HD100 Lightmeter at DVinfo.net

Go Back   DV Info Net > JVC ProHD & MPEG2 Camera Systems > JVC GY-HD Series Camera Systems

JVC GY-HD Series Camera Systems
GY-HD 100 & 200 series ProHD HDV camcorders & decks.


Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old February 27th, 2006, 12:16 PM   #1
Regular Crew
 
Join Date: Jan 2006
Location: Hesselager - Denmark
Posts: 27
HD100 Lightmeter

Have been trying to find som info regarding the build-in light meter.
JCV manual and JVC PRO homepage.

Does the lightmeter measure center spot or average acros the frame or ..??

Wouldt be nice to know especially when the Zebra starts running...

Thanks in advance.

Erik
Erik Walth is offline   Reply With Quote
Old February 27th, 2006, 01:08 PM   #2
Regular Crew
 
Join Date: Feb 2006
Location: salinas, california
Posts: 41
lightmeter in hd100?

Hmm... I've never heard of the built-in light meter on the HD100. Maybe i skimmed over that part in the manual?

:: efrain ::
Efrain Gomez is offline   Reply With Quote
Old February 27th, 2006, 01:31 PM   #3
Regular Crew
 
Join Date: Jan 2006
Location: Hesselager - Denmark
Posts: 27
HD100 lightmeter

Quote:
Originally Posted by Efrain Gomez
Hmm... I've never heard of the built-in light meter on the HD100. Maybe i skimmed over that part in the manual?

:: efrain ::
Well, lets call it something else then.
If you put the camera to full auto it figures out the F stops right. My question was where the camera measures the amount of light ? When I go manual and try to light my shoot the best I can, I would just like to know where the measure point is ?
Ok, better like this ?

regards
Erik
Erik Walth is offline   Reply With Quote
Old February 27th, 2006, 01:31 PM   #4
Wrangler
 
Join Date: Aug 2005
Location: Toronto, ON, Canada
Posts: 3,637
Erik is referring to auto-iris.

I don't really have a definitive answer to your question Erik because I've never used auto iris. I always manually set my exposure, sometimes based on the programmable zebra bars.

However, I would imagine that the auto-iris is not centre-weighted, but instead responds to average exposure over the whole frame.
__________________
Tim Dashwood
Tim Dashwood is offline   Reply With Quote
Old February 27th, 2006, 01:45 PM   #5
Regular Crew
 
Join Date: Feb 2006
Location: salinas, california
Posts: 41
ohhhh...

oh right. Auto-Iris function. sorry. i never use that.

i'm just a newbie, but i agree with Mr. Dashwood. It seems like it's overall exposure in the frame and not based on the center.

:: efrain ::
Efrain Gomez is offline   Reply With Quote
Old February 27th, 2006, 01:49 PM   #6
Regular Crew
 
Join Date: Jan 2006
Location: Hesselager - Denmark
Posts: 27
Thank you Tim.

Fast and to the point as always.

One more for you Tim. Do you use 60-70% or 70-80% as standard setup for Zebra. Or..?

Regards

Erik
Erik Walth is offline   Reply With Quote
Old February 27th, 2006, 01:55 PM   #7
Wrangler
 
Join Date: Aug 2005
Location: Toronto, ON, Canada
Posts: 3,637
Quote:
Originally Posted by Erik Walth
One more for you Tim. Do you use 60-70% or 70-80% as standard setup for Zebra. Or..?
Actually I use "OVER 100%" and then I know exactly which bits will clipped. This helps me expose properly to squeeze as much dynamic range out as possible.
__________________
Tim Dashwood
Tim Dashwood is offline   Reply With Quote
Old February 27th, 2006, 02:01 PM   #8
Regular Crew
 
Join Date: Jan 2006
Location: Hesselager - Denmark
Posts: 27
Well I am just afraid that my whites will be blown out. Have to do some testing on that one.

Thanks Tim

Regards

Erik
Erik Walth is offline   Reply With Quote
Old February 27th, 2006, 07:47 PM   #9
Regular Crew
 
Join Date: Feb 2006
Posts: 184
No matter what you set your Zebras at you will eventually teach your eye to know when something will blow out beyond saving. If you use 80% and a good portion of your sky has zebras you probably will have ok highlights but you won't have as much in the dark areas of the frame. At 100% you can stretch more out of your image but you will need to be much more critical with your eye on where the zebras show up.

