Slow mo at 720 60p with 7D? at DVinfo.net

Go Back   DV Info Net > Canon EOS / MXF / AVCHD / HDV / DV Camera Systems > Canon EOS Crop Sensor for HD

Canon EOS Crop Sensor for HD
APS-C sensor cameras including the 80D, 70D, 7D Mk. II, 7D, EOS M and Rebel models for HD video recording.


Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old February 22nd, 2010, 02:59 AM   #1
Trustee
 
Join Date: Sep 2005
Location: Singapore
Posts: 1,498
Slow mo at 720 60p with 7D?

Guys, I read a claim that slow mo can be done with the 7D at 720 50/60p. From what I know, 7D does not have native overcranking functions. The only way I see is to record in 50P and play back in 30p or 24p to "slow down" natively from the cam.

Pls enlighten me if I'm wrong. Thanks!
Sean Seah is offline   Reply With Quote
Old February 22nd, 2010, 05:05 AM   #2
Regular Crew
 
Join Date: May 2007
Location: Christchurch, New Zealand
Posts: 85
Switch the camera into NTSC from the menu and you can then shoot 60p 1280 x 720

Then use cinema tools (Mac only - not sure what the software is on a PC) to conform the 50 or 60p to 24 or 25p.

That is true slow motion.

Example: Every frame from 1 second of 50p gets matched to frames in 25p - So 50 frames becomes 2 seconds.

Hope that makes sense.
__________________
www.gorillapictures.co.nz
Logan McMillan is offline   Reply With Quote
Old February 22nd, 2010, 11:03 AM   #3
New Boot
 
Join Date: Jan 2009
Location: Long Beach, CA
Posts: 19
I use sony vegas, and all you have you have to do is right click the video clip, select properties and set footage to ".400". Which will make the 60fps footage, run at the speed of 24fps.
Randall Rodriguez is offline   Reply With Quote
Old February 22nd, 2010, 11:25 AM   #4
Major Player
 
Join Date: Aug 2006
Location: Petaluma, CA
Posts: 456
Quote:
Originally Posted by Sean Seah View Post
Guys, I read a claim that slow mo can be done with the 7D at 720 50/60p. From what I know, 7D does not have native overcranking functions. The only way I see is to record in 50P and play back in 30p or 24p to "slow down" natively from the cam.

Pls enlighten me if I'm wrong. Thanks!
Yes, you are correct - the Canon 7D does not overcrank. Indeed, it's done by sampling at its higher frame rate and playing it back at a lower time rate within the NLE.

Michael
Michael Nistler is offline   Reply With Quote
Old February 22nd, 2010, 02:51 PM   #5
Regular Crew
 
Join Date: May 2007
Location: Christchurch, New Zealand
Posts: 85
Quote:
"the Canon 7D does not overcrank. Indeed, it's done by sampling at its higher frame rate and playing it back at a lower time rate within the NLE."
Um......what do you think 'overcranking' is in the digital world? It shoots at 50 / 60p - just the same as any other camera that shoots at 50 / 60p.
__________________
www.gorillapictures.co.nz
Logan McMillan is offline   Reply With Quote
Old February 22nd, 2010, 06:06 PM   #6
Inner Circle
 
Join Date: May 2006
Location: Camas, WA, USA
Posts: 5,513
True. However, it doesn't mark the file for 24p playback. When you play it back in the camera or NLE, it plays at full speed. You need to manually slow it down in the NLE.

Of course, the end result is the same. You just can't review the footage in the camera in slow mo.
__________________
Jon Fairhurst
Jon Fairhurst is offline   Reply With Quote
Old February 22nd, 2010, 06:15 PM   #7
Contributor
 
Join Date: Jan 2003
Location: Kansas City, MO
Posts: 4,449
Sorta like film. You've got to play it back at the standard speed after it's been shot at a faster speed, otherwise it wouldn't be slomo.
Bill Pryor is offline   Reply With Quote
Old February 22nd, 2010, 06:21 PM   #8
Regular Crew
 
Join Date: May 2007
Location: Christchurch, New Zealand
Posts: 85
Quote:
Originally Posted by Jon Fairhurst View Post
True. However, it doesn't mark the file for 24p playback. When you play it back in the camera or NLE, it plays at full speed. You need to manually slow it down in the NLE.

