Using 1080p 60p in FC 7.0.3 at DVinfo.net

Go Back   DV Info Net > Sony XAVC / XDCAM / NXCAM / AVCHD / HDV / DV Camera Systems > Sony NXCAM / AVCHD Camcorders

Sony NXCAM / AVCHD Camcorders
Sony HXR-NX100, HXR-NX70, NX30, NX5, NX3/1, HXR-MC2500, HDR-AX2000, etc.


Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old November 10th, 2011, 08:00 AM   #1
Inner Circle
 
Join Date: Dec 2005
Location: Rhode Island
Posts: 3,869
Using 1080p 60p in FC 7.0.3

What software are most of you using to edit the 1080p 60p/30p footage?

I will be bringing it into ProRes in Final Cut 7.0.3 to mix with EX, and digital 35mm.

Any tips appreciated.

Should have a camera on order later today.
__________________
Paul Cronin
www.paulcroninstudios.com

Last edited by Paul Cronin; November 10th, 2011 at 04:11 PM.
Paul Cronin is offline   Reply With Quote
Old November 10th, 2011, 12:38 PM   #2
Trustee
 
Join Date: Oct 2006
Location: Antrim, Northern Ireland
Posts: 1,569
Re: Using 1080p 60p in FC 7.0.3

Hi Paul,

This is probably no help at all, but I use Adobe Premiere Pro CS5, editing the files natively (1080 50p in my case). I use Cineform sometimes if it is an important project, it deals with colours slightly better, especially reds. Performance-wise, I don't notice any difference whether I use Cineform or not.

My PC isn't spectacular, it's an Intel i7 with 8GB of RAM, Windows 7 and separate hard drives for source, temporary and export files.

Just be careful with the sound at 60p, if you use PCM audio you should check your editing software can handle it. I had to switch to Dolby Digital stereo in the camera so it would work for me, it seems as if not all software has caught up with the 50p/60p standard.
Mike Beckett is offline   Reply With Quote
Old November 10th, 2011, 01:30 PM   #3
Inner Circle
 
Join Date: Sep 2002
Location: Vancouver, British Columbia (formerly Winnipeg, Manitoba) Canada
Posts: 4,087
Re: Using 1080p 60p in FC 7.0.3

To the best of my knowledge (as in I've tried it...), FCP7 will NOT edit nor import 1080P60 footage. We have an FS100 here and can't get 1080P60 footage to import at all.
__________________
Shaun C. Roemich Road Dog Media - Vancouver, BC - Videographer - Webcaster
www.roaddogmedia.ca Blog: http://roaddogmedia.wordpress.com/
Shaun Roemich is offline   Reply With Quote
Old November 10th, 2011, 02:58 PM   #4
Inner Circle
 
Join Date: Dec 2005
Location: Rhode Island
Posts: 3,869
Re: Using 1080p 60p in FC 7.0.3

Thanks for the input.

How about 60p shot overcranked onto 30p timeline, that should work.
__________________
Paul Cronin
www.paulcroninstudios.com
Paul Cronin is offline   Reply With Quote
Old November 10th, 2011, 04:00 PM   #5
Major Player
 
Join Date: Sep 2011
Location: Madrid, Spain
Posts: 439
Re: Using 1080p 60p in FC 7.0.3

Hi Paul,

I use Clipwrap to import 50p footage to FCPX - set to convert to ProRes, and then import as a normal clip - it shows as 50p in the timeline, and can be speed conformed OK on a 25p timeline.

Paul
Paul Wood is offline   Reply With Quote
Old November 10th, 2011, 04:03 PM   #6
Inner Circle
 
Join Date: Sep 2002
Location: Vancouver, British Columbia (formerly Winnipeg, Manitoba) Canada
Posts: 4,087
Re: Using 1080p 60p in FC 7.0.3

Quote:
Originally Posted by Paul Cronin View Post
How about 60p shot overcranked onto 30p timeline, that should work.
S&Q (60 over 30P) works. 1080P60 WILL NOT IMPORT. FCP7 doesn't recognize it.
__________________
Shaun C. Roemich Road Dog Media - Vancouver, BC - Videographer - Webcaster
www.roaddogmedia.ca Blog: http://roaddogmedia.wordpress.com/
Shaun Roemich is offline   Reply With Quote
Old November 10th, 2011, 04:08 PM   #7
Inner Circle
 
Join Date: Dec 2005
Location: Rhode Island
Posts: 3,869
Re: Using 1080p 60p in FC 7.0.3

Paul Clipwrap looks interesting. Have you noticed quality loss?

