Atomos Announces "Shogun" 4k recorder at DVinfo.net

Go Back   DV Info Net > The DV Info Network > Digital Video Industry News

Digital Video Industry News
Events, press releases, bulletins and dispatches from the DV world at large.


Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old April 6th, 2014, 10:47 PM   #1
Trustee
 
Join Date: Aug 2010
Location: Florida
Posts: 1,040
Atomos Announces "Shogun" 4k recorder

Right on time Atomos!

Announcing Atomos Shogun – first 4K HDMI recorder compatible with Sony A7S | EOSHD.com

Looks like the GH4 and A7s have a new recorder. I'm surprised that the A7r has no onboard 4K codec enabled.

Better for Atomos!

CT
Cliff Totten is offline   Reply With Quote
Old April 6th, 2014, 11:11 PM   #2
Trustee
 
Join Date: Jan 2005
Location: Plainview, N.Y.
Posts: 1,944
Re: Atomos Announces "Shogun" 4k recorder

But the big difference is that the A7s must have the external recorder to record 4K and the GH4 doesn't.

So you're looking at a price of around $4,000 before lenses for the Sony vs $1,699 for the GH4. That's pretty significant.

Or you can have an AX100 for $2,000 complete and be done. That's looking better and better. Of course we know each system has its virtues and drawbacks. :)
Ken Ross is offline   Reply With Quote
Old April 6th, 2014, 11:47 PM   #3
Trustee
 
Join Date: Aug 2010
Location: Florida
Posts: 1,040
Re: Atomos Announces "Shogun" 4k recorder

I have some "pre-NAB" anxiety for the last two weeks since I have purchased my AX100.

I kept second guessing my decision. After the Sony press conference, I breathed a HUGE sigh of relief.

I'm now at peace with my AX100. I'm really happy I got it and I'm done spending on cameras for the year. In 2015 I'll budget myself about $6,000 for a more serious 4K camera. But for now?...I'm taking the AX100 and shooting the Vegas strip on Monday and Tuesday night. (my first "serious" 4k demo...maybe super 35mm FS 200?)

I'll bet this A7s and the "Shogun" will be a great combo!

CT
Cliff Totten is offline   Reply With Quote
Old April 7th, 2014, 12:36 AM   #4
Major Player
 
Join Date: Mar 2003
Location: Los Angeles
Posts: 444
Re: Atomos Announces "Shogun" 4k recorder

I love my Ninja 2, don't get me wrong but I despise having to use a tascam to channel external audio (2 lav mics) into the Ninja for my one man band efforts. It's so ridiculously bulky and you have to initiate a cumbersome launch sequence rather than push one nice easy record button. Any idea whether the Shogun will remedy this?
Betsy Moore is offline   Reply With Quote
Old April 7th, 2014, 12:55 AM   #5
Regular Crew
 
Join Date: Feb 2014
Location: New York
Posts: 46
Re: Atomos Announces "Shogun" 4k recorder

"4K ProRes onto single SSDs"... (8-bit from the Sony)

"On the GH4 this will be a 10bit output to a 10bit ProRes file."


...just another reason to use a Mac workflow
Derek McCabe is offline   Reply With Quote
Old April 7th, 2014, 11:14 AM   #6
Major Player
 
Join Date: Feb 2010
Location: London
Posts: 302
Re: Atomos Announces "Shogun" 4k recorder

Hi

Do we know if this supports HDMI 2.0 so future proofed, i.e. can record 50/60fps?

Regards

Phil
Phil Lee is offline   Reply With Quote
Old April 7th, 2014, 11:24 AM   #7
Major Player
 
Join Date: May 2004
Location: Louisville, KY
Posts: 378
Re: Atomos Announces "Shogun" 4k recorder

Quote:
Originally Posted by Derek McCabe View Post
"4K ProRes onto single SSDs"... (8-bit from the Sony)

"On the GH4 this will be a 10bit output to a 10bit ProRes file."


