4073a for PDX10? at DVinfo.net

Go Back   DV Info Net > The Tools of DV and HD Production > All Things Audio

All Things Audio
Everything Audio, from acquisition to postproduction.


Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old February 15th, 2004, 06:00 PM   #1
Major Player
 
Join Date: Jul 2003
Location: Santa Rosa, California
Posts: 745
4073a for PDX10?

I'm about to get a few things for my PDX10, namely a tripod/head, and a microphone.
I'm shooting stage performances in the pit, wide circle discussions where I am sitting and shooting from along the line of the circle, and other interview-type stuff, mostly indoors. I'm thinking that the AT 4073a might be a good way to go. The mic has to be cam mounted. The PDX10 utilizes an XLR block similar to that of the PD170's, having a line/mic/mic att input level switch.
It seems that the 4073 requires a preamp, yes? Forgive my ignorance, but does the PDX10 unit have this, or do I need another piece of equipment in order to use this mic?
My budget is $1050, for the tripod, a mic , and a long camera battery.
The tripod/head will cost $367, the battery $80.
A microphone with a good "reach" is best, I think, as some of what I do can keep me at several feet of distance (no more than 10).
What do we think?
Thanks very much.
__________________
Breakthrough In Grey Room

Shawn Mielke is offline   Reply With Quote
Old February 15th, 2004, 06:56 PM   #2
Trustee
 
Join Date: Jul 2003
Location: Burlington
Posts: 1,961
I think the 4073a is the best bet for the parameters you've set here. Any mic is going to be handicapped by camera mounting, but the 4073a is going to be the best without going over your budget. The Sanken CS-1 would be over your limit but would be a good choice too.
The 4073a can hook directly into your XLR adapter of the PDX-10. You shouldn't have any problems. In a loud situation you'll probably need to engage the Mic ATT switch.
You'll also need something like thin neoprene, rubber or rubber O-rings to take up the slack in the mount. This mount is bigger in diameter than the standard 21mm AT body.
Jay Massengill is offline   Reply With Quote
Old February 15th, 2004, 08:06 PM   #3
Major Player
 
Join Date: Jul 2003
Location: Santa Rosa, California
Posts: 745
Thank you, Jay.
Are you a PDX10 user? I'm wondering if I would do better to replace the standard shockmount with something else, a Sabrasom or other. I'm about to have a busy next weekend and am ordering stuff from B&H as a 2day delivery, so I should get everything I think I'm going to need. Are there rubber products sold (at B&H), like what you mentioned, that would enable me to make the most of my standard mount?
Thanks again.
__________________
Breakthrough In Grey Room

Shawn Mielke is offline   Reply With Quote
Old February 15th, 2004, 08:59 PM   #4
Trustee
 
Join Date: Jul 2003
Location: Burlington
Posts: 1,961
Yes I have a PD-x10. I very rarely use a mic on camera, but the further away you can get the mic the better. I know some people really like the Lightwave isolator that can go in the standard mount and gives extra shock protection and distance. It is pricey though. As for rigging your own extra wrap for the mic and using the standard mount, I think you'd have to find something handy or go to the hardware superstore. I commonly use thin strips cut from cheap mousepads for this.
Also be aware of an oddity with this camera and capturing into most NLE's. The footage is tagged as mixed mono and I have to use SceneAlyser to capture to keep the audio channels split.
Jay Massengill is offline   Reply With Quote
Old February 15th, 2004, 10:52 PM   #5
Major Player
 
Join Date: Jul 2003
Location: Brooklyn, NY
Posts: 229
I see that this mic is also offered as a kit for just $20.00 more and it includes the Right angle cable ($17.49) and Beyerdynamics Shockmount ($29.95).

Tha cable is something you will need, and the shock mount may come in handy too, at least till you decide to spend on the Lightwave etc. Tha Sabrasom will be too big for such a small camera IMO.
Marty Wein is offline   Reply With Quote
Old February 16th, 2004, 05:48 AM   #6
Regular Crew
 
Join Date: Jan 2004
Location: Europe
Posts: 180
Not particularly delighted about this newly found "feature":

"Also be aware of an oddity with this camera and capturing into most NLE's. The footage is tagged as mixed mono and I have to use SceneAlyser to capture to keep the audio channels split."

