Final Cut 4.5 HD Sluggish when moving clips in timeline at DVinfo.net

Go Back   DV Info Net > Apple / Mac Post Production Solutions > Final Cut Suite

Final Cut Suite
Discussing the editing of all formats with FCS, FCP, FCE


Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old May 26th, 2004, 02:08 PM   #1
New Boot
 
Join Date: Mar 2004
Location: Nashville, TN USA
Posts: 8
Final Cut 4.5 HD Sluggish when moving clips in timeline

Hi All,
Just wondered if anyone else has experienced sluggish performance when moving clips witthin the timeline? I noticed the sluggishness first when I opened a 4.1.x project in 4.5 - and it was really bad. Now all my projects are created in 4.5 and I still notice the problem within the timeline.

You would click on a clip want to drag it 2 sec to the right of left and you would get the colorful death wheel of time passing, then the clip would stutter & move and sorta land where ever then I would have to nudge and fiddle until the clip was finally in the right place. (I have been moving with greater success by simply keying in the amount of frames/seconds).

Anyone?

-Its not my CPU Dual 2GHz G5
-Its not my hard drives - Tekserve firewires (yes they are spun up when this occurs)

thanks
j
__________________
Pax Christi
Jason Lyons is offline   Reply With Quote
Old May 26th, 2004, 05:00 PM   #2
Warden
 
Join Date: Mar 2002
Location: Clearwater, FL
Posts: 8,267
Have you deleted FCP preferences and repaired permissions yet?
__________________
Jeff Donald
Carpe Diem




Search DVinfo.net for quick answers | Where to Buy? From the best in the business: DVinfo.net sponsors
Jeff Donald is offline   Reply With Quote
Old May 26th, 2004, 05:10 PM   #3
New Boot
 
Join Date: Mar 2004
Location: Nashville, TN USA
Posts: 8
No - its a fresh install
j
__________________
Pax Christi
Jason Lyons is offline   Reply With Quote
Old May 27th, 2004, 02:47 AM   #4
Inner Circle
 
Join Date: Jun 2003
Location: Toronto, Canada
Posts: 4,750
What if you cut and paste instead?
Glenn Chan is offline   Reply With Quote
Old May 27th, 2004, 06:31 AM   #5
Warden
 
Join Date: Mar 2002
Location: Clearwater, FL
Posts: 8,267
An install usually does not erase preference files.
__________________
Jeff Donald
Carpe Diem




Search DVinfo.net for quick answers | Where to Buy? From the best in the business: DVinfo.net sponsors
Jeff Donald is offline   Reply With Quote
Old May 27th, 2004, 06:58 AM   #6
Major Player
 
Join Date: Mar 2004
Location: Roanoke, VA
Posts: 796
Yes, I'm having the same problem. I started working for a new company yesterday and they have me working on a dual 2 gHz G5 with 2 gigs of ram so the machine is capable but my G3 iBook with FCX works faster!

I found a post on the Apple support forums that gives instructions for uninstalling FCP and reistalling to solve the problems. It also suggests doing an archive and install of Panther before reinstalling FCP.
__________________
Dave Perry Cinematographer LLC
Director of Photography Editor Digital Film Production 540.915.2752 daveperry.net
Dave Perry is offline   Reply With Quote
Old May 29th, 2004, 12:44 PM   #7
New Boot
 
Join Date: Mar 2004
Location: Nashville, TN USA
Posts: 8
Well...the deleting preferences didn't work, repairing permissions didn't work, So its off to reinstall land. ARGH!

