EX3: MF failout - Page 2 at DVinfo.net

Go Back   DV Info Net > Sony XAVC / XDCAM / NXCAM / AVCHD / HDV / DV Camera Systems > Sony XDCAM EX Pro Handhelds

Sony XDCAM EX Pro Handhelds
Sony PMW-300, PXW-X200, PXW-X180 (back to EX3 & EX1) recording to SxS flash memory.


Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old September 10th, 2008, 05:54 PM   #16
Major Player
 
Join Date: May 2008
Location: Moab, UT
Posts: 264
Quote:
Originally Posted by Nick Wilson View Post
Given that removing and replacing the lens seemed to cure the problem, is it due to an iffy contact between the lens and body? If it happens again, it would be worth checking whether the lens is passing any data (eg, focus for the DOF scale, zoom and aperture settings) back to the camera.

Nick
That might be the culprit. After it stopped focusing, I noticed that the lens release button was slightly off its complete down position and the lens may have gotten unseated while loading it in the bag. But it took several attempts of re-seating and re-flange testing before it came back. Don't know if checking whether it was sending signals would tell anything, as it did find focus in two modes before losing it.
Mike Chandler is offline   Reply With Quote
Old October 4th, 2008, 12:23 AM   #17
Regular Crew
 
Join Date: Feb 2005
Location: San Francisco, CA
Posts: 134
I've had the same problem on my new EX3 twice this week. When going from MF to AF ring (to use the Shot Transition feature) and then back to MF, the MF ring doesn't move the glass at all. No feedback. Has anyone got to the bottom of this? Off and on resets the lens and solves the problem, but it's hardly a long-term solution!
Zachary Fink is offline   Reply With Quote
Old October 4th, 2008, 03:14 AM   #18
Regular Crew
 
Join Date: Oct 2001
Location: Ingelheim (Rheinland-Pfalz)
Posts: 140
My problem was resolved by a new cam. Sony Support wasn't able to reproduce the problem but the behaved quite well and believed me. With the new EX3 no problems at all.

Markus
__________________
Freelance full service reporter
www.boehnisch.de
Markus Bo is offline   Reply With Quote
Old October 4th, 2008, 06:30 AM   #19
Major Player
 
Join Date: Nov 2006
Location: Budapest, Hungary
Posts: 414
Same issue on a demo unit

I dont have my EX3 yet but in August I have visited a Sony retailer in Vienna to try the cam.

Since the cam was new for me it took some time to realize there was something wrong. The manual focus didnt work, I told the technician there who became nervous and had no idea what to do.

Finally I have switched the unit off and back on then it worked. I believed back then that it was the demo unit and somehow people used it rough or inappropriate.

But now it seems to be another of Sony's usual launch gift glitches... I wonder how this going to be solved. Does replacement fix this or the replacement units also carry a time bomb to be activated any time?
__________________
Sony XDCAM EX1r, Canon 5DMkII, Røde NTG2, Røde NT1000, Røde Stereo Videomic, Sachtler DV6 SB on Gitzo 1325V, Steadicam Merlin, Omnitracker, Hackintosh 3.5Ghz Quad 8Gb RAM
Zsolt Gordos is offline   Reply With Quote
Old October 4th, 2008, 07:16 AM   #20
Regular Crew
 
Join Date: Oct 2001
Location: Ingelheim (Rheinland-Pfalz)
Posts: 140
Unfortunately it's not only Sony. I ordered different electronic stuff (storage system, mini video camera) and all this stuff had bugs. Concerning the MF problem on the EX3 I am quite sure that if you don't realize the error in the first two hours of filming it won't occur. But despite the small problem I am really happy with the EX3.

