Switched to FCP from Vegas and annoyed at DVinfo.net

Go Back   DV Info Net > Apple / Mac Post Production Solutions > Final Cut Suite

Final Cut Suite
Discussing the editing of all formats with FCS, FCP, FCE


Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old April 23rd, 2008, 05:21 PM   #1
Regular Crew
 
Join Date: Apr 2008
Location: Vancouver Canada
Posts: 89
Switched to FCP from Vegas and annoyed

Reduced my inventory jungle of mainly pc desktops and laptops, to one Macbook Pro. I am very proficient with Vegas Video, now I am using Final Cut and everything seems relatively easy and almost the same workflow..

My only gripes are...

1. Vegas Video I can playback my output sequence in real-time (since vegas2 in 2001, 7 years ago) FCP, I have to wait to render before previewing my sequence everytime?!! pls tell me it isnt so. please.

2. Is there a way I can view audio waveforms right in the sequencer arrangement window?

3. In my viewer window, is there a way I can tweak effects.. such as filtering an audio waveform for example, and have the clip still running when I change tabs and parameters? (instead of tweaking, then playing, tweaking, then playing?)

Any help would be much appreciated!! number 2,3 not so important.. number 1 is ..Also.. seems like alot of the new features they brag about in FCP are features the other NLE's always had... wondering why all the hype about FCP. Is this all Apple based advertising/ 'Industry-standard' branding/ Partnership with film-schools etc.. or is it really 'that good'

THANKS
Chris Sweet is offline   Reply With Quote
Old April 23rd, 2008, 06:00 PM   #2
Trustee
 
Join Date: Nov 2004
Location: Thousand Oaks
Posts: 1,095
It was nice knowing you Chris...

I too switched from another NLE and am constantly frustrated with FCP. However, once I got beyond the initial shock and confusion I came to understand the method to Apples madness and get along with Final Crap fairly well. [that was a joke...]

So the best advice I can give is to let go of what you know, the longer you continue to compare what you liked to what you have now the more miserable you'll be. Close your eyes, hold you nose and drink the Koolaide.

Regarding your first question, whether your sequence settings match your source clip has a direct effect on real time performance. Also depending on what your source is, uncompressed HD for example is going to require significantly faster hardware to get RT performance.

Yes you can view your audio waveforms, there's a small disclosure triangle in the lower left of the timeline with the option to show or hide waveforms. You can also drag the audio channel to resize the waveforms.

You can directly manipulate some image effects in the canvas which is nice, however its pretty much all tweak and play.

Good luck with the transition to FCP.
Chuck Spaulding is offline   Reply With Quote
Old April 23rd, 2008, 06:02 PM   #3
Major Player
 
Join Date: Mar 2007
Location: North Hollywood, CA, United States
Posts: 790
1. Unless your capture and sequence settings differ from each other, or if you have applied certain effects, you should not need to render unaltered video in the timeline.
2. (I assume sequencer arrangement window means timeline) Open the sequence settings panel (Command 0) and click the Timeline options tab. Then check the Show Audio Waveforms box.
3. I think you can only do that with audio filters.
Edward Carlson is offline   Reply With Quote
Old April 23rd, 2008, 06:28 PM   #4
Inner Circle
 
Join Date: Dec 2005
Location: New York City
Posts: 2,615
Quote:
Originally Posted by Chris Sweet View Post
Reduced my inventory jungle of mainly pc desktops and laptops, to one Macbook Pro. I am very proficient with Vegas Video, now I am using Final Cut and everything seems relatively easy and almost the same workflow..

My only gripes are...

1. Vegas Video I can playback my output sequence in real-time (since vegas2 in 2001, 7 years ago) FCP, I have to wait to render before previewing my sequence everytime?!! pls tell me it isnt so. please.

2. Is there a way I can view audio waveforms right in the sequencer arrangement window?

3. In my viewer window, is there a way I can tweak effects.. such as filtering an audio waveform for example, and have the clip still running when I change tabs and parameters? (instead of tweaking, then playing, tweaking, then playing?)

Any help would be much appreciated!! number 2,3 not so important.. number 1 is ..Also.. seems like alot of the new features they brag about in FCP are features the other NLE's always had... wondering why all the hype about FCP. Is this all Apple based advertising/ 'Industry-standard' branding/ Partnership with film-schools etc.. or is it really 'that good'

THANKS
1) Make sure that your sequence is set to the same codec you captured. There are a number of easy presets that should do this for you. HDV will not playback on a monitor thru an HDV deck, it needs special rendering. High-end codecs might need special hardware to play back in real time. However DV will playback over FireWire without rendering as well as ProRes and DVCPro codecs. This has worked since Final Cut version 1.

2) You can also set waveforms to show in the Sequence settings pull down menu. This may slow down desktop screen refresh on very long sequences.

3) Depends on your computer. There are a number of filters that can be adjusted while the audio track is running. High-Pass, Low-Pass I know will do this on my older tower.

"That Good?" Well, it's very good and you'll probably agree after these issues are settled. Vegas still is better in a few places (minor places for me) but Final Cut is much easier to live with over the long haul.
__________________
William Hohauser - New York City
Edit/Camera/DCP production/Animation
William Hohauser is offline   Reply With Quote
Old April 23rd, 2008, 07:26 PM   #5
Regular Crew
 
Join Date: Apr 2008
Location: Vancouver Canada
Posts: 89
cool

thanks for the replies, I will try out this RT thing. cheers
Chris Sweet is offline   Reply With Quote
Old April 24th, 2008, 03:44 AM   #6
Trustee
 
Join Date: Dec 2003
Location: Malvern UK
Posts: 1,931
I recently bought a FCP system after having used Vegas for a long time.

FCP does take some getting used to. But after a while you will find it hard to use anything else, especially if you use the keyboard shortcuts a lot.

As for playing back footage in realtime, I haven't noticed any difference between FCP and Vegas in that regard. Except that in FCP you have to make sure that you have ticked all the right options for realtime playback in the drop down menu at the top left hand side of the timeline.

Which graphics card you have installed also has a bearing on things. Unlike Vegas FCP uses the GPU power of the graphics card.

I have two articles on my website about my transition to this system.
Simon Wyndham is offline   Reply
Reply

DV Info Net refers all where-to-buy and where-to-rent questions exclusively to these trusted full line dealers and rental houses...

Professional Video
(800) 833-4801
Portland, OR

B&H Photo Video
(866) 521-7381
New York, NY

Z.G.C.
(973) 335-4460
Mountain Lakes, NJ

Abel Cine Tech
(888) 700-4416
N.Y. NY & L.A. CA

Precision Camera
(800) 677-1023
Austin, TX

DV Info Net also encourages you to support local businesses and buy from an authorized dealer in your neighborhood.
  You are here: DV Info Net > Apple / Mac Post Production Solutions > Final Cut Suite

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

 



Google
 

All times are GMT -6. The time now is 02:48 PM.


DV Info Net -- Real Names, Real People, Real Info!
1998-2017 The Digital Video Information Network