Prospect HD and Avid Media composer: at DVinfo.net

Go Back   DV Info Net > Cross-Platform Post Production Solutions > CineForm Software Showcase

CineForm Software Showcase
Cross platform digital intermediates for independent filmmakers.


Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old March 8th, 2009, 10:57 PM   #1
Major Player
 
Join Date: May 2008
Location: Easton, Maryland
Posts: 497
Prospect HD and Avid Media composer:

Hello,

I own Prospect HD and Adobe CS3 Premiere Pro.

I am thinking of possibly upgrading to Adobe CS4 or Avid Media Composer

I understand I can convert the cineform codec to Avid Metafuze. What advantage does a Avid Media Composer user get by capturing the video via Prospect HD when he has to convert it anyway to Avid Metafuze.

Or should I just stick with Adobe CS3/CS4?

Thanks for your time,

Simon
Simon Zimmer is offline   Reply With Quote
Old March 8th, 2009, 11:26 PM   #2
CTO, CineForm Inc.
 
Join Date: Jul 2003
Location: Cardiff-by-the-Sea, California
Posts: 8,090
Using MetaFuze your are convert CineForm AVI or MOVs to DNxHD MXF files, there is no advantage to this workflow, although it is done as you just sometime need to use an Avid. Main issue is MetaFuze is very slow, while you do avoid the cost of live DNxHD ingest, you break the workflow through the MetaFuze transcode times (and MetaFuze was 8-bit only when I last looked.) So currently it is best to be all Avid or all not-Avid. We have been working with Avid to solve this all or nothing workflow issue.
__________________
David Newman -- web: www.gopro.com
blog: cineform.blogspot.com -- twitter: twitter.com/David_Newman
David Newman is offline   Reply With Quote
Old March 8th, 2009, 11:52 PM   #3
Major Player
 
Join Date: May 2008
Location: Easton, Maryland
Posts: 497
hmm!

Interesting information.

thanks for the quick reply.

So it sounds like I should stick with Adobe CS3 for now and see if Cineform and Avid maybe figure out a better workflow which would make me buy Avid at a later date.

I appreciate the help.

Good day.

Simon
Simon Zimmer is offline   Reply With Quote
Old March 12th, 2009, 02:34 PM   #4
Major Player
 
Join Date: May 2008
Location: Easton, Maryland
Posts: 497
Hi David,

Is there a loss of quality when using MetaFuze with cineform AVIs. I realize it adds another step in the workflow but then it allows me to use Avid Media composer.

Otherwise, how close is Cineform and Avid to a solution regarding a better workflow between the two products (cineform and avid media composer)?

thanks for your time,

Simon
Simon Zimmer is offline   Reply With Quote
Old March 12th, 2009, 02:56 PM   #5
CTO, CineForm Inc.
 
Join Date: Jul 2003
Location: Cardiff-by-the-Sea, California
Posts: 8,090
DNxHD files are not as high quality as some CineForm, so there is that limitation, also MetaFuze only converts AVIs with 8-bit precision.
__________________
David Newman -- web: www.gopro.com
blog: cineform.blogspot.com -- twitter: twitter.com/David_Newman
David Newman is offline   Reply
Reply

DV Info Net refers all where-to-buy and where-to-rent questions exclusively to these trusted full line dealers and rental houses...

Professional Video
(800) 833-4801
Portland, OR

B&H Photo Video
(866) 521-7381
New York, NY

Z.G.C.
(973) 335-4460
Mountain Lakes, NJ

Abel Cine Tech
(888) 700-4416
N.Y. NY & L.A. CA

Precision Camera
(800) 677-1023
Austin, TX

DV Info Net also encourages you to support local businesses and buy from an authorized dealer in your neighborhood.
  You are here: DV Info Net > Cross-Platform Post Production Solutions > CineForm Software Showcase

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

 



Google
 

All times are GMT -6. The time now is 11:22 AM.


DV Info Net -- Real Names, Real People, Real Info!
1998-2017 The Digital Video Information Network