- Does that mean that I won't be able to edit/adjust any stereo sound on my computer? Is the camera somehow incapable of recording proper stereo?

- Does this problem relate only to M/S stereo and adjusting the stereo width or will there be a problem if I want filter the sound, for example?

- I don't know what "mixed mono" means. Please educate. Links? Is it good for anything?

- Someone said that one should record 32 kHz/12-bit only to be able to separate the stereo tracks. Does that have something to do with this "mixed mono"?
Ralf Strandell is offline   Reply With Quote
Old February 16th, 2004, 09:39 AM   #7
Trustee
 
Join Date: Jul 2003
Location: Burlington
Posts: 1,961
The camera records stereo just fine in 16-bit, 48k two-track mode. The problem comes in during capture to the computer. For some reason, many but not all NLE capture utilities mis-interpret the media "flag" on the PD-x10 originated footage. It thinks it's supposed to have both recorded tracks mixed together into a single centered track. This is called mixed mono. The NLE won't let you resplit or handle the two channels independently. In some cases this is actually a time saver, but normally it's not really what you will need to do.
Once you capture it correctly, using SceneAlyser, your NLE will handle the audio editing just like normal. You'll have whatever control you'd have with other stereo or 2-channel mono files that come from any other camera.
SceneAlyser is actually pretty powerful and handy for other things too and costs less than $40 to download.
I think I have heard that this problem only happens when using the XLR adapter and 16-bit, but that's really the only professional way to record to this camera. It's the only way I've done it or would want to, so I haven't experimented with other ways to avoid this problem. SceneAlyser works great for me. You should download a free limited test and make sure it works with your computer first.
Jay Massengill is offline   Reply With Quote
Old February 16th, 2004, 10:33 AM   #8
Regular Crew
 
Join Date: Nov 2003
Location: Austin, TX
Posts: 173
Jay,

I'm curious what NLE software you use, and what others your aware of having this same incompatiblitiy.
Martin Garrison is offline   Reply With Quote
Old February 16th, 2004, 02:10 PM   #9
Major Player
 
Join Date: Jul 2003
Location: Santa Rosa, California
Posts: 745
Thanks for pointing out the AT kit, Marty, I've added it to my "cart".
I got my budget to budge for a much needed Varizoom controller, so my order is about tailor fitted now. Thanks, everyone, for your input.
__________________
Breakthrough In Grey Room

Shawn Mielke is offline   Reply With Quote
Old February 17th, 2004, 07:38 AM   #10
Trustee
 
Join Date: Jul 2003
Location: Burlington
Posts: 1,961
I use Vegas. Since Sony has now purchased Sonic Foundry they may have a fix in place or in the works. I haven't been following the Vegas forums very closely for a while so I don't know anything new.
Premiere was listed as an NLE that also had this problem, along with another that escapes me. Of course with new software updates or releases the problem could be fixed, so capture some footage as a test and see how your exact system handles it.
It doesn't matter where you play the footage, it still exhibited the problem either from the camera or from a DVCAM deck with footage that was shot with a PD-x10.
Jay Massengill is offline   Reply
Reply

DV Info Net refers all where-to-buy and where-to-rent questions exclusively to these trusted full line dealers and rental houses...

Professional Video
(800) 833-4801
Portland, OR

B&H Photo Video
(866) 521-7381
New York, NY

Z.G.C.
(973) 335-4460
Mountain Lakes, NJ

Abel Cine Tech
(888) 700-4416
N.Y. NY & L.A. CA

Precision Camera
(800) 677-1023
Austin, TX

DV Info Net also encourages you to support local businesses and buy from an authorized dealer in your neighborhood.
  You are here: DV Info Net > The Tools of DV and HD Production > All Things Audio

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

 



Google
 

All times are GMT -6. The time now is 12:21 AM.


DV Info Net -- Real Names, Real People, Real Info!
1998-2017 The Digital Video Information Network