FCPX Bug (Not Sure ?? ) at DVinfo.net

Go Back   DV Info Net > Apple / Mac Post Production Solutions > Final Cut Pro X

Final Cut Pro X
The latest version of FCP from Apple.


Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old January 11th, 2012, 01:13 AM   #1
Major Player
 
Join Date: May 2006
Location: australia
Posts: 407
FCPX Bug (Not Sure ?? )

Hello, can you help on this matter, this has happen from the start, my play head in FCPX seems to go out of sync, i have uploaded a video showing the problem, the only way i can get it to function is restart the computer and is fine for 10 . 15 mins then it happens again. i am not sure if it is me, or the software but i need help with a fix, both macs are up to date with everything, and 16 gig of ram, so i am not sure what to do.
This is the Video Link - FCPX Bug ?? Not Sure - YouTube
Regards Robert.
__________________
Rob.
www.rpbproductions.com
robert@rpbproductions.com

HD101/G5 Mac/4gig Ram/1TB HDD/30" Cinema Display/FCP.
Robert Bale is offline   Reply With Quote
Old January 11th, 2012, 02:44 AM   #2
Major Player
 
Join Date: Nov 2010
Location: Entebbe Uganda
Posts: 768
Re: FCPX Bug (Not Sure ?? )

It is a bug, I have seen it reported elsewhere and it happens to me occasionally.

It seems to happen to me if I have a large project open with large files, its almost as if there is a memory leak. If you find FCPX starts to slow down then just preempt the bug by restarting the program. This seems to clear the memory and you can continue on again.

I find it rarely happens these days though by doing the following things:

1) Switch off audio skimming unless you need it
2) Switch off video skimming when you don't need it
3) Switch off the audio waveforms unless you need to see them
4) Close down any unnecessary programs running in the background
5) Disable auto background rendering, especially if you are doing a lot of titles and graphics work, and then render what you need periodically

Using proxies or transcoding to ProRes will also help if you are using a resource hungry codec for the project.

Plus also send in a report of the bug to Apple.
Simon Wood is offline   Reply With Quote
Old January 11th, 2012, 11:07 AM   #3
Inner Circle
 
Join Date: Dec 2005
Location: New York City
Posts: 2,615
Re: FCPX Bug (Not Sure ?? )

It happens to me occasionally and apparently only when I don't transcode to ProRes from h264 files. Usually just stopping playback, parking the head in a different place and resuming fixes the problem. Things that seems to encourage the problem (and I emphasize "seem"): Time Machine starting or my RAID5 array doing routine backup functions.
__________________
William Hohauser - New York City
Edit/Camera/DCP production/Animation

Last edited by William Hohauser; January 11th, 2012 at 02:08 PM.
William Hohauser is offline   Reply With Quote
Old January 11th, 2012, 05:20 PM   #4
Major Player
 
Join Date: May 2006
Location: australia
Posts: 407
Re: FCPX Bug (Not Sure ?? )

Hi, thanks , Simon how do i send it to apple as well, because it happens on both my computers, All the time.
__________________
Rob.
www.rpbproductions.com
robert@rpbproductions.com

HD101/G5 Mac/4gig Ram/1TB HDD/30" Cinema Display/FCP.
Robert Bale is offline   Reply With Quote
Old January 11th, 2012, 07:33 PM   #5
Inner Circle
 
Join Date: Dec 2005
Location: New York City
Posts: 2,615
Re: FCPX Bug (Not Sure ?? )

Apple - Final Cut Pro - Feedback
__________________
William Hohauser - New York City
Edit/Camera/DCP production/Animation
William Hohauser is offline   Reply With Quote
Old January 24th, 2012, 07:18 PM   #6
Major Player
 
Join Date: May 2006
Location: australia
Posts: 407
Re: FCPX Bug (Not Sure ?? )

Hi, it seems to be a Bug, i found if you zoom the time line in and out it seems to clear it, but i do know,, small clips its fine, but 40mins Plus it starts to play up, and i have 16gig on a 2.26 Quad Core Mac Pro.
__________________
Rob.
www.rpbproductions.com
robert@rpbproductions.com

HD101/G5 Mac/4gig Ram/1TB HDD/30" Cinema Display/FCP.
Robert Bale is offline   Reply With Quote
Old January 25th, 2012, 02:43 AM   #7
Major Player
 
Join Date: Jan 2009
Location: Horsham / United Kingdom
Posts: 324
Re: FCPX Bug (Not Sure ?? )

Yeah, as Rob points out try zooming out from the timeline then zooming back in. For me it only occurs when I'm zoomed in.

It is the most frustrating fault and rest assured you are not the only one to experience it.
Mark Dobson is offline   Reply
Reply

DV Info Net refers all where-to-buy and where-to-rent questions exclusively to these trusted full line dealers and rental houses...

Professional Video
(800) 833-4801
Portland, OR

B&H Photo Video
(866) 521-7381
New York, NY

Z.G.C.
(973) 335-4460
Mountain Lakes, NJ

Abel Cine Tech
(888) 700-4416
N.Y. NY & L.A. CA

Precision Camera
(800) 677-1023
Austin, TX

DV Info Net also encourages you to support local businesses and buy from an authorized dealer in your neighborhood.
  You are here: DV Info Net > Apple / Mac Post Production Solutions > Final Cut Pro X

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

 



Google
 

All times are GMT -6. The time now is 03:23 AM.


DV Info Net -- Real Names, Real People, Real Info!
1998-2017 The Digital Video Information Network