720/60p out of sync/PremiereCS4.2/NeoScene at DVinfo.net

Go Back   DV Info Net > Cross-Platform Post Production Solutions > CineForm Software Showcase

CineForm Software Showcase
Cross platform digital intermediates for independent filmmakers.


Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old March 9th, 2010, 01:25 PM   #1
New Boot
 
Join Date: Jul 2009
Location: CONCORD, CA
Posts: 18
720/60p out of sync/PremiereCS4.2/NeoScene

Hi everybody,

Just finished 2 hours CS4.2/NeoScene project ( Win 7 64 Corei720 ) and found out
the final CineForm AVI master is out of audio sync.
Made couple of tests using both official V. 1.5.1 and a beta V. 1.6.0.
On 10 min render the difference more than 1 sec.
I didn't have any problem with 1080i master though.
The Lagarith codec has no problem with 720/60p at all. Just a bigger size
and longer render time. The original files are AVCHD from HMC150.
I didn't find straight answer on forum. Am I alone with this?

Thanks in advance.
Alex
Alex Artem is offline   Reply With Quote
Old March 9th, 2010, 01:50 PM   #2
CTO, CineForm Inc.
 
Join Date: Jul 2003
Location: Cardiff-by-the-Sea, California
Posts: 8,090
This is not a codec issue, sync issue are always another cause. Support will help find what is going wrong. Remember 60p is really 59.94p, so if you force 60.0Hz output without a speed change on your audio you will be 1-second out of sync after 10 minutes.
__________________
David Newman -- web: www.gopro.com
blog: cineform.blogspot.com -- twitter: twitter.com/David_Newman
David Newman is offline   Reply With Quote
Old March 9th, 2010, 02:17 PM   #3
New Boot
 
Join Date: Jul 2009
Location: CONCORD, CA
Posts: 18
Thanks for quick response

Have to double check 59.94p--60p issue.
I just use AME preset but who knows.

Thanks
Alex
Alex Artem is offline   Reply With Quote
Old March 28th, 2010, 03:47 PM   #4
New Boot
 
Join Date: Jul 2009
Location: CONCORD, CA
Posts: 18
So 2 weeks after filing the ticket and going back and force between support i still
pretty much there. The only thing I've found out WMP plays my 720/60p CineForm
output files out of sync too. I have 2 hours project to be finished in couple of days.
Of course I can output it as Lagarith. Does anybody have any other solution?

Thanks in advance
Alex Artem is offline   Reply With Quote
Old March 28th, 2010, 10:34 PM   #5
Trustee
 
Join Date: May 2004
Location: Knoxville, Tennessee
Posts: 1,666
I'm willing to bet this is your problem: Rendering in CFHD in AME changes clips from 59.94 to 60.00 in AME?

When I export to Cineform from Premiere CS4.32 (i.e via AME), my 720P59.94 clips get converted to 720P60.00. It doesnt happen with any codec except Cineform, and only with 720P59.94 footage.

My workaround is to use a small freeware program called AVIFRATE (google for it), which lets me reset the framerate metadata of the new (incorrect) file back to 59.94, which resyncs the audio. But it's a pain in the @*## to have to keep doing this.

(Oh and before anyone asks ... yes I AM sure I specified 59.94 in the export settings).
Graham Hickling is offline   Reply With Quote
Old March 29th, 2010, 02:29 PM   #6
New Boot
 
Join Date: Jul 2009
Location: CONCORD, CA
Posts: 18
Graham,

Thanks a lot. That's exactly the case.
I've just downloaded that small program. Actually it didn't work untill
I placed on same HDD as the file. It shows the frame rate is 60.00fps
instead 59.94 I've set in AME. So after I've change the scaling that was done.
I've checked the 10 min movie and it was in sync!
Obviosly the Support knows the issue but for some reason in more than 2 weeks
they didn't give me any clue. Thanks

Thanks a lot Graham
Alex Artem is offline   Reply With Quote
Old March 29th, 2010, 04:00 PM   #7
Trustee
 
Join Date: May 2004
Location: Knoxville, Tennessee
Posts: 1,666
Glad I could be of help.

(I was surprised when NO-ONE responded to my earlier post to say "me too" ... I guess not many folk who frequent this forum export longish projects to 720P60 CFHD.)

If the problem lies with Adobe's code, I doubt it will ever be fixed in CS4. But it does seem mysterious that Cineform is the only codec that triggers the problem.
Graham Hickling is offline   Reply
Reply

DV Info Net refers all where-to-buy and where-to-rent questions exclusively to these trusted full line dealers and rental houses...

Professional Video
(800) 833-4801
Portland, OR

B&H Photo Video
(866) 521-7381
New York, NY

Z.G.C.
(973) 335-4460
Mountain Lakes, NJ

Abel Cine Tech
(888) 700-4416
N.Y. NY & L.A. CA

Precision Camera
(800) 677-1023
Austin, TX

DV Info Net also encourages you to support local businesses and buy from an authorized dealer in your neighborhood.
  You are here: DV Info Net > Cross-Platform Post Production Solutions > CineForm Software Showcase

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

 



Google
 

All times are GMT -6. The time now is 07:09 AM.


DV Info Net -- Real Names, Real People, Real Info!
1998-2017 The Digital Video Information Network