(back?) focus issue? at DVinfo.net

Go Back   DV Info Net > Sony XAVC / XDCAM / NXCAM / AVCHD / HDV / DV Camera Systems > Sony Digital Cinema Camera Systems > Sony NXCAM NEX-FS700 CineAlta

Sony NXCAM NEX-FS700 CineAlta
4K EXMOR sensor with SDI, slow-motion recording.


Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old April 24th, 2013, 07:49 PM   #1
Regular Crew
 
Join Date: Apr 2007
Location: Brooklyn, NY
Posts: 67
(back?) focus issue?

I'm having a weird focus issue with some of my Canon (all L-series) lenses on my Sony FS-700 (via the Metabones adapter).

My 70-200mm is fine, no focus issues at any focal length.

My 24-70mm will not focus if I go any wider than around 35mm.

My 16-35mm will not focus if I go any wider than around 24mm.

It's not just a matter of the lens losing focus when I zoom out, the lens will not focus at all at those wider focal lengths.

But, it's not that I can't focus beyond a certain focal length (because one lens will focus at 24mm and above and another at 35mm and above).
On those two lenses, it won't focus at the wide end of the lens.
But, on the 70-200, I have no issue with focus all the way through.

This sounds like a back focus issue to me. Would you agree?
I don't believe there is a way for me to adjust the back focus?

It's definitely not the lenses - I have tried them both on my 5D body.

I guess it's also possible that it's an issue with the metabones adapter, but I don't have a non-Canon lens to test on it, or another FS body to test the lenses on.

Just curious if anyone else has experienced this issue or had any thoughts, etc.

Thanks
Todd Sheridan is offline   Reply With Quote
Old April 24th, 2013, 10:30 PM   #2
Major Player
 
Join Date: Jun 2006
Location: Savannah, GA
Posts: 456
Re: (back?) focus issue?

Is this the Speed Booster or the Smart adapter? I have the exact same problem with the Speed Booster. They want me to send it back, but it's an arm and a leg to ship to Hong Kong. And, all they'll promise to do is "adjust" it.
Eric Darling is offline   Reply With Quote
Old April 24th, 2013, 11:42 PM   #3
Regular Crew
 
Join Date: Apr 2007
Location: Brooklyn, NY
Posts: 67
Re: (back?) focus issue?

no, my adapter is the straight "smart" adapter. No speed boost.
I've had it and the camera for a few months, and just now noticed this issue.
Todd Sheridan is offline   Reply With Quote
Old April 25th, 2013, 11:21 AM   #4
Regular Crew
 
Join Date: Jul 2012
Location: Wick
Posts: 69
Re: (back?) focus issue?

I'm having the same problem with my Speedbooster
Ian Whelan is offline   Reply With Quote
Old April 25th, 2013, 08:32 PM   #5
Regular Crew
 
Join Date: Feb 2012
Location: Vancouver, Canada
Posts: 29
Re: (back?) focus issue?

If you have a Speed Booster and you are unable to reach infinity with a lens, you may use this procedure to adjust the backfocus.

Metabones® - Infinity adjustment (Speed Booster? only)

However, the original question was for a Smart Adapter. But to clarify first, what did you mean by "cannot focus"? Is it unable to focus to infinity (hence a backfocus issue) but closer distances are fine?
Bo-Ming Tong is offline   Reply With Quote
Old April 26th, 2013, 04:46 PM   #6
Regular Crew
 
Join Date: Apr 2007
Location: Brooklyn, NY
Posts: 67
Re: (back?) focus issue?

Hi Bo-Ming. I have the smart adapter, not the Speed Booster. You are correct in that I cannot focus to infinity, but closer distances are ok (I can't get a good focus more than about 2-3 meters or so away). This only happens when I am on the wide end of my zoom.

Is this issue only with the Speed Booster? Have you ever heard of it happening with the smart adapter?

Thanks.
Todd Sheridan is offline   Reply With Quote
Old April 29th, 2013, 05:03 PM   #7
Regular Crew
 
Join Date: Apr 2007
Location: Brooklyn, NY
Posts: 67
Re: (back?) focus issue?

So, it turns out it was an issue with the Metabones smart adapter.

I took my camera and adapter to Abel today and had a technician look at it.
There were two screws on the adapter which had actually come so loose that they were visibly loose and about to fall out.

Tightened the screws and all seems fine now.
Todd Sheridan is offline   Reply With Quote
Old April 29th, 2013, 05:58 PM   #8
Major Player
 
Join Date: Nov 2007
Location: Finland
Posts: 317
Re: (back?) focus issue?

Quote:
Originally Posted by Todd Sheridan View Post
So, it turns out it was an issue with the Metabones smart adapter.

I took my camera and adapter to Abel today and had a technician look at it.
There were two screws on the adapter which had actually come so loose that they were visibly loose and about to fall out.

Tightened the screws and all seems fine now.
There seems to be a serious issue with Metabones quality control. This exact thing happened to me and I've read numerous posts from people with the same problem.
Sami Sanpakkila is offline   Reply
Reply

DV Info Net refers all where-to-buy and where-to-rent questions exclusively to these trusted full line dealers and rental houses...

Professional Video
(800) 833-4801
Portland, OR

B&H Photo Video
(866) 521-7381
New York, NY

Z.G.C.
(973) 335-4460
Mountain Lakes, NJ

Abel Cine Tech
(888) 700-4416
N.Y. NY & L.A. CA

Precision Camera
(800) 677-1023
Austin, TX

DV Info Net also encourages you to support local businesses and buy from an authorized dealer in your neighborhood.
  You are here: DV Info Net > Sony XAVC / XDCAM / NXCAM / AVCHD / HDV / DV Camera Systems > Sony Digital Cinema Camera Systems > Sony NXCAM NEX-FS700 CineAlta

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

 



Google
 

All times are GMT -6. The time now is 01:49 AM.


DV Info Net -- Real Names, Real People, Real Info!
1998-2017 The Digital Video Information Network