Of course, the end result is the same. You just can't review the footage in the camera in slow mo.
On the 7D? You can play it back in slow motion - in the playback options to the right of 'play' is 'slow motion'.

Also - on a Mac you can batch conform all the movies into 24p using cinema tools. So they do playback as 24p.
__________________
www.gorillapictures.co.nz
Logan McMillan is offline   Reply With Quote
Old February 22nd, 2010, 07:46 PM   #9
Inner Circle
 
Join Date: May 2006
Location: Camas, WA, USA
Posts: 5,513
Cool. I didn't know that. So the only thing missing is the ability to set the file header to 24p in the camera. That's pretty minor.
__________________
Jon Fairhurst
Jon Fairhurst is offline   Reply With Quote
Old February 23rd, 2010, 10:27 AM   #10
Trustee
 
Join Date: Sep 2005
Location: Singapore
Posts: 1,498
thaz cool Logan. I didnt know we can watch in slow mo. I felt that a true overcranking camera is one that allows me to watch the footage natively in slow mo like the XDCAM EX series but this is interesting.

Just to push this further.. No way for the undercranking rite?
Sean Seah is offline   Reply With Quote
Old February 23rd, 2010, 12:33 PM   #11
Sponsor: Westside AV
 
Join Date: Dec 2008
Location: Mount Washington Valley, NH, USA
Posts: 1,365
There is a difference in some cameras like the Sony EX series where the data-rate actually doubles when you over crank so each frame has as much information as a normal 30p frame even if you over crank to 60 fps at 30p. This makes for very clean over crank.
Olof Ekbergh is offline   Reply With Quote
Old February 25th, 2010, 10:45 PM   #12
Major Player
 
Join Date: Sep 2003
Location: Shanghai
Posts: 344
Quote:
Originally Posted by Logan McMillan View Post
On the 7D? You can play it back in slow motion - in the playback options to the right of 'play' is 'slow motion'. (...)
Wow, that really helps a lot, thanks!!
__________________
boxoutsidemedia.com
Mike Calla is offline   Reply With Quote
Old February 25th, 2010, 11:02 PM   #13
Regular Crew
 
Join Date: May 2007
Location: Christchurch, New Zealand
Posts: 85
Yeah - it took me awhile to notice the slow mo playback. Coming from the 5D it's just one of those menus that you don't pay much attention to.
__________________
www.gorillapictures.co.nz
Logan McMillan is offline   Reply With Quote
Old February 26th, 2010, 12:35 AM   #14
Regular Crew
 
Join Date: Feb 2010
Location: Dallas/Phoenix
Posts: 39
Quote:
Originally Posted by Randall Rodriguez View Post
I use sony vegas, and all you have you have to do is right click the video clip, select properties and set footage to ".400". Which will make the 60fps footage, run at the speed of 24fps.
you can do it in final cut that way too, it's just better with cinema tools because you can do 23.976
Ethan Lane is offline   Reply With Quote
Old February 26th, 2010, 01:45 AM   #15
Major Player
 
Join Date: Sep 2003
Location: Shanghai
Posts: 344
Quote:
Originally Posted by Ethan Lane View Post
you can do it in final cut that way too, it's just better with cinema tools because you can do 23.976
interesting!! So how do we get Vegas do to do exactly 23.976...?? I've never done this before!

In Vegas' properties box we can only input 3 digits. 60 to 23.976 would 0.3996. But we can only input 400 or 399?

??
__________________
boxoutsidemedia.com
Mike Calla is offline   Reply
Reply

DV Info Net refers all where-to-buy and where-to-rent questions exclusively to these trusted full line dealers and rental houses...

Professional Video
(800) 833-4801
Portland, OR

B&H Photo Video
(866) 521-7381
New York, NY

Z.G.C.
(973) 335-4460
Mountain Lakes, NJ

Abel Cine Tech
(888) 700-4416
N.Y. NY & L.A. CA

Precision Camera
(800) 677-1023
Austin, TX

DV Info Net also encourages you to support local businesses and buy from an authorized dealer in your neighborhood.
  You are here: DV Info Net > Canon EOS / MXF / AVCHD / HDV / DV Camera Systems > Canon EOS Crop Sensor for HD

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

 



Google
 

All times are GMT -6. The time now is 11:05 PM.


DV Info Net -- Real Names, Real People, Real Info!
1998-2017 The Digital Video Information Network