FCP 5 stereo audio issues at DVinfo.net

Go Back   DV Info Net > Apple / Mac Post Production Solutions > Final Cut Suite

Final Cut Suite
Discussing the editing of all formats with FCS, FCP, FCE


Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old January 9th, 2006, 09:10 PM   #1
Major Player
 
Join Date: Sep 2004
Location: Maryland, USA
Posts: 382
FCP 5 stereo audio issues

Anyone else having this issue?

I've got a stereo .aif (background music) in A1 and A2. Two seperate obviously stereo channels of audio. Play it back through built-in audio, or external audio out - whatever.. all is great.

Sometime later (usually after I've closed FC down, rebooted, etc - haven't been able to determine the length of time yet), audio stops playing back in stereo. Two speakers are playing (well, you hear audio from both left and right) but both speakers are playing the same thing, giving the impression of mono audio. I'm not sure if the audio is the left track, right track, or both mixed.

It took me a while to figure out a fix but reconnecting the media takes care of it. It's really quite annoying though, and I've been burned on exports by not realizing until after the fact the audio is fubar.

Anyone?


*edit*
The Pan slider isn't at issue here - tried that (also, once the audio gets screwed up, changing the Pan value makes no difference).

*edit2*
This post at the apple forum discusses the same problem.
http://discussions.apple.com/thread....65352&#1065352
Patrick Jenkins is offline   Reply With Quote
Old January 9th, 2006, 09:16 PM   #2
Major Player
 
Join Date: Jul 2005
Location: Welland ON
Posts: 515
Same thing happened to me Patrick. I messed around a bit and found that if you select the audio tracks and go the modify menu and choose stereo pair that seems to fix the problem.
__________________
"We've done the impossible, and that makes us mighty."
Nate Schmidt is offline   Reply With Quote
Old January 9th, 2006, 09:18 PM   #3
Major Player
 
Join Date: Sep 2004
Location: Maryland, USA
Posts: 382
Ahh great, thanks!
Patrick Jenkins is offline   Reply With Quote
Old January 9th, 2006, 11:39 PM   #4
Major Player
 
Join Date: Aug 2005
Posts: 119
Sequence Presets

Just a guess but if you have your sequence set up so that all tracks are laid down in the timeline as mono tracks that could be your problem. I know that when I import audio from the camera that tracks 1 and 2 are both mono(assigned L+R) channels as opposed to left or right. I would assume that FCP is conforming the audio to the sequence presets. If you double click the master clip and bring it up in the viewer is it still dual mono?
Jason Varner is offline   Reply
Reply

DV Info Net refers all where-to-buy and where-to-rent questions exclusively to these trusted full line dealers and rental houses...

Professional Video
(800) 833-4801
Portland, OR

B&H Photo Video
(866) 521-7381
New York, NY

Z.G.C.
(973) 335-4460
Mountain Lakes, NJ

Abel Cine Tech
(888) 700-4416
N.Y. NY & L.A. CA

Precision Camera
(800) 677-1023
Austin, TX

DV Info Net also encourages you to support local businesses and buy from an authorized dealer in your neighborhood.
  You are here: DV Info Net > Apple / Mac Post Production Solutions > Final Cut Suite

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

 



Google
 

All times are GMT -6. The time now is 05:25 PM.


DV Info Net -- Real Names, Real People, Real Info!
1998-2017 The Digital Video Information Network