Make a TC burn from H1 in HD...NOT SD at DVinfo.net

Go Back   DV Info Net > Canon EOS / MXF / AVCHD / HDV / DV Camera Systems > Canon HDV and DV Camera Systems > Canon XL H Series HDV Camcorders

Canon XL H Series HDV Camcorders
Canon XL H1S (with SDI), Canon XL H1A (without SDI). Also XL H1.


Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old June 24th, 2007, 05:53 PM   #1
Major Player
 
Join Date: Mar 2007
Location: Lancaster, PA
Posts: 249
Make a TC burn from H1 in HD...NOT SD

Okay...

Has anyone been successful in doing a direct dub...to say DVD....with a TC window burn ?

I don't want to dub the footage to DigiBetacam....with matching code...and a letterbox window....THEN...dub that to DVD for the client.

Any suggestions ? I can't think of any.


Right now...I can go HD-SDI OUT....to a AJA box...that will give me a composite video out...letterboxed. GREAT. But no TC window.

If I go out the SD output...I can't letterbox....

Maybe there is no way without dubbing ?
Kevin Martorana is offline   Reply With Quote
Old June 24th, 2007, 07:43 PM   #2
Major Player
 
Join Date: Mar 2007
Location: Lancaster, PA
Posts: 249
Well...I think I answered my own post...but I'll tell you how I got around this...and see if anyone had a better idea.

I took the HD-SDI output...into the AJA box (downconverter to SD...with letterbox.) Took the SD output of the AJA box...into the digibetacam deck.
Also took the TC output from the H1 and put that into the digibetacam deck.

Let the digibetacam deck "free run" and external TC source. THEN....took the SD output of the digibeta deck...and sent that to the DVD recorder.

Voila ! Of course audio had to be patched...but that's no big deal.

Wow !

Ya know...I just love this camera....but the flippin' work arounds to use it in a standard edit work flow just kill me.

Anyone else frustrated with that ? This camera makes AWESOME HD video....24F..etc. But getting that 24F out...is just a pain in the butt !!!

FYI...I have a call from AVID....they want ME to tell them how we're integrating this into our AVID Adrenaline HD workflow....GREAT...if they can't figure it out...:)

Has anyone out there found a better way to deal with this ?
My kingdom for a deck !!! :)
Kevin Martorana is offline   Reply With Quote
Old June 25th, 2007, 11:10 AM   #3
Trustee
 
Join Date: May 2003
Location: Atlanta GA
Posts: 1,427
Kevin we use the convergetn design box with a camera (hv-10, hv-20, xl-h1 etc) as our deck there were some audio problems initially but it seems as though those have been solved. Miranda also makes an embedder to send the output of the hd-sdi, audio and timecode all throuhg a single hd-sdi port, in addition there's an output with a time code burn in. (one clean, one burned in) you may even be able to downconver that to an sdi signal, but I'm not sure.
__________________
I have a dream that one day canon will release a 35mm ef to xl adapter and I'll have iris control and a 35mm dof of all my ef lenses, and it will be awesome...
Nick Hiltgen is offline   Reply With Quote
Old June 25th, 2007, 09:46 PM   #4
Major Player
 
Join Date: Mar 2007
Location: Lancaster, PA
Posts: 249
Thanks NICK....

Yeah..looking to buy a HV10...just for this.

We use the convergent design box also.

Quick question....(don't want to get off topic...but)

Do you have problems BATCH capturing with your convergent box ?

We're using it ...going into the Avid Adrenaline. Seems the long gop recording...just messes with the TC reader in the AVID.

The batch of numbers are all good...but when it goes to cue up on a cut...it keeps going back and forth...over the "in" point....because it can't seem to find the ACTUAL tc number....
Kevin Martorana is offline   Reply With Quote
Old June 27th, 2007, 11:34 AM   #5
Trustee
 
Join Date: May 2003
Location: Atlanta GA
Posts: 1,427
I do seem to recall having a bunch of batch capture issues and I think you're right, the long gop recording is probably the root of the problem. When you decide to get the hv-10 you should check out the classifieds section of this site. Currently there's one listed and I'll be putting mine up in a couple of days. (I ended up with an hv-20 so no need for both)
__________________
I have a dream that one day canon will release a 35mm ef to xl adapter and I'll have iris control and a 35mm dof of all my ef lenses, and it will be awesome...
Nick Hiltgen is offline   Reply With Quote
Old June 28th, 2007, 08:02 PM   #6
Major Player
 
Join Date: Mar 2007
Location: Lancaster, PA
Posts: 249
Thanks again Nick...and I'll do just that !
Kevin Martorana is offline   Reply With Quote
Old July 8th, 2007, 08:19 PM   #7
Major Player
 
Join Date: Mar 2007
Location: Lancaster, PA
Posts: 249
just an update...I spoke with Canon...and they said only the new A1 and G1 can do the downconvert "letterboxed"...

hmmm...wish that could be a firmware update on the H1...
Kevin Martorana is offline   Reply With Quote
Old July 9th, 2007, 12:23 AM   #8
Inner Circle
 
Join Date: Sep 2004
Location: Sacramento, CA
Posts: 2,488
If you're talking about HDV footage, you can capture that into Edius and encode out to any format you want with your choice of source or timeline timecode and/or the date and time the footage was recorded. That should work with batch capture too, as far as I know.
Kevin Shaw is offline   Reply With Quote
Old July 9th, 2007, 07:30 PM   #9
Major Player
 
Join Date: Mar 2007
Location: Lancaster, PA
Posts: 249
Thanks Kevin...
The whole idea is to do it in one pass....without having to digitize it into a NLE.
Kevin Martorana is offline   Reply With Quote
Old July 10th, 2007, 08:34 AM   #10
Inner Circle
 
Join Date: Sep 2004
Location: Sacramento, CA
Posts: 2,488
Quote:
Originally Posted by Kevin Martorana View Post
The whole idea is to do it in one pass....without having to digitize it into a NLE.
Ah, I see. Have you tried connecting the camera directly to a standalone DVD recorder with the timecode display turned on in the camera?
Kevin Shaw is offline   Reply With Quote
Old July 14th, 2007, 12:36 PM   #11
Major Player
 
Join Date: Mar 2007
Location: Lancaster, PA
Posts: 249
Right now...I can go HD-SDI OUT....to a AJA box...that will give me a composite video out...letterboxed. GREAT. But no TC window.

If I go out the SD output...I can't letterbox....
Kevin Martorana is offline   Reply
Reply

DV Info Net refers all where-to-buy and where-to-rent questions exclusively to these trusted full line dealers and rental houses...

Professional Video
(800) 833-4801
Portland, OR

B&H Photo Video
(866) 521-7381
New York, NY

Z.G.C.
(973) 335-4460
Mountain Lakes, NJ

Abel Cine Tech
(888) 700-4416
N.Y. NY & L.A. CA

Precision Camera
(800) 677-1023
Austin, TX

DV Info Net also encourages you to support local businesses and buy from an authorized dealer in your neighborhood.
  You are here: DV Info Net > Canon EOS / MXF / AVCHD / HDV / DV Camera Systems > Canon HDV and DV Camera Systems > Canon XL H Series HDV Camcorders

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

 



Google
 

All times are GMT -6. The time now is 08:22 AM.


DV Info Net -- Real Names, Real People, Real Info!
1998-2017 The Digital Video Information Network