Can anyone out there verify that they are running a Dual 2GHz G5 & FCP 4.5 successfully with NO PAUSES WHILE DRAGGING CLIPS IN THE TIMELINE? I dont want to go through all of this only to find I need to go back to 4.1.1.

thanks
jason
__________________
Pax Christi
Jason Lyons is offline   Reply With Quote
Old June 4th, 2004, 07:53 AM   #8
 
Join Date: May 2004
Location: denton, texas, usa
Posts: 416
I'm considering FCP HD on a dual gig G5. You're having problems, huh? do yo think it's becasue it's new software so it has bugs?
Laurence Maher is offline   Reply With Quote
Old June 4th, 2004, 01:07 PM   #9
Warden
 
Join Date: Mar 2002
Location: Clearwater, FL
Posts: 8,267
The dual G5 I use at one of the schools I teach at works fine with FCP HD. Have you looked at Apple's FCP support forums? How much ram do you have, how full are your drive(s)? Is FCP in the Applications folder? Are you widows (slug etc.) overlapping or sized to big?
__________________
Jeff Donald
Carpe Diem




Search DVinfo.net for quick answers | Where to Buy? From the best in the business: DVinfo.net sponsors
Jeff Donald is offline   Reply With Quote
Old June 23rd, 2004, 06:53 PM   #10
New Boot
 
Join Date: Mar 2004
Location: Nashville, TN USA
Posts: 8
Just to balance out my posting...The G5 Rocks with FCP 4.5 HD!!
My Dual 2GHz G5 has 1.5 GB RAM Plenty of space on the boot drive & reliable media drives. However, upon upgrading to 4.5 HD I have noticed several editors/systems experiencing a significant delay in timeline editing functions - an apparent software conflict. The problem might be noticed more in projects created in 4.1.1 or previous versions that are opened in 4.5. Sometimes it seems that new projects created in 4.5 are often fine and do not experience the timeline sluggishness. I have had some luck with some systems by simply deleting FCP's preferences. Others, like my main system, the only fix that would work was to reinstall the OS & FCP.
__________________
Pax Christi
Jason Lyons is offline   Reply With Quote
Old June 23rd, 2004, 08:12 PM   #11
Regular Crew
 
Join Date: Jul 2002
Location: Tokyo
Posts: 102
Jason, how many video tracks and edits does your project have? I've found that complex projects tend to slow down FCP, especially ones that have several layers of video, hundreds of edits and lots of filters on clips.

I posted to this forum on the same subject a while back. I think this link may take you there:

http://www.dvinfo.net/conf/search.php?s=&action=showresults&searchid=328114&sortby=lastpost&sortorder=descending

Rob
__________________
Media Kobo
Japan
Rob Moreno is offline   Reply With Quote
Old June 24th, 2004, 07:40 AM   #12
New Boot
 
Join Date: Mar 2004
Location: Nashville, TN USA
Posts: 8
Thanks for the heads up Rob, but I am certain this is a FCP 4.5 HD problem when upgrading 4.1.1. To answer your question the sequences in question on several machines recently upgraded to 4.5 HD were all about 2 min in duration and had 2 video tracks & 4 audio tracks maximum.

Once again, the only remidies I have found to the sluggishness (moving clips & you get the beachball of death for no less than 10 seconds) found in the timeline after upgrading to FCP 4.5 HD are as follows:
1) Sometimes deleting FCP preferences works
2) Reinstalling OS 10.3.4 & FCP 4.5 always works.

(A hint: Go out and buy a new SATA internal drive, initialize and do a clean install of everything - its the fastest when in a time crunch and you dont have time to play the reinstall game on an existing drive)

later
jason
__________________
Pax Christi
Jason Lyons is offline   Reply
Reply

DV Info Net refers all where-to-buy and where-to-rent questions exclusively to these trusted full line dealers and rental houses...

Professional Video
(800) 833-4801
Portland, OR

B&H Photo Video
(866) 521-7381
New York, NY

Z.G.C.
(973) 335-4460
Mountain Lakes, NJ

Abel Cine Tech
(888) 700-4416
N.Y. NY & L.A. CA

Precision Camera
(800) 677-1023
Austin, TX

DV Info Net also encourages you to support local businesses and buy from an authorized dealer in your neighborhood.
  You are here: DV Info Net > Apple / Mac Post Production Solutions > Final Cut Suite

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

 



Google
 

All times are GMT -6. The time now is 07:00 PM.


DV Info Net -- Real Names, Real People, Real Info!
1998-2017 The Digital Video Information Network