Magic Lantern + T2i = 3x HD Crop Zoom? at DVinfo.net

Go Back   DV Info Net > Canon EOS / MXF / AVCHD / HDV / DV Camera Systems > Canon EOS Crop Sensor for HD

Canon EOS Crop Sensor for HD
APS-C sensor cameras including the 80D, 70D, 7D Mk. II, 7D, EOS M and Rebel models for HD video recording.


Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old July 4th, 2011, 09:00 PM   #1
Regular Crew
 
Join Date: Jan 2010
Location: new york city
Posts: 113
Magic Lantern + T2i = 3x HD Crop Zoom?

I couldn't find any discussion on this, but it seems like the obvious question. T2i and T3i are identical, guts-wise. T2i has a lame SD crop zoom. T3i has a game-changing 3x HD crop zoom. Seems like it would take nothing more than a firmware upgrade to allow that feature on the T2i. Obviously, Canon has no desire to do this. Enter Magic Lantern! Is there a reason why it can't be done via ML? I don't see any discussion on this, yet clearly, having this feature would completely change what lenses we needed on different jobs.

Anyone?
David St. Juskow is offline   Reply With Quote
Old July 4th, 2011, 11:38 PM   #2
Trustee
 
Join Date: Oct 2008
Location: Byron Bay, Australia
Posts: 1,142
Re: Magic Lantern + T2i = 3x HD Crop Zoom?

I believe they have been trying to implement this feautre but so far not luck.

600D has just had it's first partially working alpha version of ML released. At this stage it looks like they've just done a straight port of the 550D version and whatever worked works.

This is good news for me, as I'm getting a 2nd body soon and was hoping to get the 600D so I could use the same batteries as my 550D. I don't want to get a 600D without magic lantern though.
John Wiley is offline   Reply With Quote
Old July 5th, 2011, 10:42 AM   #3
Major Player
 
Join Date: Jun 2010
Location: UK
Posts: 232
Re: Magic Lantern + T2i = 3x HD Crop Zoom?

I think Alex (the guy who makes ML) says it wouldn't be easy if even possible to make the HD crop zoom with Magic Lantern.
Matt Thomas is offline   Reply With Quote
Old July 5th, 2011, 11:26 AM   #4
Trustee
 
Join Date: Jul 2003
Location: Nicosia, CYPRUS
Posts: 1,080
Re: Magic Lantern + T2i = 3x HD Crop Zoom?

Is the Magic Lantern for 60D still in beta stage?

stelios
__________________
My Blog: http://steliosc.blogspot.com
"I hope for nothing, I fear nothing, I am free" Nikos Kazantzakis
Stelios Christofides is offline   Reply With Quote
Old July 5th, 2011, 11:39 AM   #5
Inner Circle
 
Join Date: Nov 2005
Location: Elk Grove CA
Posts: 6,838
Re: Magic Lantern + T2i = 3x HD Crop Zoom?

Yes, they still consider it pre Beta.
__________________
Chris J. Barcellos
Chris Barcellos is offline   Reply With Quote
Old July 7th, 2011, 01:05 AM   #6
Regular Crew
 
Join Date: Jun 2011
Location: North Hollywood, CA
Posts: 27
Re: Magic Lantern + T2i = 3x HD Crop Zoom?

Quote:
Originally Posted by David St. Juskow View Post
I couldn't find any discussion on this, but it seems like the obvious question. T2i and T3i are identical, guts-wise. T2i has a lame SD crop zoom. T3i has a game-changing 3x HD crop zoom. Seems like it would take nothing more than a firmware upgrade to allow that feature on the T2i. Obviously, Canon has no desire to do this. Enter Magic Lantern! Is there a reason why it can't be done via ML? I don't see any discussion on this, yet clearly, having this feature would completely change what lenses we needed on different jobs.

Anyone?
would be cool for the 60D too...
Pat Flores is offline   Reply With Quote
Old July 7th, 2011, 08:05 AM   #7
Major Player
 
Join Date: Apr 2010
Location: Chelmsford England
Posts: 287
Re: Magic Lantern + T2i = 3x HD Crop Zoom?

Quote:
Originally Posted by Pat Flores View Post
would be cool for the 60D too...
At this stage, the probability of this happening is low. It would require the workings of the DIGIC, which is proprietary, to become, or begin to become known. There is no sign of this to my knowledge.