It's just a matter of getting use to a setting and sticking with it so that you start to pick up on the areas without even thinking about it.
Tim Holtermann is offline   Reply With Quote
Old February 27th, 2006, 09:20 PM   #10
HDV Cinema
 
Join Date: Feb 2003
Location: Las Vegas
Posts: 4,007
Quote:
Originally Posted by Efrain Gomez
oh right. Auto-Iris function. sorry. i never use that.
Used correctly it is VERY accurate.
__________________
Switcher's Quick Guide to the Avid Media Composer >>> http://home.mindspring.com/~d-v-c
Steve Mullen is offline   Reply With Quote
Old February 28th, 2006, 07:57 AM   #11
Contributor
 
Join Date: Jul 2005
Location: Sydney Australia
Posts: 868
Well I guess in essence the zebra is the lightmeter in video cameras as it measures the exposure on highlights in the frame. I would say that the same circuitry that measures and displays zebra also controls the auto iris.
John Mitchell is offline   Reply With Quote
Old February 28th, 2006, 09:35 AM   #12
Regular Crew
 
Join Date: Jul 2005
Location: Brasov - ROMANIA
Posts: 32
Quote:
Originally Posted by Tim Dashwood
Erik is referring to auto-iris.

I don't really have a definitive answer to your question Erik because I've never used auto iris. I always manually set my exposure, sometimes based on the programmable zebra bars.

However, I would imagine that the auto-iris is not centre-weighted, but instead responds to average exposure over the whole frame.
You can adjust in the menu the exposure for auto iris. It's the menu named:
CAMERA OPERATION - and you have to adjust AE LEVEL from -3 ...o..0...+3 value.
Constantin Marin is offline   Reply With Quote
Old February 28th, 2006, 12:10 PM   #13
Regular Crew
 
Join Date: Feb 2006
Location: salinas, california
Posts: 41
HD100 auto iris and AE +/- levels

okay, now i'm a little confused. in traditional photography, i've used the AE levels, but I'm a little unclear as to how the AE -/+ levels work on the HD100....

Does the AE-/+ levels work in conjunction with the Auto Iris function on the HD100?
Efrain Gomez is offline   Reply With Quote
Old February 28th, 2006, 12:43 PM   #14
Wrangler
 
Join Date: Aug 2005
Location: Toronto, ON, Canada
Posts: 3,637
Quote:
Originally Posted by Efrain Gomez
okay, now i'm a little confused. in traditional photography, i've used the AE levels, but I'm a little unclear as to how the AE -/+ levels work on the HD100....

Does the AE-/+ levels work in conjunction with the Auto Iris function on the HD100?
Yes, you are just shifting the bias of the Auto Exposure system. It is the same as "exposure compensation" (in EV) in SLR photography.
__________________
Tim Dashwood
Tim Dashwood is offline   Reply With Quote
Old February 28th, 2006, 12:48 PM   #15
Regular Crew
 
Join Date: Feb 2006
Location: salinas, california
Posts: 41
cool.

oh okay cool. that makes sense. so whatever the auto iris adjusts to, the AE adds or takes away a little, right?

:: efrain
Efrain Gomez is offline   Reply
Reply

DV Info Net refers all where-to-buy and where-to-rent questions exclusively to these trusted full line dealers and rental houses...

Professional Video
(800) 833-4801
Portland, OR

B&H Photo Video
(866) 521-7381
New York, NY

Z.G.C.
(973) 335-4460
Mountain Lakes, NJ

Abel Cine Tech
(888) 700-4416
N.Y. NY & L.A. CA

Precision Camera
(800) 677-1023
Austin, TX

DV Info Net also encourages you to support local businesses and buy from an authorized dealer in your neighborhood.
  You are here: DV Info Net > JVC ProHD & MPEG2 Camera Systems > JVC GY-HD Series Camera Systems

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

 



Google
 

All times are GMT -6. The time now is 11:31 AM.


DV Info Net -- Real Names, Real People, Real Info!
1998-2017 The Digital Video Information Network