Extra software necessary to export from Avid to Protools LE? at DVinfo.net

Go Back   DV Info Net > The Tools of DV and HD Production > All Things Audio

All Things Audio
Everything Audio, from acquisition to postproduction.


Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old March 7th, 2009, 05:42 PM   #1
Major Player
 
Join Date: Nov 2007
Location: Stockholm, Sweden
Posts: 462
Extra software necessary to export from Avid to Protools LE?

I just bought an Mbox2 and with it I got Protools LE. I will be using the Mbox2 with my video editor Media Composer but would like to give Protools a go as audio sweetener. However I've tried importing an AAF-audio-file from Avid and that gave me an error message. Now - after googeling this problem I understand that Digidesign sells another product called Digitranslator that seems to be needed to import OMF and AAF-files.

Is there really no other way to transfer Avid projects into Protools LE?? This software is at least $500 dollars which is more than I payed for the Mbox and Pro tools LE together?
__________________
Ola Christoffersson, Kamrat produktion, Stockholm - Sweden
www.kamrat.tv
Ola Christoffersson is offline   Reply With Quote
Old March 7th, 2009, 08:38 PM   #2
 
Join Date: Nov 2001
Location: santa fe, nm
Posts: 3,264
Images: 10
Hey Ola...

Try exporting to wav. It imports to PT8 just fine. I know, it's shameful what Avid/Digidesign tries to get away with. Oh well, what can a person do? The alternatives are worse, trust me on this.
Bill Ravens is offline   Reply With Quote
Old March 8th, 2009, 09:44 AM   #3
Major Player
 
Join Date: Nov 2007
Location: Stockholm, Sweden
Posts: 462
Quote:
Originally Posted by Bill Ravens View Post
Hey Ola...

Try exporting to wav. It imports to PT8 just fine. I know, it's shameful what Avid/Digidesign tries to get away with. Oh well, what can a person do? The alternatives are worse, trust me on this.

Bill - you are everywhere! I might as well e-mail you directly instead of bothering with these forums. ;-)

Anyway - I guess WAV-export will work but that won't give me anything but the final mix from the Avid, right? I won't get edits and volume levels and crossfades will I?
__________________
Ola Christoffersson, Kamrat produktion, Stockholm - Sweden
www.kamrat.tv
Ola Christoffersson is offline   Reply With Quote
Old March 8th, 2009, 09:58 AM   #4
 
Join Date: Nov 2001
Location: santa fe, nm
Posts: 3,264
Images: 10
Funny Ola...

Now, I have been known to be incorrect, on occcasion. ;o)
So, asking others is a good idea.
At any rate, yeah it seems PT won't import OMF/AAF without that very expensive plugin. Exporting wav files means you'll have to do that as a pre-mix set of waves. Unfortunately.
Bill Ravens is offline   Reply With Quote
Old March 8th, 2009, 10:06 AM   #5
Trustee
 
Join Date: Apr 2008
Location: Cornsay Durham UK
Posts: 1,941
I have AVID Final cut Pro and Pro tools Le, I use the DV toolkit to import OMF and it works great. It also gives you proper timecode timeline and is a must for working with video as it adds lots of extra features and a superb room simulator package called TL space.
it may sound a lot but it is really worth it if you wish to do audio post properly.
__________________
Over 15 minutes in Broadcast Film and TV production: http://www.imdb.com/name/nm1044352/
Gary Nattrass is offline   Reply With Quote
Old March 8th, 2009, 01:57 PM   #6
Major Player
 
Join Date: Nov 2007
Location: Stockholm, Sweden
Posts: 462
Quote:
Originally Posted by Gary Nattrass View Post
I have AVID Final cut Pro and Pro tools Le, I use the DV toolkit to import OMF and it works great. It also gives you proper timecode timeline and is a must for working with video as it adds lots of extra features and a superb room simulator package called TL space.
it may sound a lot but it is really worth it if you wish to do audio post properly.
Actually it is not that much if you add it all up. What kind of surpriced me though was that when I got the Mbox2 and Protools I assumed I was good to go. Did not expect to fork out $500 just for a plugin to be able to import from Avid. Kind off anoying...
__________________
Ola Christoffersson, Kamrat produktion, Stockholm - Sweden
www.kamrat.tv
Ola Christoffersson is offline   Reply With Quote
Old March 8th, 2009, 02:22 PM   #7
Regular Crew
 
Join Date: Feb 2009
Location: USA
Posts: 113
Protools has a way of limiting everything. It is a very BAD program if you don't go HD with it (in my opinion, the digi 003 rack is over priced and its conversion and preamps just plain suck... plus you are limited to tracks and everything). I would advise going OMF into Reaper to do the sweetening, but then again, protools may have crippled the Mbox to not be able to use Reaper... (Nuendo/Cubase is my favorite option though). Still, you'd have to use wav exports for this.