The currently hackery is based around executing code in the embedded ARM processor, which is a known architecture. Things like dermining the pixel array to read the signal from are not reachable from the ARM, so therefore not currently doable.
James Donnelly is offline   Reply With Quote
Old September 4th, 2013, 01:20 PM   #8
Regular Crew
 
Join Date: Sep 2012
Location: Uxbridge, MA
Posts: 43
Re: Magic Lantern + T2i = 3x HD Crop Zoom?

Sorry to bump this old thread but I couldn't find any updates on this, and couldn't find it my current version of ML. Any progress?
Nick Reuter is offline   Reply With Quote
Old September 4th, 2013, 02:14 PM   #9
Major Player
 
Join Date: Jun 2010
Location: Aberdeen Scotland
Posts: 593
Re: Magic Lantern + T2i = 3x HD Crop Zoom?

Best to check out their website. Magic Lantern | Home
Donald McPherson is offline   Reply With Quote
Old September 4th, 2013, 06:10 PM   #10
Trustee
 
Join Date: May 2005
Location: Allen, Texas U.S.A
Posts: 1,117
Re: Magic Lantern + T2i = 3x HD Crop Zoom?

Quote:
Originally Posted by Nick Reuter View Post
Sorry to bump this old thread but I couldn't find any updates on this, and couldn't find it my current version of ML. Any progress?
I know the 5D mkII and mkIII and 7D already shoot with 3X crop 1:1 pixel with no line skipping. Looking at the chart of ML development
https://docs.google.com/spreadsheet/...yUndteGc#gid=5
it's mentioned the 550D can also record in crop mode but as to how many frames, I don't have current info on this.

Best to visit their site to check on your camera model. I can only advice re 5D2, 7D and a little on 5D3.
__________________
Ted Ramasola
http://ramasolaproductions.com
Ted Ramasola is offline   Reply With Quote
Old September 4th, 2013, 07:43 PM   #11
Regular Crew
 
Join Date: Jan 2002
Location: Pennsylvania
Posts: 189
Re: Magic Lantern + T2i = 3x HD Crop Zoom?

Does anyone know if it is possible to record to h.264 with the 3x1:1 crop mode or must one record to raw to utilize this feature of magic lantern.
__________________
Willard
http://pawildlifephotographer.blogspot.com/
Willard Hill is offline   Reply With Quote
Old September 4th, 2013, 07:50 PM   #12
Major Player
 
Join Date: Dec 2008
Location: NYC
Posts: 259
Re: Magic Lantern + T2i = 3x HD Crop Zoom?

I have the M camera with ML Alpha 1 (latest version) and I can record H264 with the crop mode on.

Alex
Alex Anderson is offline   Reply With Quote
Old September 4th, 2013, 08:34 PM   #13
Trustee
 
Join Date: May 2005
Location: Allen, Texas U.S.A
Posts: 1,117
Re: Magic Lantern + T2i = 3x HD Crop Zoom?

Quote:
Originally Posted by Willard Hill View Post
Does anyone know if it is possible to record to h.264 with the 3x1:1 crop mode or must one record to raw to utilize this feature of magic lantern.
It is not possible with h264 on 5d2,5d3,7d.
__________________
Ted Ramasola
http://ramasolaproductions.com
Ted Ramasola is offline   Reply With Quote
Old September 5th, 2013, 04:23 AM   #14
Regular Crew
 
Join Date: Jan 2002
Location: Pennsylvania
Posts: 189
Re: Magic Lantern + T2i = 3x HD Crop Zoom?

Thanks for the clarification, Ted.
__________________
Willard
http://pawildlifephotographer.blogspot.com/
Willard Hill is offline   Reply
Reply

DV Info Net refers all where-to-buy and where-to-rent questions exclusively to these trusted full line dealers and rental houses...

Professional Video
(800) 833-4801
Portland, OR

B&H Photo Video
(866) 521-7381
New York, NY

Z.G.C.
(973) 335-4460
Mountain Lakes, NJ

Abel Cine Tech
(888) 700-4416
N.Y. NY & L.A. CA

Precision Camera
(800) 677-1023
Austin, TX

DV Info Net also encourages you to support local businesses and buy from an authorized dealer in your neighborhood.
  You are here: DV Info Net > Canon EOS / MXF / AVCHD / HDV / DV Camera Systems > Canon EOS Crop Sensor for HD

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

 



Google
 

All times are GMT -6. The time now is 11:56 PM.


DV Info Net -- Real Names, Real People, Real Info!
1998-2017 The Digital Video Information Network