using a reference TV with mac and final cut pro at

Go Back   DV Info Net > Apple / Mac Post Production Solutions > Final Cut Suite

Final Cut Suite
Discussing the editing of all formats with FCS, FCP, FCE

Thread Tools Search this Thread
Old October 8th, 2009, 09:33 PM   #1
Regular Crew
Join Date: Jul 2009
Location: Melrose Park Illinois
Posts: 49
using a reference TV with mac and final cut pro

Long story short I got a chance to look at a large studio today and in their editing room they were using FCP on the new mac pro. The engineer had a dual display setup with two 24" monitors and a reference tv. They would do some edits in FCP and then some how play them on the reference TV. I asked about the TV and he said it was nothing special just a standard 1080i tv. I believed they were using a 4870 dual display video card. So my question is how are they connecting the TV to the mac to play the edited clip as they go? Are they running a second 4870 and some how telling FCP to play the scene on that monitor?
John Sconiers is offline   Reply With Quote
Old October 9th, 2009, 03:40 AM   #2
Regular Crew
Join Date: Jan 2009
Location: Wellington, New Zealand
Posts: 82
Its probably through a capture card or deck. Its quite simple to set up and really really handy to use.

I'm not to sure how cards work, but I use a handycam (*sigh* one day i'll buy a deck) and a decent CRT TV. Connect the device via fire-wire and turn set it to VTR mode, Plug the TV into the camera via A/V Cable, then in FCP goto View -> External Video -> And I'm not in front of my mac at the moment, but i think its "Refresh External Devices" and then under the same menu somewhere change to "All Frames", and make sure the device is set to Firewire PAL or NTSC device

Two things to note -
1. Audio will by default follow video (out the camera) so if you have it set to firewire, audio will follow, just a FYI when you can't figure where the audio went....

2. If you are working in HD or some other formats the device needs to be able to play that back to, so if it doesn't play or it only shows the frame you have stopped on then the device can't support your squence format...

Hope that makes sense, check the manual for "External Video" or "External Video Monitoring"

Ryan Hansen is offline   Reply With Quote
Old October 9th, 2009, 07:01 AM   #3
Join Date: Dec 2006
Location: Little Rock
Posts: 1,383
Editing content for broadcast requires monitoring a broadcast quality signal.
Something along the lines of a Kona card from AJA will give you that ability.
David W. Jones is offline   Reply With Quote
Old October 9th, 2009, 10:18 AM   #4
Go Go Godzilla
Join Date: Nov 2004
Location: Scottsdale, AZ USA
Posts: 2,730
Images: 15

In order to get real-time playback out to any TV set whether it's a tube-type or newer widescreen LCD/plasma you need a "capture" card which gives you a plethora of outputs.

For the Mac Pro that either means a KONA card from AJA or the Decklink or Intensity from BlackMagic.

There are dozens of threads about setting up external monitors and especially how to get color-correct information on a broadcast-monitor (a specially designed tube-type TV that has broadcast-specifc gamma display properties) so I'd suggest using the search feature and reading up on these posts.
Robert Lane is offline   Reply With Quote
Old October 9th, 2009, 10:43 AM   #5
Inner Circle
Join Date: Sep 2002
Location: Vancouver, British Columbia (formerly Winnipeg, Manitoba) Canada
Posts: 4,086
Further, taking an RGB output from a computer video card is almost always inaccurate for colour as the computer output is RGB colourspace while video uses YUV colour space. The two share a great deal of the colour spectrum but not all of it.

YUV from a calibrated I/O device or card INTO a YUV input (component, hdmi, hd-sdi/sdi) on a CALIBRATED monitor with sufficient capabilities (wide gamut) is the ONLY way to get ACCURATE video.
Shaun C. Roemich Road Dog Media - Vancouver, BC - Videographer - Webcaster Blog:
Shaun Roemich is offline   Reply With Quote
Old October 14th, 2009, 01:33 AM   #6
Major Player
Join Date: Mar 2006
Location: Kuala Lumpur, Malaysia
Posts: 645
Take a look at the offerings from Matrox, John ... excellent quality at a great price, portable units with some unique built-in functionality that'll enable you to get the very best from your display.

The MXO is not a "capture" device at all, its Output only and will allow you to monitor your footage via your Mac's DVI connection ... it also functions as a scan convertor, so if that is something you might also want or need then its a good fit.
Scan Converter - Output and Monitoring Device - Matrox MXO

The MXO2 series are full I/O devices (input and output) and connect to your Mac via ExpressCard/34 or PCIe card. Given that you've not encountered I/O cards before then I'm guessing you probably don't have any need for the more broadcast standard I/O ports ... as such, the "MXO2 Mini" may be a good fit for your needs.
HDMI and Analog I/O for Mac and PC - Matrox MXO2 Mini

Andy Mees is offline   Reply With Quote
Old October 21st, 2009, 02:41 AM   #7
Regular Crew
Join Date: Apr 2006
Location: taiwan
Posts: 30
Is there anyone that can describe this in detail...

Hi, I had almost the same question as the OP, but I am in a village with nothing more then a MBP, Camera, and TV. I am using the TV now to monitor the edits and captures, but I need to know if there is anyway to do some calibration so I can set the mac LCD to correlate to the TV (newer CRT type) - they are wildly different, and perhaps apply effects and filters in FCP and somehow have them come out close when I go to DVD? I know this is not correct procedure, but there is no field monitor available here, nor a MXO or MacPro:) But we do have a lot of rice at the moment...
Herojig Gaton is offline   Reply With Quote
Old October 22nd, 2009, 08:41 PM   #8
Regular Crew
Join Date: Jun 2008
Location: Cheboygan, Michigan
Posts: 79
Define Difference

Are the differences you are seeing related to color or are they interlaced vs progressive difference? I think you are doing the right thing to look at you edits on the tV, if your final product is going to be a dvd. You need to know what it will look like on a TV, not so much a computer monitor. ( progressive vs interlaced), so I don;t see the need to be able to calibrate the two, they are different animals. I think you need to see both.
Tom Cadwalader is offline   Reply With Quote
Old October 22nd, 2009, 09:04 PM   #9
Regular Crew
Join Date: Apr 2006
Location: taiwan
Posts: 30
Thx tom for that, I got it all hooked up, calibrated the external TV best I could to colorbars from FCP, and I see what u mean now. All is well, my only disappointment is that Color won't display on the TV like FCP can, it's not supported. But I am now using the scopes in color and sending back to FCP, checking on the TV, and going back and forth like that. Wish I had an MXO box!!! Cheers...
Herojig Gaton is offline   Reply

DV Info Net refers all where-to-buy and where-to-rent questions exclusively to these trusted full line dealers and rental houses...

Professional Video
(800) 833-4801
Portland, OR

Omega Broadcast
(512) 251-7778
Austin, TX

(973) 335-4460
Mountain Lakes, NJ

Abel Cine Tech
(888) 700-4416
N.Y. NY & L.A. CA

(800) 238-8480
Glendale, CA

Precision Camera
(800) 677-1023
Austin, TX

DV Info Net also encourages you to support local businesses and buy from an authorized dealer in your neighborhood.
  You are here: DV Info Net > Apple / Mac Post Production Solutions > Final Cut Suite

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search



All times are GMT -6. The time now is 05:17 AM.

DV Info Net -- Real Names, Real People, Real Info!
1998-2015 The Digital Video Information Network