FCP not limiting data rate at DVinfo.net

Go Back   DV Info Net > Apple / Mac Post Production Solutions > Final Cut Suite

Final Cut Suite
Discussing the editing of all formats with FCS, FCP, FCE

Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old July 25th, 2009, 06:41 AM   #1
Major Player
 
Join Date: Apr 2008
Location: Goleta, CA
Posts: 233
FCP not limiting data rate

Very simple but annoying phenomenon:
I am trying to export a very short 16 second sequence: I set the QT conversion data rate to 5000kbps, but the resulting file always turns out to be 37000kbps! Why isn't the export limiting the bitrate to 5Mbps?
-Steve
__________________
www.spreefilms.com - Give me a museum and I'll fill it!
Steve Lewis is offline   Reply With Quote
Old July 25th, 2009, 05:49 PM   #2
Major Player
 
Join Date: Apr 2008
Location: Goleta, CA
Posts: 233
Bump. Any help?
__________________
www.spreefilms.com - Give me a museum and I'll fill it!
Steve Lewis is offline   Reply With Quote
Old July 25th, 2009, 09:39 PM   #3
Go Go Godzilla
 
Join Date: Nov 2004
Location: Scottsdale, AZ USA
Posts: 2,765
Images: 15
What format are you trying to output to?
Robert Lane is offline   Reply With Quote
Old July 26th, 2009, 12:23 AM   #4
Major Player
 
Join Date: Apr 2008
Location: Goleta, CA
Posts: 233
Quote:
Originally Posted by Robert Lane View Post
What format are you trying to output to?
QT conversion > Quicktime Movie > H.264
__________________
www.spreefilms.com - Give me a museum and I'll fill it!
Steve Lewis is offline   Reply With Quote
Old July 26th, 2009, 10:38 AM   #5
Go Go Godzilla
 
Join Date: Nov 2004
Location: Scottsdale, AZ USA
Posts: 2,765
Images: 15
I don't know; I've never used that workflow but when I've entered your specs I get the nearest encoding rate possible. (see test pics) Maybe you mistakenly turned on/off another setting in the process? Or maybe FCP/QT cache is over-full and needs maintenance? (Onyx).

It's working as it should for me, so I'm not sure why it's not for you other than the possibilities mentioned above.
Attached Thumbnails
FCP not limiting data rate-picture-1.jpg   FCP not limiting data rate-picture-2.jpg  


Last edited by Robert Lane; July 26th, 2009 at 04:06 PM.
Robert Lane is offline   Reply With Quote
Old July 26th, 2009, 08:43 PM   #6
Major Player
 
Join Date: Apr 2008
Location: Goleta, CA
Posts: 233
Quote:
Originally Posted by Robert Lane View Post
Or maybe FCP/QT cache is over-full and needs maintenance? (Onyx).
Thanks for you help!

What does this mean and how would I empty the cache?

Thanks!
__________________
www.spreefilms.com - Give me a museum and I'll fill it!
Steve Lewis is offline   Reply With Quote
Old July 26th, 2009, 10:19 PM   #7
Major Player
 
Join Date: Apr 2008
Location: Goleta, CA
Posts: 233
Success! A trashing of the prefs and a reboot took care of the issue! Thanks Mr. Lane!
-Steve
__________________
www.spreefilms.com - Give me a museum and I'll fill it!
Steve Lewis is offline   Reply With Quote
Old July 27th, 2009, 08:22 AM   #8
Go Go Godzilla
 
Join Date: Nov 2004
Location: Scottsdale, AZ USA
Posts: 2,765
Images: 15
Because so few actually do it I always recommend doing routine maintenance, especially when situations like yours start cropping up in weird places.

Although trashing FCP prefs and a reboot solved this particular issue the fact that cache was overflowing is an indication of more trouble coming your way. If you haven't done it already, download and run all the maintenance and cleaning routines in Onyx (free app). You'd be surprised how many things this will fix - and how stable your system becomes when used on a regular basis.
Robert Lane is offline   Reply
Reply

DV Info Net refers all where-to-buy and where-to-rent questions exclusively to these trusted full line dealers and rental houses...

Adorama
(800) 223-2500
New York, NY

B&H Photo Video
(866) 521-7381
New York, NY

Texas Media Systems
(512) 440-1400
Austin, TX

Precision Camera
(800) 677-1023
Austin, TX

VideoGuys
(800) 323-2325
Mineola, NY

DV Info Net also encourages you to support local businesses and buy from an authorized dealer in your neighborhood.
  You are here: DV Info Net > Apple / Mac Post Production Solutions > Final Cut Suite

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

 



Google
 

All times are GMT -6. The time now is 08:14 AM.


DV Info Net -- Real Names, Real People, Real Info!
1998-2018 The Digital Video Information Network