EX3problem, why my ex3 is too noisy? at DVinfo.net

Go Back   DV Info Net > Sony XAVC / XDCAM / NXCAM / AVCHD / HDV / DV Camera Systems > Sony XDCAM EX Pro Handhelds

Sony XDCAM EX Pro Handhelds
Sony PMW-300, PXW-X200, PXW-X180 (back to EX3 & EX1) recording to SxS flash memory.


Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old September 2nd, 2011, 11:44 AM   #1
New Boot
 
Join Date: Jan 2008
Location: Tbilisi, Georgia
Posts: 21
EX3problem, why my ex3 is too noisy?

i have a problem. why my ex3 is too noisy? gain 0 db, gamma- cine3, matrix gama-cine. why it is too noisy| thank you :)
Kakhaber Mshvidobadze is offline   Reply With Quote
Old September 3rd, 2011, 07:21 AM   #2
Regular Crew
 
Join Date: Dec 2005
Location: Miami, Florida USA
Posts: 113
Re: EX3problem, why my ex3 is too noisy?

I'm a keep it simple guy.

That includes moments when you need to figure out a problem.

From the sound of your brief note...it makes me think you've been adjusting the settings and now are stuck with something you don't like and can't figure out how to correct.

Reset the camera to factory settings.

If the noise is still there then it's a camera issue and it needs repair.

If the noise is gone then you know whatever you did with the settings was your issue.

Carefully begin to adjust the settings to a more pleasing look. Taking notes about changes can help you know what you did and go back to what was "good" without getting stuck and constantly starting over.
__________________
John DuMontelle - Freelance / Miami, Florida - USA
http://www.latincamproductions.com/
John DuMontelle is offline   Reply With Quote
Old September 3rd, 2011, 03:19 PM   #3
Major Player
 
Join Date: Jan 2004
Location: Cornwall UK
Posts: 793
Re: EX3problem, why my ex3 is too noisy?

Quote:
Originally Posted by Kakhaber Mshvidobadze View Post
i have a problem. why my ex3 is too noisy? gain 0 db, gamma- cine3, matrix gama-cine. why it is too noisy| thank you :)
Any chance of posting a short clip somewhere ?
__________________
Colin
Colin Rowe is offline   Reply With Quote
Old September 4th, 2011, 06:02 AM   #4
Major Player
 
Join Date: Oct 2007
Location: Hampshire
Posts: 226
Re: EX3problem, why my ex3 is too noisy?

I know it's not right on the issue of gain and noise - but for a while I was running around with the roller shutter switch below the lens barrel turned on without realising it and I played around with gain for ages before I realised the switch had been moved inadvertently.

The resultant footage was grainy - and yes I messed with the gain settings, light settings all sorts - then I found a note here on dvinfo about the roller shutter switch, turned it off - reset the camera to factory and started again - with crisp clean footage...

I know I'll look a plumb for admitting it.... ;-)
Dave Gosley is offline   Reply With Quote
Old September 4th, 2011, 06:33 PM   #5
Major Player
 
Join Date: Sep 2008
Location: Vancouver, Canada
Posts: 975
Re: EX3problem, why my ex3 is too noisy?

If you haven't found the BBC's picture profile settings for the EX cams yet you can find it below...

BBC - R&D - Publications - WHP034 - Addendum 27

Doing a full camera reset first is a VERY good idea in my view. More than a few here have messed up their cameras using some of the posted picture profiles here.
Andrew Stone is offline   Reply With Quote
Old September 5th, 2011, 01:25 AM   #6
Inner Circle
 
Join Date: Dec 2005
Location: Bracknell, Berkshire, UK
Posts: 4,957
Re: EX3problem, why my ex3 is too noisy?

What are you comparing it to, what makes you say it is too noisy?

The EX3 is noisier than most high end SD cameras, but quieter than most handy cam style HD camcorders.
__________________
Alister Chapman, Film-Maker/Stormchaser http://www.xdcam-user.com/alisters-blog/ My XDCAM site and blog. http://www.hurricane-rig.com
Alister Chapman is offline   Reply With Quote
Old September 13th, 2011, 01:27 PM   #7
New Boot
 
Join Date: Jan 2009
Location: Haines AK
Posts: 23
Re: EX3problem, why my ex3 is too noisy?

