ninja 2 and GH2 at DVinfo.net

Go Back   DV Info Net > Panasonic P2HD / AVCCAM / AVCHD / DV Camera Systems > Panasonic LUMIX G / GF / GH / GX Series

Panasonic LUMIX G / GF / GH / GX Series
4K and AVCHD on a Micro Four Thirds system camera with interchangeable lenses.


Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old April 19th, 2012, 05:39 AM   #1
Major Player
 
Join Date: Feb 2010
Location: sydney
Posts: 304
ninja 2 and GH2

I am buying the Ninja 2 for my other Z5 and was wondering about using the Ninja 2 with my GH2 as well.
Is there any point doing this apart from monitoring?
I also read that I will need to deinterlace any captured footage from HDMI off theGH2 as the HDMI port is configured for monitoring only - what does this mean?
Chris Duczynski is offline   Reply With Quote
Old April 19th, 2012, 08:12 AM   #2
Inner Circle
 
Join Date: Jun 2005
Location: Cincinnati, OH
Posts: 8,421
Re: ninja 2 and GH2

Can't answer your question Chris, but in case you don't know, you can only use a monitor with the GH2 if you're shooting in 1080 24p. The monitor will not function otherwise. This is a well known limitation of the cam.

If you didn't know this, don't ask me why it's so, many of us are unhappy about it, and we've discussed it to death.
Jeff Harper is offline   Reply With Quote
Old April 19th, 2012, 01:27 PM   #3
Inner Circle
 
Join Date: Dec 2005
Location: New York City
Posts: 2,615
Re: ninja 2 and GH2

The HDMI on the GH2 is a big headache both physically and with GH2 firmware.
__________________
William Hohauser - New York City
Edit/Camera/DCP production/Animation
William Hohauser is offline   Reply With Quote
Old April 19th, 2012, 01:38 PM   #4
Regular Crew
 
Join Date: Jul 2011
Location: Central NJ
Posts: 106
Re: ninja 2 and GH2

Another annoying limitation is not being able to use the Ex-Tele mode while monitoring off the HDMI. I just learned about that one!
__________________
Ironbird Studios - www.IronbirdStudios.com
New Jersey / New York City - Music / Audio / Video Production
Angelo Ucciferri is offline   Reply With Quote
Old April 19th, 2012, 03:59 PM   #5
Major Player
 
Join Date: Feb 2010
Location: sydney
Posts: 304
Re: ninja 2 and GH2

Thanks everyone. Can that functionality be fixed by a firmware update, or shall I just not worry about Ninja and GH2. Like I say it's mainly for my Z5 anyway.
Chris Duczynski is offline   Reply With Quote
Old April 19th, 2012, 04:43 PM   #6
Inner Circle
 
Join Date: Jun 2005
Location: Cincinnati, OH
Posts: 8,421
Re: ninja 2 and GH2

Yes it could be, I imagine, but it won't be, most likely. Panasonic has shown no sign of wanting to fix it that I've read about.
Jeff Harper is offline   Reply With Quote
Old April 23rd, 2012, 06:17 PM   #7
Major Player
 
Join Date: Jan 2011
Location: Sunny California
Posts: 513
Re: ninja 2 and GH2

Quote:
Originally Posted by Chris Duczynski View Post
Thanks everyone. Can that functionality be fixed by a firmware update, or shall I just not worry about Ninja and GH2. Like I say it's mainly for my Z5 anyway.
Chris - it can be done without a Panasonic FW update if you are willing to do a little extra work. Here are the results:


And here is a link to blog entry on how it was done: GH2 HDMI output recorded with Atomos NINJA Marvelsfilm’s Blog

Hope this is helpful,

Bill
Hybrid Camera Revolution
Bill Bruner is offline   Reply With Quote
Old April 23rd, 2012, 08:56 PM   #8
Inner Circle
 
Join Date: Jun 2005
Location: Cincinnati, OH
Posts: 8,421
Re: ninja 2 and GH2

I've seen that footage before. It is phenomenal.
Jeff Harper is offline   Reply With Quote
Old April 24th, 2012, 12:54 AM   #9
Major Player
 
Join Date: Feb 2010
Location: sydney
Posts: 304
Re: ninja 2 and GH2

Thanks for the link Bill, but hard to tell from the clip.
So what's your take on the blog, Jeff, I'm lost as it seems you can record grwat footage but can't.
Is it really that much better?
Chris Duczynski is offline   Reply With Quote
Old April 24th, 2012, 07:02 AM   #10
Inner Circle
 
Join Date: Jun 2005
Location: Cincinnati, OH
Posts: 8,421
Re: ninja 2 and GH2

Chris, you might not able to see the superiority of the footage, but I can, it is the highest quality footage I've ever seen coming from something other than RED, etc, just as one of the comments points out.