Thanks Sean, I was looking for 60p over 30p. My mistake not explaining it properly. I corrected my first post to reflect the proper question.
__________________
Paul Cronin
www.paulcroninstudios.com
Paul Cronin is offline   Reply With Quote
Old November 12th, 2011, 03:30 AM   #8
Major Player
 
Join Date: Sep 2011
Location: Madrid, Spain
Posts: 439
Re: Using 1080p 60p in FC 7.0.3

No, I havenīt noticed any loss of quality - with Clipwrap, you also have the alternative of only rewrapping the mts file to .mov, without converting, but there does not seem to be any time difference in ingesting to FCP.

I find no issues at all. apart from a slightly longer workflow.
Paul Wood is offline   Reply With Quote
Old November 12th, 2011, 07:57 AM   #9
Inner Circle
 
Join Date: Dec 2005
Location: Rhode Island
Posts: 3,869
Re: Using 1080p 60p in FC 7.0.3

Thanks Paul for your input.
__________________
Paul Cronin
www.paulcroninstudios.com
Paul Cronin is offline   Reply With Quote
Old November 12th, 2011, 08:24 AM   #10
Space Hipster
 
Join Date: Jun 2003
Location: Jacksonville, FL
Posts: 1,593
Re: Using 1080p 60p in FC 7.0.3

Does any editing system accept 1080/60P? I'd love to shoot in that mode.
Glen Vandermolen is offline   Reply With Quote
Old November 13th, 2011, 02:19 PM   #11
Major Player
 
Join Date: Apr 2006
Location: Warsaw/Poland
Posts: 716
Re: Using 1080p 60p in FC 7.0.3

Premiere Pro CS5 does, and I think also new Edius and Vegas do. Come to think of it, Avid should also support this resolution, but I'm not sure about it.
__________________
Creative Impatience - The Solace of Simple Solutions. A few useful plugins for Adobe users, and my remarks on the tools and the craft in general.
Bart Walczak is offline   Reply With Quote
Old November 13th, 2011, 03:19 PM   #12
Inner Circle
 
Join Date: Sep 2002
Location: Vancouver, British Columbia (formerly Winnipeg, Manitoba) Canada
Posts: 4,087
Re: Using 1080p 60p in FC 7.0.3

Quote:
Originally Posted by Paul Cronin View Post
Thanks Sean, I was looking for 60p over 30p. My mistake not explaining it properly. I corrected my first post to reflect the proper question.
No worries, just wanted to make sure folks realize they can't shoot in full 1080P60 and expect it to import into FCP7. The S&Q 60 over 30 looks great!
__________________
Shaun C. Roemich Road Dog Media - Vancouver, BC - Videographer - Webcaster
www.roaddogmedia.ca Blog: http://roaddogmedia.wordpress.com/
Shaun Roemich is offline   Reply With Quote
Old November 13th, 2011, 03:21 PM   #13
Inner Circle
 
Join Date: Dec 2005
Location: Rhode Island
Posts: 3,869
Re: Using 1080p 60p in FC 7.0.3

Nice I look forward to shooting that mode a bit with my work. Ordering this week from Abel.
__________________
Paul Cronin
www.paulcroninstudios.com
Paul Cronin is offline   Reply
Reply

DV Info Net refers all where-to-buy and where-to-rent questions exclusively to these trusted full line dealers and rental houses...

Professional Video
(800) 833-4801
Portland, OR

B&H Photo Video
(866) 521-7381
New York, NY

Z.G.C.
(973) 335-4460
Mountain Lakes, NJ

Abel Cine Tech
(888) 700-4416
N.Y. NY & L.A. CA

Precision Camera
(800) 677-1023
Austin, TX

DV Info Net also encourages you to support local businesses and buy from an authorized dealer in your neighborhood.
  You are here: DV Info Net > Sony XAVC / XDCAM / NXCAM / AVCHD / HDV / DV Camera Systems > Sony NXCAM / AVCHD Camcorders

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

 



Google
 

All times are GMT -6. The time now is 12:34 AM.


DV Info Net -- Real Names, Real People, Real Info!
1998-2017 The Digital Video Information Network