Shot this with Vortex media's setttings of Matrix on high sat, Gamma Cine4, Black -3, Black gamma -2. Db-3. Seems noisy to me? Anything I can do? Thanks.
Mark McNamara is offline   Reply With Quote
Old September 13th, 2011, 01:40 PM   #8
New Boot
 
Join Date: Jan 2009
Location: Haines AK
Posts: 23
Re: EX3problem, why my ex3 is too noisy?

Ok trying this again. Got the upload file thing figured out.
Shot this with Vortex media's setttings of Matrix on high sat, Gamma Cine4, Black -3, Black gamma -2. Db-3. Seems noisy to me? Anything I can do? Thanks.
Attached Files
File Type: mov Grainy video ex3.mov (5.15 MB, 314 views)
Mark McNamara is offline   Reply With Quote
Old September 16th, 2011, 10:20 AM   #9
Inner Circle
 
Join Date: Dec 2005
Location: Bracknell, Berkshire, UK
Posts: 4,957
Re: EX3problem, why my ex3 is too noisy?

Most of the noise appears to be chroma noise or compression artefacts, it's hard to tell. The HiSat matrix will introduce extra noise. Was this graded at all? t looks like the blacks have been stretched.
__________________
Alister Chapman, Film-Maker/Stormchaser http://www.xdcam-user.com/alisters-blog/ My XDCAM site and blog. http://www.hurricane-rig.com
Alister Chapman is offline   Reply With Quote
Old September 16th, 2011, 05:25 PM   #10
Major Player
 
Join Date: Apr 2008
Location: Denmark
Posts: 491
Re: EX3problem, why my ex3 is too noisy?

I have tried to record out of the EX3 onto a convergent design XDR - and what I thougt was noise, went away. Seems as if my problem was compression artifacts and not noise as I thought.
Bo Skelmose is offline   Reply With Quote
Old September 16th, 2011, 08:53 PM   #11
New Boot
 
Join Date: Jan 2009
Location: Haines AK
Posts: 23
Re: EX3problem, why my ex3 is too noisy?

Thanks for the input. It wasn't graded at all but obviously compressed quite a bit for the upload. Anything I can do about chroma noise or artifacts, if that's it?
Mark McNamara is offline   Reply With Quote
Old October 18th, 2011, 12:37 AM   #12
Major Player
 
Join Date: Nov 2005
Location: Grass Valley, California
Posts: 348
Re: EX3problem, why my ex3 is too noisy?

Turn down the volume on the headphones. Problem solved : )
Larry Huntington is offline   Reply With Quote
Old October 26th, 2011, 09:24 AM   #13
Inner Circle
 
Join Date: Dec 2005
Location: Rhode Island
Posts: 3,867
Re: EX3problem, why my ex3 is too noisy?

That is vibration from the machine. I have seen this a lot with my EX1 and PMW-350 when I used them in the machine. You need to isolate the camera better.
__________________
Paul Cronin
www.paulcroninstudios.com
Paul Cronin is offline   Reply
Reply

DV Info Net refers all where-to-buy and where-to-rent questions exclusively to these trusted full line dealers and rental houses...

Professional Video
(800) 833-4801
Portland, OR

B&H Photo Video
(866) 521-7381
New York, NY

Z.G.C.
(973) 335-4460
Mountain Lakes, NJ

Abel Cine Tech
(888) 700-4416
N.Y. NY & L.A. CA

Precision Camera
(800) 677-1023
Austin, TX

DV Info Net also encourages you to support local businesses and buy from an authorized dealer in your neighborhood.
  You are here: DV Info Net > Sony XAVC / XDCAM / NXCAM / AVCHD / HDV / DV Camera Systems > Sony XDCAM EX Pro Handhelds

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

 



Google
 

All times are GMT -6. The time now is 02:19 AM.


DV Info Net -- Real Names, Real People, Real Info!
1998-2017 The Digital Video Information Network