Canon XL & XH 24F, 25F, 30F capture in FCP / FCE - Page 6 at DVinfo.net

Go Back   DV Info Net > Apple / Mac Post Production Solutions > Final Cut Suite

Final Cut Suite
Discussing the editing of all formats with FCS, FCP, FCE


Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old February 5th, 2007, 11:55 PM   #76
Major Player
 
Join Date: Jan 2005
Location: Toronto
Posts: 532
In 60i HD the A1 should work on any apple NLE, your problem is most likely using 24f which only final cut pro supports.
Evan C. King is offline   Reply With Quote
Old February 6th, 2007, 12:36 AM   #77
Major Player
 
Join Date: Jan 2006
Location: Birmingham, AL USA
Posts: 722
Quote:
Originally Posted by Evan C. King
In 60i HD the A1 should work on any apple NLE, your problem is most likely using 24f which only final cut pro supports.
Also note that only version 5.1.2 supports the 24F mode on the A1. I'm not sure about which version of FCP supports the 60i, but my guess would be at least 5.0.
Nick Weeks is offline   Reply With Quote
Old February 6th, 2007, 01:06 PM   #78
Regular Crew
 
Join Date: Jan 2007
Location: United States
Posts: 30
Final Cut Pro And A1 Help Aspap

I need help. I guess imovie does not work with the A1. Am I correct?

and

I tried using FCP 5 but it does not give me any options on 1080i24p just 50 and 60. Nothing about 24. I shoot in 24f and I need to edit my footage badly. Is there a FCP Upgrade for free I can get because I just have FCP 5 and just want my HD FOOTAGE TO GO DIRECTLY INTO FCP WITHOUT DOWN CONVERTING IT. I want the same quality and not stretch it out on FCP. But if any one at all knows anything about imovie and why it wont work please help! Its urgent! thanks!

-dean
Dean Collins is offline   Reply With Quote
Old February 6th, 2007, 01:41 PM   #79
New Boot
 
Join Date: Jan 2007
Location: Portland, Oregon
Posts: 5
I have had success using my iMovie with A1 on 30F, but I haven't tried 24F with it. What is the issue? is it just not detecting the camera?
in FCP you want to use the setting for HDV 1080p24 and put it on 'FireWire basic' for capture. I think you may need 5.1.2, but go ahead and try it out...the A1 didnt' show up on the supported device list until that version of FCP.
Unfortunately, FCP 5.1.2 is a 50 dollar cross grade that needs to be mailed in and it takes a few weeks.
Hope you can get it working! - Jim
Jim George is offline   Reply With Quote
Old February 6th, 2007, 01:57 PM   #80
Major Player
 
Join Date: Jan 2006
Location: Birmingham, AL USA
Posts: 722
Dean, as we mentioned in your post in the Mac forum, you will need 5.1.2 if you want to use FCP to capture your hi-def 24F directly from the camera. There's no download that I know of... I filled out the form, mailed them a check and my FCP installation CDs, and within a week or two I received my 5.1.2. They only send you the electronic manuals too, so you don't get re-printed ones for 5.1.2.

My 5.1.2 works great with all the footage the A1 can dish out. I've captured 24F, 30F, and 60i with no problems or rendering issues. Device control works great too.

From what I understand the 1080p24 option doesn't even show up without 5.1.2. You might be able to create your own custom setting, but I'm not sure how that would work.

It's $49 plus tax, offer ends March 19 2007:
http://www.apple.com/universal/crossgrade/

You'll need this form:
http://images.apple.com/universal/cr...Crossgrade.pdf

Sorry, can't help you with iMovie
Nick Weeks is offline   Reply With Quote
Old February 6th, 2007, 03:26 PM   #81
Contributor
 
Join Date: Jan 2003
Location: Kansas City, MO
Posts: 4,449
It's true the 24P HDV setting only comes up with 5.1.2. We bought the crossgrade, installed it, then downloaded the free upgrade to 5.1.2 and it works great.
Bill Pryor is offline   Reply With Quote
Old February 6th, 2007, 03:30 PM   #82
Regular Crew
 
Join Date: Oct 2006
Location: Brooklyn
Posts: 161
- and support on iPhone will be unleashed next! ;-)
Bogdan Tyburczy is offline   Reply With Quote
Old February 6th, 2007, 03:49 PM   #83
Contributor
 
