AE7 Running Slow....upgrade? at DVinfo.net

Go Back   DV Info Net > Cross-Platform Post Production Solutions > Digital Compositing and Effects

Digital Compositing and Effects
After Effects, Shake and everything else.


Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old August 6th, 2007, 12:41 PM   #1
Regular Crew
 
Join Date: Mar 2007
Location: Roxboro NC
Posts: 166
AE7 Running Slow....upgrade?

I am currently running on

AMD64 3000+
1gb of PC3200
600gb (combined of two drives)
ATI AIW 9800 Pro

When I try to live preview video with no effects the playback is only at 17fps if that. What can be done to better the performance of the program?
Travis Johnson is offline   Reply With Quote
Old August 6th, 2007, 01:19 PM   #2
Trustee
 
Join Date: Feb 2004
Location: Brookline, MA
Posts: 1,447
What kind of video? Is OpenGL acceleration enabled?
Emre Safak is offline   Reply With Quote
Old August 6th, 2007, 02:16 PM   #3
Regular Crew
 
Join Date: Mar 2007
Location: Roxboro NC
Posts: 166
Just DV, not sure I will check on that when I get home.
Travis Johnson is offline   Reply With Quote
Old August 6th, 2007, 08:43 PM   #4
Major Player
 
Join Date: Apr 2007
Location: Anchorage, AK
Posts: 315
If you want to see anything in real-time in AE, you need to create a RAM preview. Put the cursor at where you want to start, and hit the 0 key on your number pad. AE will generate a preview with sound (if applicable) and play it back in real-time. AE won't play real-time any other way- even if there's nothing but raw video on your timeline. Hope this helps..
Shawn McCalip is offline   Reply With Quote
Old August 7th, 2007, 07:41 AM   #5
Regular Crew
 
Join Date: Mar 2007
Location: Roxboro NC
Posts: 166
I attempted to enable OpenGL for the video card but it would always switch back to Direct3D. I then tried the RAM preview but AE7 stopped responding and I had to shut down the program.
Travis Johnson is offline   Reply With Quote
Old August 7th, 2007, 10:48 AM   #6
Inner Circle
 
Join Date: Jun 2007
Location: Belgium
Posts: 9,068
Your pc is too slow to handle AE without any frustrations, you need to have a fast dual or quad core pc or mac with lots of memory.
Noa Put is offline   Reply With Quote
Old August 7th, 2007, 11:53 AM   #7
Major Player
 
Join Date: Apr 2007
Location: Anchorage, AK
Posts: 315
Your PC is not too slow... The only person with a dual-core machine where I work is me- and it's my own personal machine. We're running AE 5.0 on our slowest machine, which is a dual 1gHz Pentium III. Yes, it's a little slow, but it runs. The machine you have, Travis, should be quite enough to use After Effects.

However, the one thing I'm not sure about is your video card. If it's the AIW 9800 Pro that I'm thinking of, it might not have OpenGL support. If that's the case, you won't be able to utilize the OpenGL Renderer in After Effects.

I'm not sure why you're crashing out when trying to make a RAM Preview. If it were my machine, I'd start by first making sure nothing else is running. Close all other programs, internet browsers, iTunes players, instant messengers- anything that's running besides Windows and AE. Then try it again.

From what I've seen here, the worst-case-scenario would be that you have to upgrade to a better video card. Best case scenario would be that you make your machine a little more efficient, and things start behaving a little better.
Shawn McCalip is offline   Reply With Quote
Old August 7th, 2007, 03:56 PM   #8
Inner Circle
 
Join Date: Jun 2007
Location: Belgium
Posts: 9,068
Quote:
Originally Posted by Shawn McCalip View Post
Your PC is not too slow...
A PIII (Dual?) does not even meet the minimum requirements to run the latest version of AE, and I"m sure that counts for version 7 as well. When I said "too slow" I didn't mean that his pc couldn't handle AE, only that it would be frustrating slow, especially when you have several effects applied. If travis wants it to run any faster he needs to upgrade his pc, there are some tips however that can be used to improve the performance, see below

Tips for performance improvements
http://livedocs.adobe.com/en_US/Afte...4205D4FB7.html
System requirements
http://www.adobe.com/products/aftereffects/systemreqs/
Supported open gl graphic cards
http://www.adobe.com/products/aftereffects/opengl.html
Noa Put is offline   Reply With Quote
Old August 7th, 2007, 04:39 PM   #9
Major Player
 
Join Date: Apr 2007
Location: Anchorage, AK
Posts: 315
Heheh, well, working with the PIII chip is immensely frustrating, even with the older version of AE. You can't add more than one or 2 effects before you notice the lag in performance, so while it's not fun to work with, it is functional. Barely. That system, for the most part, is living out its last days as a barebones newscutter, since its overall usefulness in commercial production is pretty much gone.

