Keyframing speed at DVinfo.net

Go Back   DV Info Net > Apple / Mac Post Production Solutions > Final Cut Suite

Final Cut Suite
Discussing the editing of all formats with FCS, FCP, FCE


Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old March 18th, 2003, 03:49 AM   #1
Regular Crew
 
Join Date: Jan 2002
Location: London
Posts: 189
Keyframing speed

Is there any way to Key frame the speed controls in Final Cut Express?

I would like a clip to start at normal speed and then gradually slow down over time. I can't see anything in the manual about how to do this. All I've thought of is cutting the clip down into lots of bits and then altering the speed individually and incrementally to each bit.

Thanks in advance for any suggestions...
Justin Morgan is offline   Reply With Quote
Old March 18th, 2003, 10:03 AM   #2
Major Player
 
Join Date: Jun 2002
Location: Waynesboro, PA
Posts: 648
Joes Filters plug ins for FCP has a Time bender effct which lets you do this by setting keyframes to a single clip controlling the speed.Actually you can get this plug in for free by filling out a FCP survey.
www.joesfilters.com.
Matt Stahley is offline   Reply With Quote
Old March 18th, 2003, 10:54 AM   #3
Retired DV Info Net Almunus
 
Join Date: Dec 2001
Location: Chicago, IL
Posts: 6,943
I second Matt's recommendation for Joe's Filters. I think that this toolkit is the best value for FCP plug-ins today.

The "free" alternative would be to use the razor tool to slice the clip into small chunks and set the speed for each chunk. It would not produce as smooth of a result as Joe's Time Bender, nor would it be as flexible.
__________________
Lady X Films: A lady with a boring wardrobe...and a global mission.

Hey, you don't have enough stuff!
Buy with confidence from our sponsors. Hand-picked as the best in the business...Really!

See some of my work one frame at a time: www.KenTanaka.com
Ken Tanaka is offline   Reply With Quote
Old March 18th, 2003, 11:16 AM   #4
Regular Crew
 
Join Date: Jan 2002
Location: London
Posts: 189
Thanks - will Joe's Filters work in Final Cut EXPRESS?
Justin Morgan is offline   Reply With Quote
Old March 19th, 2003, 10:21 PM   #5
Warden
 
Join Date: Mar 2002
Location: Clearwater, FL
Posts: 8,267
FX Script and AE plugins will not work in FCX. I've not spent much time with FCX, but i can't think of a way to make the speed effect work the way you want. You thought on cutting up clips will work, but is time consuming
__________________
Jeff Donald
Carpe Diem




Search DVinfo.net for quick answers | Where to Buy? From the best in the business: DVinfo.net sponsors
Jeff Donald is offline   Reply With Quote
Old March 19th, 2003, 11:05 PM   #6
Retired DV Info Net Almunus
 
Join Date: Dec 2001
Location: Chicago, IL
Posts: 6,943
Joe's Filters are built with FXScript, not AfterEffects scripting. So they will work with Final Cut Express. See the Joe's Filters site for full information.

Readers should also note that Apple is apparently giving away copies of Joe's Time Bender, the filter discussed here, for free in exchange for completing a Final Cut Pro user survey. This is probably only applicable for FCP users, not FCX users.
__________________
Lady X Films: A lady with a boring wardrobe...and a global mission.

Hey, you don't have enough stuff!
Buy with confidence from our sponsors. Hand-picked as the best in the business...Really!

See some of my work one frame at a time: www.KenTanaka.com
Ken Tanaka is offline   Reply With Quote
Old March 20th, 2003, 09:11 PM   #7
Tourist
 
Join Date: Mar 2003
Location: New York City
Posts: 4
Time Bender and FCE

Unfortunately Time Bender does not currently work with FCE because the plugin needs keyframes to create the time remapping effect. I'm working on a solution, but my plate's a bit full right now.

Thanks for all the great comments about the filters,

Joe Maller
www.joesfilters.com
Joe's Filters for Final Cut Pro and Final Cut Express
Joe Maller is offline   Reply With Quote
Old March 21st, 2003, 06:25 AM   #8
Warden
 
Join Date: Mar 2002
Location: Clearwater, FL
Posts: 8,267
Sorry, I misstated the reason for Time Bender not working. FCX does not contain scripting, like FCP does. However, filter created with FX scripting do work in FCX. AE plugins do not work in FCX. The issue with Time Bender not working is due to the way FCX handles keyframes.
__________________
Jeff Donald
Carpe Diem




Search DVinfo.net for quick answers | Where to Buy? From the best in the business: DVinfo.net sponsors
Jeff Donald is offline   Reply With Quote
Old March 21st, 2003, 06:51 AM   #9
Regular Crew
 
Join Date: Jan 2002
Location: London
Posts: 189
Shame it doesn't work with FCE - after I filled in that pesky questionnaire too :(
Justin Morgan is offline   Reply
Reply

DV Info Net refers all where-to-buy and where-to-rent questions exclusively to these trusted full line dealers and rental houses...

Professional Video
(800) 833-4801
Portland, OR

B&H Photo Video
(866) 521-7381
New York, NY

Z.G.C.
(973) 335-4460
Mountain Lakes, NJ

Abel Cine Tech
(888) 700-4416
N.Y. NY & L.A. CA

Precision Camera
(800) 677-1023
Austin, TX

DV Info Net also encourages you to support local businesses and buy from an authorized dealer in your neighborhood.
  You are here: DV Info Net > Apple / Mac Post Production Solutions > Final Cut Suite

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

 



Google
 

All times are GMT -6. The time now is 03:28 AM.


DV Info Net -- Real Names, Real People, Real Info!
1998-2017 The Digital Video Information Network