Noob question RE 7d workflow at DVinfo.net

Go Back   DV Info Net > Canon EOS / MXF / AVCHD / HDV / DV Camera Systems > Canon EOS Crop Sensor for HD

Canon EOS Crop Sensor for HD
APS-C sensor cameras including the 80D, 70D, 7D Mk. II, 7D, EOS M and Rebel models for HD video recording.


Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old February 23rd, 2010, 04:56 PM   #1
Major Player
 
Join Date: Jul 2008
Location: Glasgow, Scotland, UK
Posts: 309
Noob question RE 7d workflow

Hi all,

I have a quick question regarding the 7D editing workflow.

I've searched the threads, but couldn't find the answers to my specific questions.

My current workflow is:

Film in HDV using Z5 FX7

Capture tapes directly into Premier Pro CS3

Output to mpeg DVD using the HDV to SD workflow using HC encoder,
(or for bluray, output using Adobe Media Encoder)


Before i get a 7d (or possibly 550d/T2i) I'm looking for some clarification regarding the editing steps.

From what I've read, I'd need to transcode the 7d footage using cineform or mpeg streamclip?

I've never used either of them, but I've looked at the workflow chart for cinefrom neoscene.

Am I right in saying that with neoscene, I need to convert both my HDV footage and 7d footage to cineform avi's? then edit those cineform avi's in Premier?

Is it possible to transcode the 7d footage (without loss of quality) so that I can just drop it into a HDV (1080 50i) timeline? Does cineform or streamclip do this?
(or to put it another way, can I convert 7D footage to HDV?)

Or is the only way to have 7D and HDV footage on the same timeline (playing nice together) to convert both HDV and 7D footage to cineform?

As always, any suggestions are much appreciated.

Cheers

James
James Strange is offline   Reply With Quote
Old February 23rd, 2010, 07:25 PM   #2
Major Player
 
Join Date: Jul 2008
Location: Glasgow, Scotland, UK
Posts: 309
Still can't quite get this right in my head.

I downloaded the trial of neoscene, and downloaded some native sample clips from the 7d.

Used neoscene to convert the .mov 7d clips to and avi.

Dropped the avi into a premiere pro cs3 hdv timeline, it recogninsed the clip ok, playback was a bit jittery, but it had the red linie above it in the timeline implying it needs to be rendered?

I'm sure its something very simple that I'm missing.

is there a cineform plugin/preset that I need for cs3?

James
James Strange is offline   Reply With Quote
Old February 23rd, 2010, 11:48 PM   #3
Regular Crew
 
Join Date: Nov 2007
Location: Vancouver, WA
Posts: 189
James

Play back on the timeline with a red line render bar is normal. By converting to .avi with neoscene you get better playback performance but its not real time. If you have some high end hardware you might get close. Hopefully CS5 will bring some better performance.

Ben
Ben Moore is offline   Reply
Reply

DV Info Net refers all where-to-buy and where-to-rent questions exclusively to these trusted full line dealers and rental houses...

Professional Video
(800) 833-4801
Portland, OR

B&H Photo Video
(866) 521-7381
New York, NY

Z.G.C.
(973) 335-4460
Mountain Lakes, NJ

Abel Cine Tech
(888) 700-4416
N.Y. NY & L.A. CA

Precision Camera
(800) 677-1023
Austin, TX

DV Info Net also encourages you to support local businesses and buy from an authorized dealer in your neighborhood.
  You are here: DV Info Net > Canon EOS / MXF / AVCHD / HDV / DV Camera Systems > Canon EOS Crop Sensor for HD

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

 



Google
 

All times are GMT -6. The time now is 08:34 AM.


DV Info Net -- Real Names, Real People, Real Info!
1998-2017 The Digital Video Information Network