Does Firewire always transfer TC? at DVinfo.net

Go Back   DV Info Net > Apple / Mac Post Production Solutions > Final Cut Suite

Final Cut Suite
Discussing the editing of all formats with FCS, FCP, FCE


Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old February 21st, 2005, 04:45 PM   #1
Tourist
 
Join Date: Feb 2005
Location: Washington, DC
Posts: 1
Does Firewire always transfer TC?

Hello all,
I am new to this and hope that I am not asking something that has been covered consistantly or worse, something that is too simplistic to be covered...
Anyway, its very simple...Does firewire always transfer correct timecode?
For instance, if I want to record a mini dv tape from a professional, play only deck to a canon gl1, will it bring over time code through firewire?
I have tried, not very hard bc of time constraints, and I could not make progress.
Any advice/info would be so greatly appreciated!
Thanks!
Andrea
Andrea Leoncavallo is offline   Reply With Quote
Old February 21st, 2005, 05:38 PM   #2
Obstreperous Rex
 
Join Date: Jan 2001
Location: San Marcos, TX
Posts: 26,900
Images: 513
Along with the video and audio media, FireWire also carries a variety of information including the original timecode. Hope this helps,
__________________
CH

Search DV Info Net | DV Info Net Sponsors | A Decade (+5) of DVi | ...Tuesday is Soylent Green Day!
Chris Hurd is offline   Reply With Quote
Old February 21st, 2005, 08:02 PM   #3
Regular Crew
 
Join Date: Jan 2004
Location: San Jose, CA
Posts: 179
I believe your GL1 puts its own timecode on the tape as it records over firewire, which is the question I think you are asking. If the source deck starts at, say, a timecode of 00:05:00:00 (5 seconds) and the GL1 has a fresh tape with nothing recorded on it, the timecode on the GL1 will start at 00:00:00:00.

If however the tape in the GL1 already has something recored on it, it will use the timecode already on the tape.


Does that make any sense?


Mike.
__________________
VM Productions
Mike Hanlon is offline   Reply With Quote
Old February 23rd, 2005, 04:01 AM   #4
RED Code Chef
 
Join Date: Oct 2001
Location: Holland
Posts: 12,514
First a little bit of explenation on how it works under water. A
con-/prosumer camera records the timecode signal as Mike explained
it. It stores this WITH the audio and video streams into one
package we also call DV. When you hook up the camera to your
computer and start to capture it transfers this complete package
from the tape to your computer, including timecode etc.

So yes, it is always intact and maintained.

However, any device you put inbetween or a device other then
the camere you use can alter this data. So in theory the deck you
may be using to capture the footage can alter the timecode. I
can't really imagine it can or would do so, but I've read of decks
that can maintain timecode when copying tapes etc. etc. So there
are decks out there that can manipulate timecode.

So it is possible you can get a different timecode from the deck,
at least in theory.

Normally you have nothing to worry about and everything is
transferred in one go.
__________________

Rob Lohman, visuar@iname.com
DV Info Wrangler & RED Code Chef

Join the DV Challenge | Lady X

Search DVinfo.net for quick answers | Buy from the best: DVinfo.net sponsors
Rob Lohman is offline   Reply With Quote
Old February 23rd, 2005, 07:49 AM   #5
Wrangler
 
Join Date: Oct 2003
Location: DFW area, TX
Posts: 6,108
Images: 1
Actually Rob, he's trying to go the other way. Deck ---> Canon GL1. I don't think you have the option on the GL1 to 'accept' the incoming tc over firewire. Like Mike says, the GL1 is going to lay down its own tc regardless. However, on the LE software I have, you can choose to ignore the incoming tc and have the program generate it, use an offset for synching tc of two cameras, or accept it as it comes over fw. I think he would have more options if he was going from GL-1 to the deck.

-gb-
Greg Boston is offline   Reply With Quote
Old February 23rd, 2005, 08:18 AM   #6
RED Code Chef
 
Join Date: Oct 2001
Location: Holland
Posts: 12,514
Whoops, read it a bit too fast. The GL1 should put its own timecode
down indeed. However, a way to fix this would be to go the other
way. Play the tape in the GL1 and record it with the DV deck, there
you should have an option to maintain the timecode.

The timecode is still in the firewire signal, however in the first
case the GL1 will just ignore this and lay its own down.
__________________

Rob Lohman, visuar@iname.com
DV Info Wrangler & RED Code Chef

Join the DV Challenge | Lady X

Search DVinfo.net for quick answers | Buy from the best: DVinfo.net sponsors
Rob Lohman is offline   Reply
Reply

DV Info Net refers all where-to-buy and where-to-rent questions exclusively to these trusted full line dealers and rental houses...

Professional Video
(800) 833-4801
Portland, OR

B&H Photo Video
(866) 521-7381
New York, NY

Z.G.C.
(973) 335-4460
Mountain Lakes, NJ

Abel Cine Tech
(888) 700-4416
N.Y. NY & L.A. CA

Precision Camera
(800) 677-1023
Austin, TX

DV Info Net also encourages you to support local businesses and buy from an authorized dealer in your neighborhood.
  You are here: DV Info Net > Apple / Mac Post Production Solutions > Final Cut Suite

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

 



Google
 

All times are GMT -6. The time now is 11:02 AM.


DV Info Net -- Real Names, Real People, Real Info!
1998-2017 The Digital Video Information Network