But even better would be, if you have any DA converters already, just exchange for the cheap m-audio transit and run it ADAT into your DA. It works like a charm zero latency for me, and it's a good mobile doogle.
Chris Rackauckas is offline   Reply With Quote
Old March 8th, 2009, 02:24 PM   #8
Regular Crew
 
Join Date: Feb 2009
Location: USA
Posts: 113
Quote:
Originally Posted by Gary Nattrass View Post
as it adds lots of extra features and a superb room simulator package called TL space.
TL Space is just an IR. SIR2 is the exact same thing and free if you pick up an IR library (there are thousands online).
Chris Rackauckas is offline   Reply With Quote
Old March 10th, 2009, 04:27 AM   #9
Trustee
 
Join Date: Apr 2008
Location: Cornsay Durham UK
Posts: 1,941
To put this into perspective guys I have worked as a Dubbing (re-recording) mixer for over 28 years, now up till the DV toolkit you would have had to buy an AudioFile or a full pro tools HD rig just to get OMF import at all. Now an AudioFile was around $100,000 a few years ago and a current pro tools HD-1 base rig with control surface will cost you at least $40,000.

The full dub suites I have used cost anything from $200,000 up to a cool $1-2Mil for the DFC desk and audio dub system that skywalker sound use.

I have a digidesign 002 ($2,000) and the DV toolkit ($1400) at home and I can pretty much do most small post jobs to a pro level with video on-line as well.

You pays yer money and makes your choices, semi pro kit is still very low cost compared to full pro kit but you can now get a lot of very pro features for a lot less than a few years ago.

Expecting a $500 m-box to do everything is not realistic and I think digidesign have been very competative with their DV toolkit.

Just to put another thing into perspective Ola, I see that you have a letus type filmic DOF feel adaptor on your HDV camera, did you feel the same way about adding this to your camera or did you expect this feature to be included?
Also with your Avid, do you expect it to do full 10 bit uncompressed video or have you had to add a mojo box to enable that?
__________________
Over 15 minutes in Broadcast Film and TV production: http://www.imdb.com/name/nm1044352/
Gary Nattrass is offline   Reply With Quote
Old March 10th, 2009, 07:50 AM   #10
Trustee
 
Join Date: Dec 2006
Location: Little Rock
Posts: 1,383
Quote:
Originally Posted by Gary Nattrass View Post
To put this into perspective guys I have worked as a Dubbing (re-recording) mixer for over 28 years, now up till the DV toolkit you would have had to buy an AudioFile or a full pro tools HD rig just to get OMF import at all. Now an AudioFile was around $100,000 a few years ago and a current pro tools HD-1 base rig with control surface will cost you at least $40,000.

The full dub suites I have used cost anything from $200,000 up to a cool $1-2Mil for the DFC desk and audio dub system that skywalker sound use.

I have a digidesign 002 ($2,000) and the DV toolkit ($1400) at home and I can pretty much do most small post jobs to a pro level with video on-line as well.

You pays yer money and makes your choices, semi pro kit is still very low cost compared to full pro kit but you can now get a lot of very pro features for a lot less than a few years ago.

Expecting a $500 m-box to do everything is not realistic and I think digidesign have been very competative with their DV toolkit.

Just to put another thing into perspective Ola, I see that you have a letus type filmic DOF feel adaptor on your HDV camera, did you feel the same way about adding this to your camera or did you expect this feature to be included?
Also with your Avid, do you expect it to do full 10 bit uncompressed video or have you had to add a mojo box to enable that?
Actually ProTools used to be able to do all this with full features out of the box, but when Avid bought the company some years back they split the application into the Pro version and the LE version in an effort to gain capital by selling the lower cost stripped down LE version to consumers. The dividing line depended on which hardware interface you had.

