Digitizing DV cassettes at DVinfo.net

Go Back   DV Info Net > Apple / Mac Post Production Solutions > Final Cut Suite

Final Cut Suite
Discussing the editing of all formats with FCS, FCP, FCE


Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old July 2nd, 2011, 10:40 PM   #1
Major Player
 
Join Date: Nov 2010
Location: Bangkok
Posts: 209
Digitizing DV cassettes

I've Googled this and it told me everything I already know, that I need a firewire, that I need clean heads etc... What it didn't explain was actually how and where the converted info is stored and by what means. I'm not making a movie I just want everything stored like my SD files are. When I can get my old DV camcorder working I will give this a shot but I presume I import to log and capture, and then what? ..Because I'm not creating a new FCP project, I want to file and compartmentalize years of DV footage and keep it backed up on an external terrabyte.

Help appreciated.
Cameron Poole is offline   Reply With Quote
Old July 2nd, 2011, 11:44 PM   #2
Major Player
 
Join Date: Nov 2010
Location: Bangkok
Posts: 209
Re: Digitizing DV cassettes

I've got my old camera working (though it often says WRONG TAPE FORMAT which is a glitch I don't miss, I simply reset it.

Anyway, I've opened up FCP and I'm getting the following message when I go to log and capture:

Unable to initialize HDV deck. Please make sure a deck is connected and try again.
Cameron Poole is offline   Reply With Quote
Old July 18th, 2011, 07:23 PM   #3
Regular Crew
 
Join Date: Jan 2009
Location: Wellington, New Zealand
Posts: 82
Re: Digitizing DV cassettes

Going off you quoting "Old camera" "SD" and FCP's message of "HDV Deck" Id say you have the wrong capture settings.

In Final Cut Pro goto Final Cut Pro > Audio Video Settings - and check that your device is correct and the capture preset is the correct codec you want to use as an archive. It may be easiest to start with a new project and an easy setup cloest to what footage you are ingesting,

FCP will treat is as a new project, but you don't have to cut or export. It will save your .mov files as the capture preset, you can see where by viewing the scratch disks (Final Cut Pro > System Settings) I think the default is your users / movies.

Sorry if it's a dumbed down version I hope that helps. In short FCP is looking for a HDV camera, you need to tell it to look for a SD cam.
Ryan Hansen is offline   Reply
Reply

DV Info Net refers all where-to-buy and where-to-rent questions exclusively to these trusted full line dealers and rental houses...

Professional Video
(800) 833-4801
Portland, OR

B&H Photo Video
(866) 521-7381
New York, NY

Z.G.C.
(973) 335-4460
Mountain Lakes, NJ

Abel Cine Tech
(888) 700-4416
N.Y. NY & L.A. CA

Precision Camera
(800) 677-1023
Austin, TX

DV Info Net also encourages you to support local businesses and buy from an authorized dealer in your neighborhood.
  You are here: DV Info Net > Apple / Mac Post Production Solutions > Final Cut Suite

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

 



Google
 

All times are GMT -6. The time now is 08:35 AM.


DV Info Net -- Real Names, Real People, Real Info!
1998-2017 The Digital Video Information Network