Capture in Final Cut Express ???? at DVinfo.net

Go Back   DV Info Net > Apple / Mac Post Production Solutions > Final Cut Suite

Final Cut Suite
Discussing the editing of all formats with FCS, FCP, FCE


Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old January 10th, 2009, 02:52 AM   #1
New Boot
 
Join Date: Dec 2008
Location: Tampa, FL
Posts: 17
Capture in Final Cut Express ????

2 Questions

1. I filmed an outdoor event in 24p, Im ready to capure my footage into Final Cut Express......What setting and Pulldowns should I be using to get the best quality

2. Same question but...I shot a second event at 60i

Last edited by Randy Cabrera; January 10th, 2009 at 01:32 PM.
Randy Cabrera is offline   Reply With Quote
Old January 11th, 2009, 10:37 PM   #2
Major Player
 
Join Date: Apr 2007
Location: Louisville, KY
Posts: 691
This question is similar to what I am wondering. On my system I only have iMovie but it doesn't support 24p. I was wondering if Final Cut Xpress will support 24p and if it is also capable of removing pulldown.

Thanks!
-Terry.
Terry Lee is offline   Reply With Quote
Old January 12th, 2009, 12:05 PM   #3
Better than Halle Berry
 
Join Date: Feb 2004
Location: Los Angeles, CA
Posts: 435
No 24p support in FCE directly. But which camera are we talking about?

-Noah
Noah Kadner is offline   Reply With Quote
Old January 12th, 2009, 12:14 PM   #4
New Boot
 
Join Date: Dec 2008
Location: Tampa, FL
Posts: 17
im using a dvx100B - I thought you could edit 24p in FCE just not 24pa - I will be shooting an event in 30p - can 30p be editing in FCE
Randy Cabrera is offline   Reply With Quote
Old January 12th, 2009, 02:20 PM   #5
Better than Halle Berry
 
Join Date: Feb 2004
Location: Los Angeles, CA
Posts: 435
Yeah 24p with it's pulldown = standard DV-NTSC 60i signal. So no problem in FCE. With FCP you can remove the pulldown and edit at true 23.98 for higher image quality. But not a night and day difference. I explain all in my DVX100 DVD btw. :)

Call Box- DVX100 Training DVD

-Noah
Noah Kadner is offline   Reply With Quote
Old January 12th, 2009, 02:47 PM   #6
Major Player
 
Join Date: Apr 2007
Location: Louisville, KY
Posts: 691
I am using the Hv30. Which doesn't have true 24p.
Terry Lee is offline   Reply With Quote
Old January 12th, 2009, 03:51 PM   #7
Better than Halle Berry
 
Join Date: Feb 2004
Location: Los Angeles, CA
Posts: 435
Quote:
Originally Posted by Terry Lee View Post
I am using the Hv30. Which doesn't have true 24p.
Yeah I'd imagine that would come in as 1080/60i compliant HDV so you should be ok in FCE.

Noah
Noah Kadner is offline   Reply With Quote
Old January 12th, 2009, 04:17 PM   #8
New Boot
 
Join Date: Dec 2008
Location: Tampa, FL
Posts: 17
what about 30p can i edit 30p in FCE without any limitations i am shooting a commercial for a motorcycle dealership...what would you recommend to get the best footage....i have to use FCE for now
Randy Cabrera is offline   Reply With Quote
Old January 12th, 2009, 11:35 PM   #9
Major Player
 
Join Date: Apr 2007
Location: Louisville, KY
Posts: 691
Quote:
Originally Posted by Noah Kadner View Post
Yeah I'd imagine that would come in as 1080/60i compliant HDV so you should be ok in FCE.
So since the HV20/30 captures to tape 18 progressive and 12 interlace in succesion in a 60i stream it is thus not "true" 24p which FCE can support? Otherwise FCE cannot support 24p?


Terry
Terry Lee is offline   Reply With Quote
Old January 13th, 2009, 12:27 AM   #10
Better than Halle Berry
 
Join Date: Feb 2004
Location: Los Angeles, CA
Posts: 435
Quote:
Originally Posted by Terry Lee View Post
So since the HV20/30 captures to tape 18 progressive and 12 interlace in succesion in a 60i stream it is thus not "true" 24p which FCE can support? Otherwise FCE cannot support 24p?

Terry
That is correct. It looks like 24p but it's not going to be edited at 23.98 which is what 'true 24p' is. For true 24p editing, you require Final Cut Pro, not FCE.

Noah
Noah Kadner is offline   Reply With Quote
Old January 13th, 2009, 08:22 AM   #11
Major Player
 
Join Date: Apr 2007
Location: Louisville, KY
Posts: 691
Unless I can find an alternative program to remove pulldown? Then I can use that footage in FCE or iMovie to edit 'true 24p'? Trust me i'd love to get Final Cut Studio 2 or Pro but the program alone costs more than the budget for my film.
Terry Lee is offline   Reply With Quote
Old January 13th, 2009, 12:35 PM   #12
Better than Halle Berry
 
Join Date: Feb 2004
Location: Los Angeles, CA
Posts: 435
Quote:
Originally Posted by Terry Lee View Post
Unless I can find an alternative program to remove pulldown? Then I can use that footage in FCE or iMovie to edit 'true 24p'? Trust me i'd love to get Final Cut Studio 2 or Pro but the program alone costs more than the budget for my film.
Nope- even if you could remove the pulldown FCE won't edit at 23.98. Cannot be done without FCP. Sorry.

Noah
Noah Kadner is offline   Reply
Reply

DV Info Net refers all where-to-buy and where-to-rent questions exclusively to these trusted full line dealers and rental houses...

Professional Video
(800) 833-4801
Portland, OR

B&H Photo Video
(866) 521-7381
New York, NY

Z.G.C.
(973) 335-4460
Mountain Lakes, NJ

Abel Cine Tech
(888) 700-4416
N.Y. NY & L.A. CA

Precision Camera
(800) 677-1023
Austin, TX

DV Info Net also encourages you to support local businesses and buy from an authorized dealer in your neighborhood.
  You are here: DV Info Net > Apple / Mac Post Production Solutions > Final Cut Suite

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

 



Google
 

All times are GMT -6. The time now is 03:46 AM.


DV Info Net -- Real Names, Real People, Real Info!
1998-2017 The Digital Video Information Network