AE help please at DVinfo.net

Go Back   DV Info Net > Apple / Mac Post Production Solutions > Final Cut Suite

Final Cut Suite
Discussing the editing of all formats with FCS, FCP, FCE


Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old January 22nd, 2005, 11:32 AM   #1
New Boot
 
Join Date: Dec 2004
Location: Boston, Ma
Posts: 23
AE help please

alright first of all im using AE 6.5 pro for mac. what im trying to do is make a title with a transparent background, export it to quicktime, and then import it into FCP and put it on top of a video file in FCP and have it so its just the title, since the background is transparent. so in order to do this is there a way in AE to have a composition with a transparent background, and have a transparent layer?... what im trying to do is make an animated title in AE and not have to edit it to the video clip in AE, yet just export it and place it at my liking in FCP. thank you for all of your help, im not sure if this is possible but id be suprised if it wasnt since they seemed to think of everything while making AE, yet AE came before FCP so maybe not
__________________
-Zander Taketomo
Zander Taketomo is offline   Reply With Quote
Old January 22nd, 2005, 06:54 PM   #2
Regular Crew
 
Join Date: Mar 2004
Location: Redding, California
Posts: 114
Hey Zander,

When you go to render your final composition in AE you need to also render an Alpha channel. (this channel controls the transparency of your footage) In the render queue, click on output module settings. There is a dialog box in that menu called "Channels." I think the default is RGB, but you want to change that to RGB+Alpha.

Now I've never used FCP so I don't know exactly how to import footage, but I'm assuming there are settings that tell FCP to read a clip's ALpha channel.

Hope this gets you started on the right path. Anyone else want to chime in and get a little more specific?
Jesse Rosten is offline   Reply With Quote
Old January 22nd, 2005, 07:03 PM   #3
New Boot
 
Join Date: Dec 2004
Location: Boston, Ma
Posts: 23
thanks, also how do i make a transparent solid ? thank you for your help
__________________
-Zander Taketomo
Zander Taketomo is offline   Reply With Quote
Old January 22nd, 2005, 08:03 PM   #4
Regular Crew
 
Join Date: Mar 2004
Location: Redding, California
Posts: 114
Hmm...

I guess I don't understand the question. You can turn down the tranparency of a layer using the Opacity setting under the layer's transform settings. Or you can simply turn that layer's visibility off by clicking on the eyeball next to the layer.

Don't know if this helps. Perhaps can you be a little more specific about what you are trying to accomplish.
Jesse Rosten is offline   Reply With Quote
Old January 22nd, 2005, 09:54 PM   #5
New Boot
 
Join Date: Dec 2004
Location: Boston, Ma
Posts: 23
see id turn down the transparency of hte layer the text is on, but it would make hte text invisible too, i need in short to be able ot export the animated text with no background and put it into FCP on top of video
__________________
-Zander Taketomo
Zander Taketomo is offline   Reply With Quote
Old January 23rd, 2005, 02:51 AM   #6
Regular Crew
 
Join Date: Mar 2004
Location: Redding, California
Posts: 114
Zander,

Rendering an alpha-channel should take care of this. You are using AE 6.5 correct? So I'm assuming you are creating the text with AE's built in type tool. Even though you see a black background in AE's comp window, this part should be transparent when you import into FCP. (assuming you render your video with an alpha channel)

Are you creating your text in AE or has it been imported from another program?
Jesse Rosten is offline   Reply With Quote
Old January 23rd, 2005, 05:51 PM   #7
New Boot
 
Join Date: Dec 2004
Location: Boston, Ma
Posts: 23
creating in AE, so which alpha channel should i use? thanks for the help
__________________
-Zander Taketomo
Zander Taketomo is offline   Reply With Quote
Old January 28th, 2005, 11:48 AM   #8
New Boot
 
Join Date: Sep 2004
Location: TO, On
Posts: 18
I do this all the time with AE to FCP. Here's what you do...

-When you're done composing your animation/title, put it in a new comp so it is only one layer
-set the "Mode" (in the timeline window) to "Alpha Add"
-Add to render que
-In the output module settings go to video output, format options, Animation compressor (this allows for alpha channels)
-then on the channels drop down menu choose RGB+Alpha
-Click render
-Drag and drop into FCP
-Voila, your title with FCP video in the background
__________________
Cathode Rays Daze
John Hampster is offline   Reply
Reply

DV Info Net refers all where-to-buy and where-to-rent questions exclusively to these trusted full line dealers and rental houses...

Professional Video
(800) 833-4801
Portland, OR

B&H Photo Video
(866) 521-7381
New York, NY

Z.G.C.
(973) 335-4460
Mountain Lakes, NJ

Abel Cine Tech
(888) 700-4416
N.Y. NY & L.A. CA

Precision Camera
(800) 677-1023
Austin, TX

DV Info Net also encourages you to support local businesses and buy from an authorized dealer in your neighborhood.
  You are here: DV Info Net > Apple / Mac Post Production Solutions > Final Cut Suite

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

 



Google
 

All times are GMT -6. The time now is 12:51 PM.


DV Info Net -- Real Names, Real People, Real Info!
1998-2017 The Digital Video Information Network