Thanks for posting those links, Noa. I see that the 9800 card is supported- so it may be an issue of upgrading a driver or something.

However, I think the AMD 64 3000+ processor should be adequate to run AE. It's clocked at 2gHz, and even though it's only a single core, it should be able to get most basic jobs done. I can run AE 7 on a dual AMD Athlon setup at 1.6 gHz and 1 GB of RAM without too much of a problem, so I don't see why Travis couldn't run it on his. That's not to say he couldn't get better performance by upgrading his machine. We would all love to have the latest super-duper 16-core workstation that consumes as much electricity as a small city, but unfortunately, that may not be an option some people's cases.

Anyway, if an upgrade was an option, I'd probably get a more powerful video card first. Just my two cents.
Shawn McCalip is offline   Reply With Quote
Old August 8th, 2007, 09:08 AM   #10
Trustee
 
Join Date: Feb 2004
Location: Brookline, MA
Posts: 1,447
OpenGL make a big difference in rendering speed but I do not know how much it is helps with previews.
Emre Safak is offline   Reply With Quote
Old August 30th, 2007, 12:51 PM   #11
Regular Crew
 
Join Date: Mar 2007
Location: Roxboro NC
Posts: 166
Thanks for the replies everyone. Right now I'm wondering if I should upgrade the CPU, Video card and memory in my system or just save up for a whole new system. Money is a bit tight considering I just picked up a new VX2100. :P
Travis Johnson is offline   Reply With Quote
Old August 30th, 2007, 02:00 PM   #12
Major Player
 
Join Date: Apr 2007
Location: Anchorage, AK
Posts: 315
If money is tight right now, you'll get the most bang for your buck by upgrading to 2 GB of RAM. If you have room for 2 512MB sticks, that will run you less than $100, and 2 1GB sticks should come in well under $200. Its not going to be anight and day difference though. You'll most likely notice that things are a little quicker than usual.

With CPUs and video cards, their prices are more equalized and a bit more expensive than RAM. You'll be better off upgrading either one, but I think you'll get more performance overall by putting in a better CPU. Some of the upscale Athlons and Dual-Core AMD chips are quite nice! Best of luck to you!
Shawn McCalip is offline   Reply With Quote
Old August 30th, 2007, 09:45 PM   #13
Regular Crew
 
Join Date: Mar 2007
Location: Roxboro NC
Posts: 166
Yeah I priced two sticks of 512 DDR400 with a cas latency of 3 at $55 actually, and I was thinking of going with a AMD AthlonX2 4200 priced at $78, and a friend of mine has a Nvidia 6600gt or 6800gt, i dont recall but it has 512mb of DDR2 and that would be $120. So yeah $255 and I can get all the major components upgraded.

The CPU is what I'll aim for first if anything. My friend is going to let me borrow the video card over the weekend to see how it runs in comparison to my current card. I am actually a PC technician, i'm just somewhat new to the building a PC for video editing. I built this PC as a gaming rig of course.
Travis Johnson is offline   Reply
Reply

DV Info Net refers all where-to-buy and where-to-rent questions exclusively to these trusted full line dealers and rental houses...

Professional Video
(800) 833-4801
Portland, OR

B&H Photo Video
(866) 521-7381
New York, NY

Z.G.C.
(973) 335-4460
Mountain Lakes, NJ

Abel Cine Tech
(888) 700-4416
N.Y. NY & L.A. CA

Precision Camera
(800) 677-1023
Austin, TX

DV Info Net also encourages you to support local businesses and buy from an authorized dealer in your neighborhood.
  You are here: DV Info Net > Cross-Platform Post Production Solutions > Digital Compositing and Effects

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

 



Google
 

All times are GMT -6. The time now is 02:05 PM.


DV Info Net -- Real Names, Real People, Real Info!
1998-2017 The Digital Video Information Network