And even farther back before ProTools, Digidesign shipped Sound Designer, then Sound Designer II software with their hardware audio interfaces. Sound Designer was a 2-Track editing application, and the earliest version was the de-facto standard for sound designers who were building sample libraries for their EMU, Roland, and Akai samplers. Then Digidesign shipped a revolutionary new software bundled with Sound Designer II. That software happened to be called "Deck" from OSC. Deck was a fabulous new multi-track application, which Digidesign promptly copied and released as ProTools.
David W. Jones is offline   Reply With Quote
Old March 10th, 2009, 08:04 AM   #11
Trustee
 
Join Date: Apr 2008
Location: Cornsay Durham UK
Posts: 1,941
Quote:
Originally Posted by David W. Jones View Post
Actually ProTools used to be able to do all this with full features out of the box, but when Avid bought the company some years back they split the application into the Pro version and the LE version in an effort to gain capital by selling the lower cost stripped down LE version to consumers. The dividing line depended on which hardware interface you had.

And even farther back before ProTools, Digidesign shipped Sound Designer, then Sound Designer II software with their hardware audio interfaces. Sound Designer was a 2-Track editing application, and the earliest version was the de-facto standard for sound designers who were building sample libraries for their EMU, Roland, and Akai samplers. Then Digidesign shipped a revolutionary new software bundled with Sound Designer II. That software happened to be called "Deck" from OSC. Deck was a fabulous new multi-track application, which Digidesign promptly copied and released as ProTools.
Thanks for the history David it is always good to hear how things were advanced? and developed.
I was at AMS Neve from 1991-1994 and helped develop AudioFile and the Logic/DFC consoles from an operational aspect. I recall the AES show in 1993 I think when we were the first to do OMF import on AudioFile. it was all downhill from there as audio guys had to grapple with video stuff, EDL import for autoconform was bad enough but then throw in corrupt OMF files and it upped my customer support role a lot.
__________________
Over 15 minutes in Broadcast Film and TV production: http://www.imdb.com/name/nm1044352/
Gary Nattrass is offline   Reply With Quote
Old March 10th, 2009, 09:22 PM   #12
Regular Crew
 
Join Date: Feb 2009
Location: USA
Posts: 113
Or you can get any interface and use cubase which has native OMF. Just a thought.
Chris Rackauckas is offline   Reply With Quote
Old March 11th, 2009, 04:12 AM   #13
Trustee
 
Join Date: Apr 2008
Location: Cornsay Durham UK
Posts: 1,941
Quote:
Originally Posted by Chris Rackauckas View Post
Or you can get any interface and use cubase which has native OMF. Just a thought.
Good idea Chris, I suppose using final cut pro rather than avid would give you a more integrated package although I personally dont use soundtrack in FCP and prefer pro tools for my dubbing needs. I use OMF all the time with the DV toolkit and it a tried and tested workflow.
__________________
Over 15 minutes in Broadcast Film and TV production: http://www.imdb.com/name/nm1044352/
Gary Nattrass is offline   Reply With Quote
Old May 11th, 2009, 10:42 AM   #14
Regular Crew
 
Join Date: Sep 2008
Location: Bristol, UK
Posts: 52
If you are working with apple mac, you can get logic for a very fair price and will allow you to import OMF, AAF, etc...all included within the package, not having to buy extras (like the DV Toolkit,etc...) besides there's no limit with tracks in Logic...
Vvicente Villaescusa is offline   Reply With Quote
Old May 11th, 2009, 11:56 AM   #15
Trustee
 
Join Date: Apr 2008
Location: Cornsay Durham UK
Posts: 1,941
I just upgraded my PT Le to version 8 and now my track count is doubled with the DV TK2, I appreciate logic is a good program too but for me I hav to use pro tools as it is now the industry standard for audio post in the UK.
__________________
Over 15 minutes in Broadcast Film and TV production: http://www.imdb.com/name/nm1044352/
Gary Nattrass is offline   Reply
Reply

DV Info Net refers all where-to-buy and where-to-rent questions exclusively to these trusted full line dealers and rental houses...

Professional Video
(800) 833-4801
Portland, OR

B&H Photo Video
(866) 521-7381
New York, NY

Z.G.C.
(973) 335-4460
Mountain Lakes, NJ

Abel Cine Tech
(888) 700-4416
N.Y. NY & L.A. CA

Precision Camera
(800) 677-1023
Austin, TX

DV Info Net also encourages you to support local businesses and buy from an authorized dealer in your neighborhood.
  You are here: DV Info Net > The Tools of DV and HD Production > All Things Audio

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

 



Google
 

All times are GMT -6. The time now is 10:02 PM.


DV Info Net -- Real Names, Real People, Real Info!
1998-2017 The Digital Video Information Network