Need advice on capture card at DVinfo.net

Go Back   DV Info Net > Cross-Platform Post Production Solutions > High Definition Video Editing Solutions

High Definition Video Editing Solutions
For all HD formats including HDV, HDCAM, DVCPRO HD and others.


Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old December 14th, 2009, 07:53 PM   #1
New Boot
 
Join Date: Apr 2009
Location: Glen Rock, NJ
Posts: 7
Need advice on capture card

Hi everyone!
I need technical advice. Currently, I’m in the process of switching my “one man army” video production business from SD to HD. Mainly I do wedding videos, that I deliver to my customers on DVDs.
My new editing computer is a customized Dell Studio XPS 9000 (Windows 7 Home Premium, i7 – 920 processor, 8GB memory, nVidea GeForce GT 220 1024MB), PP CS4, Sony Z5U.
My Canopus DV Storm2 capture card that I have been using for the last 8 years, needs to be replaced with a new capture card. I’m not technical enough to decide on a new capture card for my new system and they are not cheap too. So, I would really appreciate any recommendations.
Thanks.
Joseph Plekhov is offline   Reply With Quote
Old December 14th, 2009, 08:46 PM   #2
Inner Circle
 
Join Date: Nov 2006
Location: Tallahassee, FL
Posts: 4,100
What camera are you using?
__________________
DVX100, PMW-EX1, Canon 550D, FigRig, Dell Octocore, Avid MC4/5, MB Looks, RedCineX, Matrox MX02 mini, GTech RAID, Edirol R-4, Senn. G2 Evo, Countryman, Moles and Lowels.
Perrone Ford is offline   Reply With Quote
Old December 14th, 2009, 09:11 PM   #3
New Boot
 
Join Date: Apr 2009
Location: Glen Rock, NJ
Posts: 7
I'm using Sony Z5u
Joseph Plekhov is offline   Reply With Quote
Old December 14th, 2009, 09:23 PM   #4
Inner Circle
 
Join Date: Jan 2007
Location: Woodinville, WA USA
Posts: 3,464
Your system comes with a built in FW port, no? That's all you need. You don't need a capture card.

And if you eventually add the MRC1k to your arsenal -- it clips right onto the back of the Z5 -- you can just use a generic CF card reader.
__________________
"It can only be attributable to human error... This sort of thing has cropped up before, and it has always been due to human error."
Adam Gold is offline   Reply With Quote
Old December 14th, 2009, 09:53 PM   #5
New Boot
 
Join Date: Apr 2009
Location: Glen Rock, NJ
Posts: 7
Yes Adam, my system which is not delivered yet, has FW and I use MRC1K unit on my Z5U. But would I be able to output video from the timeline to my production monitor? On my existing system the production monitor is hooked up to a JVC miniDV deck, which is connected by a firewire cable to the capture card.
Joseph Plekhov is offline   Reply With Quote
Old December 14th, 2009, 09:56 PM   #6
Inner Circle
 
Join Date: Nov 2006
Location: Tallahassee, FL
Posts: 4,100
Connect the JVC deck to the computer's firewire port. Then hook it to your monitor as required. Mine JVC deck is hooked up the same way.
__________________
DVX100, PMW-EX1, Canon 550D, FigRig, Dell Octocore, Avid MC4/5, MB Looks, RedCineX, Matrox MX02 mini, GTech RAID, Edirol R-4, Senn. G2 Evo, Countryman, Moles and Lowels.
Perrone Ford is offline   Reply With Quote
Old December 14th, 2009, 10:23 PM   #7
New Boot
 
Join Date: Apr 2009
Location: Glen Rock, NJ
Posts: 7
Thank you guys, looks like you've helped me to save a bunch of money. Really appreciate it.
Joseph Plekhov is offline   Reply With Quote
Old December 14th, 2009, 10:26 PM   #8
Inner Circle
 
Join Date: Nov 2006
Location: Tallahassee, FL
Posts: 4,100
Donations gladly accepted! ;)
__________________
DVX100, PMW-EX1, Canon 550D, FigRig, Dell Octocore, Avid MC4/5, MB Looks, RedCineX, Matrox MX02 mini, GTech RAID, Edirol R-4, Senn. G2 Evo, Countryman, Moles and Lowels.
Perrone Ford is offline   Reply With Quote
Old December 14th, 2009, 11:09 PM   #9
Inner Circle
 
Join Date: Jan 2007
Location: Woodinville, WA USA
Posts: 3,464
Your GT220 comes with HDMI, VGA and DVI outs, and offers multi-monitor support. So you don't even need to mess with FW for monitoring purposes. Just pick the interface that works with your monitors.
__________________
"It can only be attributable to human error... This sort of thing has cropped up before, and it has always been due to human error."
Adam Gold is offline   Reply
Reply

DV Info Net refers all where-to-buy and where-to-rent questions exclusively to these trusted full line dealers and rental houses...

Professional Video
(800) 833-4801
Portland, OR

B&H Photo Video
(866) 521-7381
New York, NY

Z.G.C.
(973) 335-4460
Mountain Lakes, NJ

Abel Cine Tech
(888) 700-4416
N.Y. NY & L.A. CA

Precision Camera
(800) 677-1023
Austin, TX

DV Info Net also encourages you to support local businesses and buy from an authorized dealer in your neighborhood.
  You are here: DV Info Net > Cross-Platform Post Production Solutions > High Definition Video Editing Solutions

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

 



Google
 

All times are GMT -6. The time now is 01:10 AM.


DV Info Net -- Real Names, Real People, Real Info!
1998-2017 The Digital Video Information Network