Edius HDV preview Output through Firewire? at DVinfo.net

Go Back   DV Info Net > Windows / PC Post Production Solutions > Grass Valley / Canopus NLE

Grass Valley / Canopus NLE
All flavors of Edius; other Grass Valley / Canopus software & hardware.


Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old April 1st, 2007, 07:27 PM   #1
Major Player
 
Join Date: Dec 2004
Location: Los Angeles
Posts: 259
Edius HDV preview Output through Firewire?

I've searched all over but I cannot find the post where I read that Edius 4 can output a HDV preview through firewire for monitoring. The hardware settings has a check box for such a thing but I cannot get it to work. Anyone have any ideas?
__________________
MW
Matthew Wilson is offline   Reply With Quote
Old April 2nd, 2007, 09:59 AM   #2
Ruler of the DownUnder UnderWorld
 
Join Date: Jul 2005
Location: Cairns- Queensland - Australia
Posts: 248
One of the great things about EDIUS is you can be in a HDV timeline and still suck in normal DV material.

If you are editing in a HDV timline and want it feed out to the camera via firewire then just change your project settings to DV 16.9
and you will get realtime output as you edit the HDV timeline.

How many NLE's can you do that in? FCP...nope....Prem....nope...ha ha...
Paul Wags is offline   Reply With Quote
Old April 2nd, 2007, 12:03 PM   #3
Major Player
 
Join Date: Dec 2004
Location: Los Angeles
Posts: 259
Thanks Paul,
I'm at work right now so I'll try that tonight - So, you just work with hdv on a dv timeline to see the output on a monitor for CC and the like and then change back the output to hdv when you are ready to render? That sounds like a decent compromise, but is there anyway to get hdv output to an hd monitor?
__________________
MW
Matthew Wilson is offline   Reply With Quote
Old April 2nd, 2007, 10:13 PM   #4
Trustee
 
Join Date: May 2005
Location: Allen, Texas U.S.A
Posts: 1,117
Matthew,

I do the same approach as Paul, I have an old storm card and i use its s-video out to check color and the like on a TV. When im about to render, I switch to HD preset. Just note that you CANNOT switch timebase after you selected and started your project. You can change SD to HD as long as its the same 16:9 23.97 SD to 16:9 23.97 HD or 30P SD to 30P HD.

Ted
Ted Ramasola is offline   Reply With Quote
Old April 3rd, 2007, 12:44 AM   #5
Inner Circle
 
Join Date: Sep 2004
Location: Sacramento, CA
Posts: 2,488
Quote:
Originally Posted by Matthew Wilson View Post
... is there anyway to get hdv output to an hd monitor?
You can buy an Edius NX card for HD monitoring or try to get the same result using a video card with component outputs...but the video card may not handle the HD color space correctly.
Kevin Shaw is offline   Reply With Quote
Old April 3rd, 2007, 01:03 PM   #6
Jolly Mon
 
Join Date: Mar 2007
Location: Lehi, Ut
Posts: 66
Quote:
Originally Posted by Matthew Wilson View Post
I've searched all over but I cannot find the post where I read that Edius 4 can output a HDV preview through firewire for monitoring. The hardware settings has a check box for such a thing but I cannot get it to work. Anyone have any ideas?

HDV doesn't work the same way as DV.

The two suggestions given to you were excellent suggestions

1. Put the Tineline into SD 16:9 and edit from there. This gives a couple af advantages.

a. You get much more realtime during editing. You can get several layers as well as filters before the computer bogs down.

b. It gives you realtime output to a Monitor without special hardware.

Disadvantage

a. Make sure you wait until the end to add titles. The title placement doesn't work the same with SD 16:9 as it does with hd.

To me the best workflow is to work (if you are going to DVD) is to

1. Work in SD
2. Place titles on project
3. Output to a DV file
4. Convert to Mpg
5. Go back to the timeline
6. Switch to HD
7. Realign titles
8. Save or Output.

The other option for output to a monitor for HD is to buy a NX card with the output card.


Mike Downey
Grass Valley
Mike Downey is offline   Reply With Quote
Old April 4th, 2007, 09:35 AM   #7
Ruler of the DownUnder UnderWorld
 
Join Date: Jul 2005
Location: Cairns- Queensland - Australia
Posts: 248
Hey Mike
When are they going to get the forum back up?

Just to add, I have a Quadro FX560 card and using the onboard 128 graphic port on the computers motherboard as well, I can get 3 screens showing 1280/1024 res.

Can get component video out in real time as well if I use 2 screens and a component device as the 3rd.

Also with this setup I get preview still as I suck in material to the 3rd screen and even when converting to the Canopus HQ codec.

Just another way to set up EDIUS I suppose.
Paul Wags is offline   Reply With Quote
Old April 4th, 2007, 01:36 PM   #8
Jolly Mon
 
Join Date: Mar 2007
Location: Lehi, Ut
Posts: 66
Quote:
Originally Posted by Paul Wags View Post
Hey Mike
When are they going to get the forum back up?

Just to add, I have a Quadro FX560 card and using the onboard 128 graphic port on the computers motherboard as well, I can get 3 screens showing 1280/1024 res.

Can get component video out in real time as well if I use 2 screens and a component device as the 3rd.

Also with this setup I get preview still as I suck in material to the 3rd screen and even when converting to the Canopus HQ codec.

Just another way to set up EDIUS I suppose.

As new Video Cards come out and the quality gets better and better the options just open up!

As for the forums, they are going to be very different then they were before and I believe they are going to be opened in the near future but I am not sure exactly when.
__________________
TSS / Grass Valley
Mike Downey is offline   Reply With Quote
Old April 4th, 2007, 02:32 PM   #9
Major Player
 
Join Date: Dec 2004
Location: Los Angeles
Posts: 259
Thanks everyone - switched the project to DV 16:9 and got the preview output.
__________________
MW
Matthew Wilson is offline   Reply
Reply

DV Info Net refers all where-to-buy and where-to-rent questions exclusively to these trusted full line dealers and rental houses...

Professional Video
(800) 833-4801
Portland, OR

B&H Photo Video
(866) 521-7381
New York, NY

Z.G.C.
(973) 335-4460
Mountain Lakes, NJ

Abel Cine Tech
(888) 700-4416
N.Y. NY & L.A. CA

Precision Camera
(800) 677-1023
Austin, TX

DV Info Net also encourages you to support local businesses and buy from an authorized dealer in your neighborhood.
  You are here: DV Info Net > Windows / PC Post Production Solutions > Grass Valley / Canopus NLE

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

 



Google
 

All times are GMT -6. The time now is 10:34 PM.


DV Info Net -- Real Names, Real People, Real Info!
1998-2017 The Digital Video Information Network