Question about 24p operation with NeoHDV and JVC HD110 at DVinfo.net

Go Back   DV Info Net > Cross-Platform Post Production Solutions > CineForm Software Showcase

CineForm Software Showcase
Cross platform digital intermediates for independent filmmakers.


Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old August 5th, 2007, 01:45 PM   #1
 
Join Date: Nov 2001
Location: santa fe, nm
Posts: 3,264
Images: 10
Question about 24p operation with NeoHDV and JVC HD110

I've made some JVC HD110 firmware upgrades simultaneously with updating Cineform NeoHDV to version 3.0.5. I'm seeing some changes to the reported frame-rates of m2t files and framerates of converted CFHD intermediate files. I'd like a confirmation of what I'm seeing from David Newman.

Here's a summary of what's happening:
Before the updates:
m2t files recorded in 24p would automatically be converted to 24p CFHD files, WITHOUT checking the "Remove 3-2 pulldown" button in HDLink preferences.

After the updates:
Now, m2t files recorded in 24p are converted to 60p CFHD Intermediate files if the default preferences are used.
If I want to maintain the 24fps frame-rate, I MUST check the "Remove 3-2 pulldown" button.

Vegas reports the native m2t files as 24p and the converted CFHD Intermediate files as 60 fps, however, other playback devices report the native m2t files as 60fps even if they were recorded as 24p.

There is no change to the way 60p or 30p files work. They convert properly with all the default preferences settings.

Has HDLink changed the way it handles 24p files from the HD110?
Conversely, perhaps the HD110 is flagging the file header differently with the Firmware update?

This may sound very confusing. The bottom line question is this:
Do I need to check the "Remove 3-2 pulldown" button in HDLink preferences, when generating 24p CFHD Intermediate files? I never had to do this before.

David, can you answer this?
Thanx

P.S. Just for general info, JVC issued a firmware update to correct a problem with 24p files conversion in FCP. The thread related to the firmware update is here:
http://www.dvinfo.net/conf/showthread.php?t=100245
and
http://pro.jvc.com/pro/attributes/HD...00110_upgrade/

Last edited by Bill Ravens; August 5th, 2007 at 02:16 PM.
Bill Ravens is offline   Reply With Quote
Old August 5th, 2007, 02:28 PM   #2
CTO, CineForm Inc.
 
Join Date: Jul 2003
Location: Cardiff-by-the-Sea, California
Posts: 8,090
Please up load a sample M2T file and we will see if the stream has changed.
__________________
David Newman -- web: www.gopro.com
blog: cineform.blogspot.com -- twitter: twitter.com/David_Newman
David Newman is offline   Reply With Quote
Old August 5th, 2007, 02:51 PM   #3
 
Join Date: Nov 2001
Location: santa fe, nm
Posts: 3,264
Images: 10
David...

I'd be glad to. Please tell me what the best method is to send you a 13 Mb file, and an address.

Edit: Uploaded to supportcenteronline.com

Thanx

Last edited by Bill Ravens; August 5th, 2007 at 03:28 PM.
Bill Ravens is offline   Reply With Quote
Old August 5th, 2007, 03:44 PM   #4
CTO, CineForm Inc.
 
Join Date: Jul 2003
Location: Cardiff-by-the-Sea, California
Posts: 8,090
Bill,

I'm not in tech support so I can't get that file. Send me an email through DVInfo.net, and pass me a link to that upload (or use yousendit.com.)
__________________
David Newman -- web: www.gopro.com
blog: cineform.blogspot.com -- twitter: twitter.com/David_Newman
David Newman is offline   Reply With Quote
Old August 5th, 2007, 04:57 PM   #5
 
Join Date: Nov 2001
Location: santa fe, nm
Posts: 3,264
Images: 10
David...

I sent you a link to the file via DVINFO.NET.
Best,
Bill
Bill Ravens is offline   Reply With Quote
Old August 5th, 2007, 05:18 PM   #6
CTO, CineForm Inc.
 
Join Date: Jul 2003
Location: Cardiff-by-the-Sea, California
Posts: 8,090
Thanks for the upload. It seems to be a bug on our end not JVC's, we will get it fixed ASAP.
__________________
David Newman -- web: www.gopro.com
blog: cineform.blogspot.com -- twitter: twitter.com/David_Newman
David Newman is offline   Reply With Quote
Old August 5th, 2007, 06:00 PM   #7
CTO, CineForm Inc.
 
Join Date: Jul 2003
Location: Cardiff-by-the-Sea, California
Posts: 8,090
Fixed. It was one of the XDCAM additions that broke 24p support from JVC, will be in the next build. Build prior and including v3.0.2 didn't have this issue, can you use that until the fix is posted? Aslo the remove pulldown option will likely work fine.
__________________
David Newman -- web: www.gopro.com
blog: cineform.blogspot.com -- twitter: twitter.com/David_Newman
David Newman is offline   Reply With Quote
Old August 5th, 2007, 09:09 PM   #8
 
Join Date: Nov 2001
Location: santa fe, nm
Posts: 3,264
Images: 10
NP. Thanx. I can live with it.
You guys are terrific. Support on Sundays? Unheard of!!
Thanx, again.

