real quick question... FCE and DVCAM at DVinfo.net

Go Back   DV Info Net > Apple / Mac Post Production Solutions > Final Cut Suite

Final Cut Suite
Discussing the editing of all formats with FCS, FCP, FCE


Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old November 5th, 2007, 10:08 AM   #1
New Boot
 
Join Date: Sep 2007
Location: New York, NY
Posts: 22
real quick question... FCE and DVCAM

can final cut express capture DVCAM tapes?

thanks.

-edward
__________________
Mac Pro 2 x 2.66Ghz, 5GB, 7300 GT; Mac Book Pro 15in 2.16Ghz, 2GB, Radeon X1600; Martin DM, SP lights
Edward Pahati is offline   Reply With Quote
Old November 5th, 2007, 10:22 AM   #2
Go Go Godzilla
 
Join Date: Nov 2004
Location: Scottsdale, AZ USA
Posts: 2,739
Images: 15
Yes, read the spec page for full details:

http://www.apple.com/finalcutexpress/specs.html
__________________
Producer/CEO
Reel Lane Films LLC
Robert Lane is offline   Reply With Quote
Old November 5th, 2007, 10:34 AM   #3
New Boot
 
Join Date: Sep 2007
Location: New York, NY
Posts: 22
yeah, that's what i thought... i checked all my settings and everything. still no working.

i have a few tapes that my boss gave me; footage that i did not shoot myself tho. supposedly footage from a conference in south africa. when i try to capture it, i click capture, it takes a few seconds then prompts: "This operation could not be completed as there is no video"

i wonder if there really is no video on the tapes... very odd.

are there any settings that i have to look out for?

-edward
__________________
Mac Pro 2 x 2.66Ghz, 5GB, 7300 GT; Mac Book Pro 15in 2.16Ghz, 2GB, Radeon X1600; Martin DM, SP lights
Edward Pahati is offline   Reply With Quote
Old November 5th, 2007, 12:58 PM   #4
Major Player
 
Join Date: Nov 2004
Location: Portsmouth, UK
Posts: 611
What you need to figure out is if your deck can play DVCAM tapes. he problem is as likely to be there as in FCE.

Over firewire, there is no difference between a miniDV signal or a DVCAM signal to the computer.
__________________
Shorts::Cut - www.shortscut.org.uk
The Short Film Festival for Portsmouth & Southsea.
Dylan Pank is offline   Reply With Quote
Old November 5th, 2007, 01:08 PM   #5
Major Player
 
Join Date: Jun 2004
Location: Oxfordshire, UK
Posts: 416
South Africa is PAL. Edward, you are in NY: with an NTSC deck?
__________________
Martin at HeadSpin HD on Blu-ray
Martin Mayer is offline   Reply With Quote
Old November 5th, 2007, 02:52 PM   #6
New Boot
 
Join Date: Sep 2007
Location: New York, NY
Posts: 22
Quote:
Originally Posted by Martin Mayer View Post
South Africa is PAL. Edward, you are in NY: with an NTSC deck?
ooooh, it may be in PAL. good thinking.

i have the sony HVRM15U deck.

-edward
__________________
Mac Pro 2 x 2.66Ghz, 5GB, 7300 GT; Mac Book Pro 15in 2.16Ghz, 2GB, Radeon X1600; Martin DM, SP lights
Edward Pahati is offline   Reply With Quote
Old November 5th, 2007, 03:42 PM   #7
New Boot
 
Join Date: Sep 2007
Location: New York, NY
Posts: 22
i set FCE's easy setup to DV-PAL and still nothing. this time the prompt didnt even come up to tell me that there was no video, but the capture screen stayed blank.

-edward
__________________
Mac Pro 2 x 2.66Ghz, 5GB, 7300 GT; Mac Book Pro 15in 2.16Ghz, 2GB, Radeon X1600; Martin DM, SP lights
Edward Pahati is offline   Reply With Quote
Old November 5th, 2007, 03:46 PM   #8
Major Player
 
Join Date: Jun 2004
Location: Oxfordshire, UK
Posts: 416
You might have to reset the M15U:

"OTHERS" menu: "60i/50i SEL" to 50i...
and make sure "IN/OUT REC": "HDV/DV SEL" is set to AUTO (or DV)...
__________________
Martin at HeadSpin HD on Blu-ray
Martin Mayer is offline   Reply With Quote
Old November 5th, 2007, 03:53 PM   #9
Major Player
 
Join Date: Oct 2005
Location: Hillsborough, NC, USA
Posts: 968
Like its SD cousin, the HVRM15U is PAL/NTSC switchable and can play DVCAM tapes.

If FCE isn't seeing anything, chances are there's nothing there, an incompatible format or a faulty connection between the deck and the computer.

Here's what I do with the DSR-11 (the SD PAL/NTSC deck) - I'm assuming you can do the same with the HVRM15U:

1. Connect it to a video monitor so you can see what the deck is picking up on the tape directly rather than relying on the computer's capture screen.

2. Enable the color bars - these are broadcast over the FireWire. If you can't see those at the computer end, something is probably very amiss with the connection.

3. When the tape is playing, see what format the deck claims it is. Even when the deck is switched for NTSC, when you play a PAL tape it will play it correctly.

4. Hook the FireWire on the deck to another device (e.g., camcorder) and see if it can get the signal from the deck.

Also, since you have DVCAM, you must have SD recordings. Is the deck configured to output SD? If it can be configured to HDV (even with an SD source), are you sending that to the computer? That would certainly explain the apparent lack of video if FCE can only support SD.

(I plead ignorance to the realities of the HVRM15U but these are the first things I'd look for.)
John Miller is offline   Reply
Reply

DV Info Net refers all where-to-buy and where-to-rent questions exclusively to these trusted full line dealers and rental houses...

Professional Video
(800) 833-4801
Portland, OR

B&H Photo Video
(866) 521-7381
New York, NY

Z.G.C.
(973) 335-4460
Mountain Lakes, NJ

Abel Cine Tech
(888) 700-4416
N.Y. NY & L.A. CA

Precision Camera
(800) 677-1023
Austin, TX

DV Info Net also encourages you to support local businesses and buy from an authorized dealer in your neighborhood.
  You are here: DV Info Net > Apple / Mac Post Production Solutions > Final Cut Suite

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

 



Google
 

All times are GMT -6. The time now is 06:40 AM.


DV Info Net -- Real Names, Real People, Real Info!
1998-2017 The Digital Video Information Network