The poster does not mention anywhere how he hooked up and used the Ninja, at least I can't find his saying so. Bill, where does he describe how he used the ninja with the GH2?
Jeff Harper is offline   Reply With Quote
Old April 24th, 2012, 09:57 AM   #11
Major Player
 
Join Date: Jan 2007
Location: Rockledge, Florida
Posts: 351
Re: ninja 2 and GH2

I downloaded that footage when it first came out. Yes....you can see a huge difference in detail and with motion.
Ian G. Thompson is offline   Reply With Quote
Old April 24th, 2012, 02:26 PM   #12
Major Player
 
Join Date: Jan 2011
Location: Sunny California
Posts: 513
Re: ninja 2 and GH2

Quote:
Originally Posted by Jeff Harper View Post
...Bill, where does he describe how he used the ninja with the GH2?
Jeff - did you try the link to Martin Beek's post at the bottom of my post above?

Quote:
Originally Posted by Bill Bruner View Post
...here is a link to blog entry on how it was done: GH2 HDMI output recorded with Atomos NINJA Marvelsfilm’s Blog...
Hope this is helpful (and hope the GH3 has clean HDMI out!),

Bill
Bill Bruner is offline   Reply With Quote
Old April 24th, 2012, 02:32 PM   #13
Inner Circle
 
Join Date: Jun 2005
Location: Cincinnati, OH
Posts: 8,421
Re: ninja 2 and GH2

Bill, I misunderstood the whole deal. The issue isn't whether if the HDMI out works with 24p; it does, we know that much already.

Your link is to an blog about how to clean up the footage, now I understand.
Jeff Harper is offline   Reply With Quote
Old April 24th, 2012, 03:12 PM   #14
Major Player
 
Join Date: Jan 2011
Location: Sunny California
Posts: 513
Re: ninja 2 and GH2

Exactly.

Not a perfect solution, but for some people, the results might be worth it - if a $1000 camera and a $1000 recorder plus a little post production cleanup can produce footage like Martin's. Especially if they already own both the camera and recorder, as Chris does.

Cheers,

Bill
Bill Bruner is offline   Reply With Quote
Old May 7th, 2012, 05:07 PM   #15
Inner Circle
 
Join Date: Dec 2005
Location: New York City
Posts: 2,615
Re: ninja 2 and GH2

Has anyone else used this technique to record 24p from the camera? This seems to be the only footage I can find where the AviSync technique has been applied. In addition there is a lot of talk about all the shooting modes being crippled via the HDMI. Atmos claims that their product works well with the camera but then refers to the same page linked above.

As a person without a Windows PC, is it really worth the trouble or is there a hack that fixes the HDMI output?
__________________
William Hohauser - New York City
Edit/Camera/DCP production/Animation
William Hohauser is offline   Reply
Reply

DV Info Net refers all where-to-buy and where-to-rent questions exclusively to these trusted full line dealers and rental houses...

Professional Video
(800) 833-4801
Portland, OR

B&H Photo Video
(866) 521-7381
New York, NY

Z.G.C.
(973) 335-4460
Mountain Lakes, NJ

Abel Cine Tech
(888) 700-4416
N.Y. NY & L.A. CA

Precision Camera
(800) 677-1023
Austin, TX

DV Info Net also encourages you to support local businesses and buy from an authorized dealer in your neighborhood.
  You are here: DV Info Net > Panasonic P2HD / AVCCAM / AVCHD / DV Camera Systems > Panasonic LUMIX G / GF / GH / GX Series

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

 



Google
 

All times are GMT -6. The time now is 03:38 PM.


DV Info Net -- Real Names, Real People, Real Info!
1998-2017 The Digital Video Information Network