Join Date: Jan 2003
Location: Kansas City, MO
Posts: 4,449
How about FCP6.iphone? Edit on your iPhone.
Bill Pryor is offline   Reply With Quote
Old February 6th, 2007, 04:21 PM   #84
Regular Crew
 
Join Date: Jan 2007
Location: United States
Posts: 30
thanks guys. Just i borrowed final cut pro 5 from a friend so i dont know if it is like an illegal software and if i spend the money on the 5.1.2 for 50 bucks I want it to work for my FCP. I hear imovie HD works with 60i on the A1. Is that true? I really just wanted imovie to work with 24f because now i have to completely learn FCP and get rid of all the stuff I know about imovie. Kinda bummed about that. Thanks though for the help!
Dean Collins is offline   Reply With Quote
Old February 6th, 2007, 04:52 PM   #85
Obstreperous Rex
 
Join Date: Jan 2001
Location: San Marcos, TX
Posts: 26,900
Images: 513
$50 is chicken feed compared to the $4000 XH A1. Small price to pay for the FCP upgrade. It costs more than that just to fill the gas tank on my Sierra.
__________________
CH

Search DV Info Net | DV Info Net Sponsors | A Decade (+5) of DVi | ...Tuesday is Soylent Green Day!
Chris Hurd is offline   Reply With Quote
Old February 6th, 2007, 04:53 PM   #86
Contributor
 
Join Date: Jan 2003
Location: Kansas City, MO
Posts: 4,449
I can fill the tank almost 3 times on my Scion for that:).
Bill Pryor is offline   Reply With Quote
Old February 6th, 2007, 06:12 PM   #87
Obstreperous Rex
 
Join Date: Jan 2001
Location: San Marcos, TX
Posts: 26,900
Images: 513
Yeah, but you can't pull a 7,000 lb. horse trailer with a Scion. Not easily anyway!
__________________
CH

Search DV Info Net | DV Info Net Sponsors | A Decade (+5) of DVi | ...Tuesday is Soylent Green Day!
Chris Hurd is offline   Reply With Quote
Old February 6th, 2007, 08:57 PM   #88
Contributor
 
Join Date: Jan 2003
Location: Kansas City, MO
Posts: 4,449
True, but the horse could pull the Scion.
Bill Pryor is offline   Reply With Quote
Old February 6th, 2007, 09:00 PM   #89
Obstreperous Rex
 
Join Date: Jan 2001
Location: San Marcos, TX
Posts: 26,900
Images: 513
Now that's what I call economical.
__________________
CH

Search DV Info Net | DV Info Net Sponsors | A Decade (+5) of DVi | ...Tuesday is Soylent Green Day!
Chris Hurd is offline   Reply With Quote
Old February 6th, 2007, 09:41 PM   #90
Regular Crew
 
Join Date: Feb 2007
Location: chicago, il
Posts: 65
imovie

i just bought the canon a1 i have final cut pro
however it is an older version
thanks to this site i found out about the upgrade and for $199 i am getting
the whole studio package great deal.
in the mean time i have used i movie capturing 24f 30f and 60i
and have had no trouble.
i am not sure if on playback in imovie it is true 24f but
the video looks amazing!!! I am using the B&W preset found on this forum
shot 24f its breathtaking
I am using the latest version of i movie and checking my mail every day waiting for my new version of final cut pro
Richard Kane is offline   Reply
Reply

DV Info Net refers all where-to-buy and where-to-rent questions exclusively to these trusted full line dealers and rental houses...

Professional Video
(800) 833-4801
Portland, OR

B&H Photo Video
(866) 521-7381
New York, NY

Z.G.C.
(973) 335-4460
Mountain Lakes, NJ

Abel Cine Tech
(888) 700-4416
N.Y. NY & L.A. CA

Precision Camera
(800) 677-1023
Austin, TX

DV Info Net also encourages you to support local businesses and buy from an authorized dealer in your neighborhood.
  You are here: DV Info Net > Apple / Mac Post Production Solutions > Final Cut Suite

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

 



Google
 

All times are GMT -6. The time now is 01:34 AM.


DV Info Net -- Real Names, Real People, Real Info!
1998-2017 The Digital Video Information Network