..Bill
Bill Ravens is offline   Reply With Quote
Old January 1st, 2009, 10:30 PM   #9
Major Player
 
Join Date: Dec 2003
Location: Madison, Wisconsin
Posts: 621
Hmmm.... getting similar problems with HDLINK in my recently purchased copy of Neo Scene. Could it be this bug is back in Neo Scene after being fixed in Neo HDV?
__________________
http://www.prolefeedstudios.com/blog/
Documentary for the masses!
Brian Standing is offline   Reply With Quote
Old January 1st, 2009, 10:55 PM   #10
CTO, CineForm Inc.
 
Join Date: Jul 2003
Location: Cardiff-by-the-Sea, California
Posts: 8,090
No need and don't use the Neo Scene "Convert to 24p" option for 720p sources, not the same bug. All the recent JVC HD camera have native 24p modes, no pulldown or conversion required.
__________________
David Newman -- web: www.gopro.com
blog: cineform.blogspot.com -- twitter: twitter.com/David_Newman
David Newman is offline   Reply With Quote
Old January 1st, 2009, 11:39 PM   #11
Major Player
 
Join Date: Dec 2003
Location: Madison, Wisconsin
Posts: 621
Hi David,

Thanks for the quick response. I'm experiencing very similar symptoms in Neo Scene with my JVC HD100. 720 24p captured from tape over OHCI 1394 via HDLINK shows up as 59.940 video files. Video plays very fast and choppy, but curiously, audio appears to be proper speed and length and extends considerably beyond video on my Vegas 8.0c timeline.

Although checking the "Convert to 24p" button appears to fix the problem, I gather from your post that this performs a conversion that should be unnecessary with 720 24p footage.

I have a support ticket in on this. Am I correct in assuming that this is a new bug in Neo Scene?
__________________
http://www.prolefeedstudios.com/blog/
Documentary for the masses!
Brian Standing is offline   Reply With Quote
Old January 2nd, 2009, 10:04 AM   #12
CTO, CineForm Inc.
 
Join Date: Jul 2003
Location: Cardiff-by-the-Sea, California
Posts: 8,090
The odd part is I made my statement after testing HD100 24p footage with NEO Scene, and it worked fine. So a support ticket is the way to go, although not sure it is a general bug. Support will be on Monday, so use your workaround in the meantime.

Idea: Is this only happenning for capture from tape, i.e. does it also happen when converting M2T files?
__________________
David Newman -- web: www.gopro.com
blog: cineform.blogspot.com -- twitter: twitter.com/David_Newman
David Newman is offline   Reply With Quote
Old January 2nd, 2009, 10:09 AM   #13
Major Player
 
Join Date: Dec 2003
Location: Madison, Wisconsin
Posts: 621
O.K., thanks David, for the response. I'll see what support has to say on Monday.

Will using the "convert to 24P" check box for 720 24p material degrade the resulting footage in any way? (By unnecessary transcoding, for example?)
__________________
http://www.prolefeedstudios.com/blog/
Documentary for the masses!
Brian Standing is offline   Reply With Quote
Old January 2nd, 2009, 10:20 AM   #14
CTO, CineForm Inc.
 
Join Date: Jul 2003
Location: Cardiff-by-the-Sea, California
Posts: 8,090
It is not impacting quality. Please give the m2t conversion a try.
__________________
David Newman -- web: www.gopro.com
blog: cineform.blogspot.com -- twitter: twitter.com/David_Newman
David Newman is offline   Reply With Quote
Old January 2nd, 2009, 11:35 AM   #15
Major Player
 
Join Date: Dec 2003
Location: Madison, Wisconsin
Posts: 621
m2t conversion works fine.

If quality isn't affected, I can just check the 24p radio button.
Thanks for the feedback.
__________________
http://www.prolefeedstudios.com/blog/
Documentary for the masses!
Brian Standing is offline   Reply
Reply

DV Info Net refers all where-to-buy and where-to-rent questions exclusively to these trusted full line dealers and rental houses...

Professional Video
(800) 833-4801
Portland, OR

B&H Photo Video
(866) 521-7381
New York, NY

Z.G.C.
(973) 335-4460
Mountain Lakes, NJ

Abel Cine Tech
(888) 700-4416
N.Y. NY & L.A. CA

Precision Camera
(800) 677-1023
Austin, TX

DV Info Net also encourages you to support local businesses and buy from an authorized dealer in your neighborhood.
  You are here: DV Info Net > Cross-Platform Post Production Solutions > CineForm Software Showcase

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

 



Google
 

All times are GMT -6. The time now is 11:08 PM.


DV Info Net -- Real Names, Real People, Real Info!
1998-2017 The Digital Video Information Network