Markus
__________________
Freelance full service reporter
www.boehnisch.de
Markus Bo is offline   Reply With Quote
Old September 1st, 2009, 08:46 AM   #21
Regular Crew
 
Join Date: Nov 2008
Location: UK
Posts: 174
I've had this happen to me a couple of times on a course last week. Tunring it off and then back on seemed to clear it. Was there an actual reason for this happening e.g. mechanical or electronic?
Dave Tyrer is offline   Reply With Quote
Old September 2nd, 2009, 08:36 AM   #22
Major Player
 
Join Date: May 2008
Location: Moab, UT
Posts: 264
Quote:
Originally Posted by Dave Tyrer View Post
I've had this happen to me a couple of times on a course last week. Tunring it off and then back on seemed to clear it. Was there an actual reason for this happening e.g. mechanical or electronic?
I sent the cam in for a firmware upgrade and this solved my problem. Have not had it happen since. Your firmware for ex3 needs to be at least 1.3.
__________________
www.packcreekproductions.com
EX3, Mac Pro, FCP
Mike Chandler is offline   Reply With Quote
Old September 2nd, 2009, 11:05 AM   #23
Inner Circle
 
Join Date: Dec 2005
Location: Bracknell, Berkshire, UK
Posts: 4,957
There is a bug in the older EX3 firmware that cause the focus system to stop working when you are using focus ring forward manual focus with macro turned on and the lens zoomed in. When you try to focus and go into the macro region the focus locks up. Restarting the camera will get things going again. Two ways to stop it happening: Turn macro off or get the firmware updated.
__________________
Alister Chapman, Film-Maker/Stormchaser http://www.xdcam-user.com/alisters-blog/ My XDCAM site and blog. http://www.hurricane-rig.com
Alister Chapman is offline   Reply With Quote
Old September 3rd, 2009, 02:57 AM   #24
Regular Crew
 
Join Date: Nov 2008
Location: UK
Posts: 174
Quote:
Originally Posted by Alister Chapman View Post
There is a bug in the older EX3 firmware that cause the focus system to stop working when you are using focus ring forward manual focus with macro turned on and the lens zoomed in. When you try to focus and go into the macro region the focus locks up. Restarting the camera will get things going again. Two ways to stop it happening: Turn macro off or get the firmware updated.
Mine's at 1.02...looks like I'll need to take it in.

Last edited by Dave Tyrer; September 3rd, 2009 at 04:47 PM.
Dave Tyrer is offline   Reply With Quote
Old September 11th, 2009, 07:33 AM   #25
Regular Crew
 
Join Date: Nov 2008
Location: UK
Posts: 174
Quote:
Originally Posted by Dave Tyrer View Post
Mine's at 1.02...looks like I'll need to take it in.
Just sent it back to the vendor for return to Sony. Will report back anything useful.
Dave Tyrer is offline   Reply With Quote
Old October 1st, 2009, 10:33 AM   #26
Regular Crew
 
Join Date: Nov 2008
Location: UK
Posts: 174
Finally got my EX3 back after 3 weeks. The firmware version is now 1.04.0084. The MxR cards still work so that's a bonus...I haven't had a chance to check but I'm assuming that this fixed my loss of focus problem also...I will only know when I get to start using it again.
Dave Tyrer is offline   Reply
Reply

DV Info Net refers all where-to-buy and where-to-rent questions exclusively to these trusted full line dealers and rental houses...

Professional Video
(800) 833-4801
Portland, OR

B&H Photo Video
(866) 521-7381
New York, NY

Z.G.C.
(973) 335-4460
Mountain Lakes, NJ

Abel Cine Tech
(888) 700-4416
N.Y. NY & L.A. CA

Precision Camera
(800) 677-1023
Austin, TX

DV Info Net also encourages you to support local businesses and buy from an authorized dealer in your neighborhood.
  You are here: DV Info Net > Sony XAVC / XDCAM / NXCAM / AVCHD / HDV / DV Camera Systems > Sony XDCAM EX Pro Handhelds

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

 



Google
 

All times are GMT -6. The time now is 01:36 PM.


DV Info Net -- Real Names, Real People, Real Info!
1998-2017 The Digital Video Information Network