...just another reason to use a Mac workflow
Windows based machines have no problem reading ProRes.
Eric Stemen is offline   Reply With Quote
Old April 7th, 2014, 01:15 PM   #8
Regular Crew
 
Join Date: Feb 2014
Location: New York
Posts: 46
Re: Atomos Announces "Shogun" 4k recorder

sounds like ProRes envy to me... no one is forcing you to use Final Cut Pro, but I thought it was obvious that a ProRes workflow means working on Mac. By the way, my Mac runs Windows.
Derek McCabe is offline   Reply With Quote
Old April 7th, 2014, 02:04 PM   #9
Inner Circle
 
Join Date: Sep 2007
Location: Cambridge UK
Posts: 2,835
Re: Atomos Announces "Shogun" 4k recorder

This looks really great…

But as I've stated elsewhere I just want Atomos to fix the issues with the current crop of recorders (especially the Ninja Blade, which I own, and the older Ninja Samurai) regarding the 2 pixel black line on the r/h side with pull down. The firmware update we were promise last week is still vapour ware…Sure, it's a simple work around for now in CS6 (using 50i recorded on the NB and then converting to 25p in NLE)…but I still want it fixed. Please!
__________________
Andy K Wilkinson - http://www.shootingimage.co.uk
Cambridge (UK) Corporate Video Production
Andy Wilkinson is offline   Reply With Quote
Old April 7th, 2014, 03:50 PM   #10
Regular Crew
 
Join Date: Mar 2007
Location: Kentish Town, London, UK
Posts: 157
Re: Atomos Announces "Shogun" 4k recorder

Quote:
Originally Posted by Derek McCabe View Post
sounds like ProRes envy to me... no one is forcing you to use Final Cut Pro, but I thought it was obvious that a ProRes workflow means working on Mac.
I'm afraid your assertion is out of date. You can edit ProRes natively on Windows - have been able to for several years, and now you can output it with the Miraizon DNxHD and ProRes Codec Components for $50.
DNxHD VC-3 ProRes Codecs Overview
Mark Morreau is offline   Reply With Quote
Old April 7th, 2014, 05:59 PM   #11
Major Player
 
Join Date: May 2004
Location: Louisville, KY
Posts: 378
Re: Atomos Announces "Shogun" 4k recorder

Thanks for posting that link Mark! I'll have to buy the codec set before I start my next project.
Eric Stemen is offline   Reply With Quote
Old April 7th, 2014, 06:07 PM   #12
Inner Circle
 
Join Date: Jun 2007
Location: Belgium
Posts: 9,068
Re: Atomos Announces "Shogun" 4k recorder

Quote:
Originally Posted by Derek McCabe View Post
sounds like ProRes envy to me... no one is forcing you to use Final Cut Pro
Better not go there as it does not add anything constructive to this thread.
Noa Put is offline   Reply With Quote
Old April 7th, 2014, 10:48 PM   #13
Major Player
 
Join Date: Nov 2012
Location: Berlin, Germany
Posts: 286
Re: Atomos Announces "Shogun" 4k recorder

I hope Atomos will be allowed by Sony to record 4K from the FS700. Would be a great option to the Odessey 7Q to be able to record 4K ProRes to Atomos' $99 2TB raided drives. Would be much more cost effective than the 7Q...
Dmitri Zigany is offline   Reply With Quote
Old April 8th, 2014, 07:50 AM   #14
Inner Circle
 
Join Date: Mar 2003
Location: Ottawa, Ontario, Canada
Posts: 3,943
Re: Atomos Announces "Shogun" 4k recorder

Does not mention if it can record 4K 50/60P HDMI 2.0 spec. That would be great.

Ron Evans


EDIT: Just checked and it will only do 24,25,30P for 3840x2160. Hope in the future it will do the full range.

Last edited by Ron Evans; April 8th, 2014 at 08:25 AM.
Ron Evans is offline   Reply With Quote
Old April 8th, 2014, 11:46 AM   #15
Major Player
 
Join Date: Apr 2010
Location: NJ/NYC
Posts: 560
Re: Atomos Announces "Shogun" 4k recorder

just a tad too darn big... please atomos, just make a 4k blade
__________________
C100 - GH4 - NYC Shooter
www.DarrenLevine.com
Darren Levine is offline   Reply
Reply

DV Info Net refers all where-to-buy and where-to-rent questions exclusively to these trusted full line dealers and rental houses...

Professional Video
(800) 833-4801
Portland, OR

B&H Photo Video
(866) 521-7381
New York, NY

Z.G.C.
(973) 335-4460
Mountain Lakes, NJ

Abel Cine Tech
(888) 700-4416
N.Y. NY & L.A. CA

Precision Camera
(800) 677-1023
Austin, TX

DV Info Net also encourages you to support local businesses and buy from an authorized dealer in your neighborhood.
  You are here: DV Info Net > The DV Info Network > Digital Video Industry News

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

 



Google
 

All times are GMT -6. The time now is 07:36 AM.


DV Info Net -- Real Names, Real People, Real Info!
1998-2017 The Digital Video Information Network