://www.blackmagic-design.com/pro...iniconverters/

I am wondering about the capturing stability, because I know that Premiere is not very much of a confidence to work sure and that it will not freeze or something like that when capturing.
Can you recommend me a software for capturing that is 100% reliable to work with. (I don`t know if the Io Express is compatible with BlackMagic Media Express or Adobe OnLocation)

How fast notebook should I need to capture to. Now I have Lenovo r61.

Thanks in advance for your replies.
Patrik Vale is offline   Reply With Quote
Old November 16th, 2009, 04:47 PM   #2
AJA Video Systems
 
Join Date: Sep 2003
Location: Grass Valley, CA
Posts: 36
Hi Patrick,

Here are some answers to your questions:

>>an the Io Express record full hd 4:2:2 to format that is editable on Windows with Premiere Pro CS4.

Yes, I can record in premiere pro both 8 bit and 10 bit uncompressed as well as DV and DVCProHD compressed files. These bitrates can be between 4 and 200 megabytes per second, depending on resolution, framerate, bit depth, and compression type.

>>how can I record the audio from the audio mixer?

AJA and many of our competitors have audio embedding mini-converters. I can say with confidence that the ones we make work well, but I have not used the other ones before.

>> am wondering about the capturing stability

The IoExpress can be used to capture in Premiere Pro, Sony Vegas, and AJA's own utility called Machina.


>>How fast notebook should I need to capture to

This depends on what type of capture you need to do. The most intensive capture is in Vegas using their 4:2:2 Mpeg MXF capture. It requires 4 cores and probably 4 GB of RAM. For DVCProHD capture, two fast cores (3GHz) is a minimum and 4 GB of RAM. For uncompressed capture, slower processors will work fine, but then the disk systems must be both large and fast so you need external storage for that.
__________________
TH
www.aja.com
Thad Huston is offline   Reply
Reply

DV Info Net refers all where-to-buy and where-to-rent questions exclusively to these trusted full line dealers and rental houses...

Professional Video
(800) 833-4801
Portland, OR

B&H Photo Video
(866) 521-7381
New York, NY

Z.G.C.
(973) 335-4460
Mountain Lakes, NJ

Abel Cine Tech
(888) 700-4416
N.Y. NY & L.A. CA

Precision Camera
(800) 677-1023
Austin, TX

DV Info Net also encourages you to support local businesses and buy from an authorized dealer in your neighborhood.
  You are here: DV Info Net > The Tools of DV and HD Production > External Video Recording Solutions > AJA Io and Ki Pro

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

 



Google
 

All times are GMT -6. The time now is 07:01 PM.


DV Info Net -- Real Names, Real People, Real Info!
1998-2017 The Digital Video Information Network