XL-1 Audio Problem at DVinfo.net

Go Back   DV Info Net > Canon EOS / MXF / AVCHD / HDV / DV Camera Systems > Canon HDV and DV Camera Systems > Canon XL and GL Series DV Camcorders > Canon XL1S / XL1 Watchdog

Canon XL1S / XL1 Watchdog
Can't find it on the XL1 Watchdog site? Discuss it here.


Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old August 20th, 2002, 03:49 PM   #1
Sandesh Kadur
 
Posts: n/a
XL-1 Audio Problem

I recently received my Xl-1 back from Mack Service after a head replacement. Happy that the camera was capturing video again I took it out to the field, only to realise that the Audio coming in from the standard XL1 Mic input was incredibly low. In order to counter that I set all the audio options to manual and cranked up all the settings to the max in order to get some amount of sound - all be it with hiss.

Right now I have the MA-100 hooked on the camera with a sennheiser mic and XLR in and the sound levels look good.

I've checked the standard XL1 mic by putting it on another camera and it works fine. Any thoughts on what could be going wrong with the standard stereo camera sound??

Thanks in advance for your help.

Cheers,
Sandesh
  Reply With Quote
Old August 20th, 2002, 05:27 PM   #2
Wrangler
 
Join Date: Sep 2001
Location: Northern VA
Posts: 4,298
Is the mic input setting by any chance in the MIC ATT or line position? That will cause very low levels.

Is Mack service an authorized Canon service outlet?
Don Palomaki is offline   Reply With Quote
Old August 20th, 2002, 05:49 PM   #3
Sandesh Kadur
 
Posts: n/a
That's the first thing I checked, because the problem seemed to be just that, but unfortunately it wasn't. I played around with the switches, changing it from MIC TO MIC ATT and back again to no avail.

I had a Three Year Warranty with Mack Camera and the first time I sent it in, they forwarded the camera to Canon service saying that it was not a job they can do there (I had to get the door/eject assembly replaced). But this time they performed the replacement of the head after ordering the part from Canon. I am not sure if they are an authorized canon service center..?

Could the replacing of the head lead to such a problem? The problem was definitely not present prior to the repair as I had been using the camera intensively filming birds and recording calls with the On camera mic.

Cheers,
Sandesh
  Reply With Quote
Old August 21st, 2002, 09:45 AM   #4
Warden
 
Join Date: Mar 2002
Location: Clearwater, FL
Posts: 8,267
The XL1 needs to be disassembled fairly completely to replace the upper drum assembly (heads). In the process of reassembling the camera a ribbon connector may have come loose or one of the mic switches is not set properly on the pin. It's easy to overlook. Send it back with complete documentation of your problem, perhaps record a section of low audio and include the tape. Good luck.

Jeff
Jeff Donald is offline   Reply With Quote
Old August 21st, 2002, 10:13 AM   #5
Sandesh Kadur
 
Posts: n/a
Thanks for the information Jeff. I'll send it back in to see if it can be fixed.

Thanks again.

Sandesh
  Reply
Reply

DV Info Net refers all where-to-buy and where-to-rent questions exclusively to these trusted full line dealers and rental houses...

Professional Video
(800) 833-4801
Portland, OR

B&H Photo Video
(866) 521-7381
New York, NY

Z.G.C.
(973) 335-4460
Mountain Lakes, NJ

Abel Cine Tech
(888) 700-4416
N.Y. NY & L.A. CA

Precision Camera
(800) 677-1023
Austin, TX

DV Info Net also encourages you to support local businesses and buy from an authorized dealer in your neighborhood.
  You are here: DV Info Net > Canon EOS / MXF / AVCHD / HDV / DV Camera Systems > Canon HDV and DV Camera Systems > Canon XL and GL Series DV Camcorders > Canon XL1S / XL1 Watchdog

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

 



Google
 

All times are GMT -6. The time now is 12:18 PM.


DV Info Net -- Real Names, Real People, Real Info!
1998-2017 The Digital Video Information Network