Ninja 1 ProresLT 720/1080 oddity at DVinfo.net

Go Back   DV Info Net > The Tools of DV and HD Production > External Video Recording Solutions > Atomos Ninja / Samurai / Shogun

Atomos Ninja / Samurai / Shogun
HD-SDI field recorders supporting a variety of codecs.


Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old April 25th, 2013, 09:39 AM   #1
Regular Crew
 
Join Date: Mar 2007
Location: Kentish Town, London, UK
Posts: 157
Ninja 1 ProresLT 720/1080 oddity

Have just had the strangest thing happen.

I shot a theatre show, and had a Ninja 1 with latest FW attached to a Sony Z5 on a fixed wide camera. Have done this many times before. The camera set to record HDV1080i. As well as Ninja also recorded to CF using the Z5's CF recorder.

In the first half of the show the ProresLT files are reported (on two different Windows 7 machines) as 1280x720, which the files from the second half are reported as 1920x1080, which is what I'd expect. I mean, the Z5 doesn't even record 720i.

Anyone ever seen this? Any clues as to where the problem might lie? Can the Ninja really have recorded 720i from a 1080i output? Or is it all Quicktime's or Window's fault?
Mark Morreau is offline   Reply With Quote
Old May 2nd, 2013, 04:15 AM   #2
Regular Crew
 
Join Date: Jul 2012
Location: Colchester, UK
Posts: 36
Re: Ninja 1 ProresLT 720/1080 oddity

I've had a similar thing happen in that my Sony FS100 can record internally to 720 while outputting 1080 and the reason for that is that just changing the recording spec doesn't change the output spec.

On that occasion I was asked to record 720 on the Ninja, so I changed the record spec from 1080 but forgot to change the video output spec. No harm done at the end of the day but I certainly learnt from it.

This isn't the Ninja, it can only record the signal sent down the HDMI and certainly can't up or down convert, something must have happened to you camera. Did you power down, have a battery change, or did someone adjust the settings?
Duncan Say is offline   Reply With Quote
Old May 2nd, 2013, 08:27 AM   #3
Regular Crew
 
Join Date: Mar 2007
Location: Kentish Town, London, UK
Posts: 157
Re: Ninja 1 ProresLT 720/1080 oddity

Quote:
Originally Posted by Duncan Say View Post
This isn't the Ninja, it can only record the signal sent down the HDMI and certainly can't up or down convert, something must have happened to you camera.
Well, this is the totally mysterious thing: the camera that the Ninja was attached to was a Sony Z5E which ONLY does DV OR HDV. It has no ability or facility to record 720p...
Mark Morreau is offline   Reply With Quote
Old May 5th, 2013, 11:29 AM   #4
Regular Crew
 
Join Date: Jul 2012
Location: Colchester, UK
Posts: 36
Re: Ninja 1 ProresLT 720/1080 oddity

Well for a short while you must have entered the twilight zone! Hopefully no damage done at the end of the day but it can be puzzling what technology can do when you're off guard.
Duncan Say is offline   Reply
Reply

DV Info Net refers all where-to-buy and where-to-rent questions exclusively to these trusted full line dealers and rental houses...

Professional Video
(800) 833-4801
Portland, OR

B&H Photo Video
(866) 521-7381
New York, NY

Z.G.C.
(973) 335-4460
Mountain Lakes, NJ

Abel Cine Tech
(888) 700-4416
N.Y. NY & L.A. CA

Precision Camera
(800) 677-1023
Austin, TX

DV Info Net also encourages you to support local businesses and buy from an authorized dealer in your neighborhood.
  You are here: DV Info Net > The Tools of DV and HD Production > External Video Recording Solutions > Atomos Ninja / Samurai / Shogun

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

 



Google
 

All times are GMT -6. The time now is 10:19 AM.


DV Info Net -- Real Names, Real People, Real Info!
1998-2017 The Digital Video Information Network