Can I conform frame rates 30fps to 25fps in Vegas at DVinfo.net

Go Back   DV Info Net > Windows / PC Post Production Solutions > What Happens in Vegas...

What Happens in Vegas...
...stays in Vegas! This PC-based editing app is a safe bet with these tips.


Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old May 3rd, 2010, 09:38 AM   #1
Regular Crew
 
Join Date: Mar 2006
Location: Yaad, Galilee
Posts: 117
Can I conform frame rates 30fps to 25fps in Vegas

All my footage is 30fps and I would like it rendered to 25fps (changing the duration of each clip).
I read somewhere that it is a very simple procedure in FCP.
How can I achieve this in Vegas ? for a single clip ? for the whole time line ?
Thanks
Sassi Haham is offline   Reply With Quote
Old May 21st, 2010, 11:26 PM   #2
Regular Crew
 
Join Date: Mar 2006
Location: Yaad, Galilee
Posts: 117
Please explain

Did a two stage test.
Original footage is 30fps, two clips total running time 31sec (with a 30fps timeline).

1. Changed timeline to 25fps, checked disable resample, changed playback rate to 0.8333..., rendered at 25fps. The resulting clip was stretched to 37.05 sec .

2. Changed timeline to 25fps, checked disable resample, haven't changed playback rate !, rendered at 25fps. The resulting clip was 31 sec length as original .

In both resulting clips , when viewing in best i could see nice definite frames, so I am confused.
Obviously I would like vegas to utilize only original frames and not interpolated ones .
Thx Sassi

Last edited by Sassi Haham; May 22nd, 2010 at 12:38 AM.
Sassi Haham is offline   Reply With Quote
Old May 24th, 2010, 01:59 AM   #3
Regular Crew
 
Join Date: Mar 2006
Location: Yaad, Galilee
Posts: 117
BTW, I think in both cases there are interpolated frames.
Is it possible that Vegas don't have solution for this ?
Sassi Haham is offline   Reply With Quote
Old May 24th, 2010, 03:55 AM   #4
Major Player
 
Join Date: May 2005
Location: Sydney, Australia
Posts: 320
Method 1. is what I use.

If you don't change the playback rate to 0.833, you'll end up with frames being skipped which will make your video look a bit glitchy. Also remember to stretch the audio track to the stretched video. Set the stretch algorithm to Elastique Pro.
__________________
Personal Website: http://www.avene.org
Glenn Thomas is offline   Reply With Quote
Old May 24th, 2010, 08:06 AM   #5
Regular Crew
 
Join Date: Mar 2006
Location: Yaad, Galilee
Posts: 117
Thanks for replying Glenn,
Where do I find "Set the stretch algorithm to Elastique Pro" ?
Sassi Haham is offline   Reply With Quote
Old May 25th, 2010, 01:10 AM   #6
Major Player
 
Join Date: May 2004
Location: hungary
Posts: 462
so you want a little slow-mo using all original frame, without interpolation?
__________________
Relaxing clips with waterfalls and music, 3D photos, 3D videos:
www.3d-video.hu
Prech Marton is offline   Reply With Quote
Old May 25th, 2010, 07:38 AM   #7
Regular Crew
 
Join Date: Mar 2006
Location: Yaad, Galilee
Posts: 117
I just need the footage at PAL frame rate .
The little slowmo is OK or even good, as I shoot birds.
Sassi Haham is offline   Reply With Quote
Old May 25th, 2010, 09:08 AM   #8
Major Player
 
Join Date: May 2004
Location: hungary
Posts: 462
exactly what i also want!
can it be done only in vegas?

Function something like interpret footage in AE?
__________________
Relaxing clips with waterfalls and music, 3D photos, 3D videos:
www.3d-video.hu
Prech Marton is offline   Reply With Quote
Old May 25th, 2010, 12:37 PM   #9
Inner Circle
 
Join Date: May 2005
Location: Windsor, ON Canada
Posts: 2,765
Sassi, just for my own personal clarification, do you have NTSC (30 fps) footage that you want to convert to PAL (25 fps) format?
Mike Kujbida is offline   Reply With Quote
Old May 25th, 2010, 02:04 PM   #10
Regular Crew
 
Join Date: Mar 2006
Location: Yaad, Galilee
Posts: 117
Hi Mike,
Footage is 30 fps (exact, not 29.976) witch originated from GH-1 MJPEG (PAL camera).
Sassi Haham is offline   Reply With Quote
Old May 25th, 2010, 02:15 PM   #11
Inner Circle
 
Join Date: May 2005
Location: Windsor, ON Canada
Posts: 2,765
Thanks Sassi.
I have to say that I'm surprised at a PAL camera shooting 30 fps.
Mike Kujbida is offline   Reply With Quote
Old May 25th, 2010, 09:17 PM   #12
Regular Crew
 
Join Date: Mar 2006
Location: Yaad, Galilee
Posts: 117
PAL Panasonic GH-1 takes 1080i50 AVCHD, 720p50 AVCHD and 720p30 MJPEG.
Yes unfortunately it shoots 30fps for MJPEG mode and not 25fps, the avantage of the MJPEG mode is it being intraframe and thus suitable for high motion footage.

But it doesn't really matter as I think this is a basic need that Vegas doesn't address.
Why not make a CONFORM switch that will use discreet frames and strech the timeline ?
Sassi Haham is offline   Reply With Quote
Old May 31st, 2010, 03:56 AM   #13
Major Player
 
Join Date: May 2005
Location: Sydney, Australia
Posts: 320
If you're using Vegas 9, the stretch option can be accessed just by righting clicking on the audio part of the clip and selecting properties. If you're using an old version with no Elastique Pro, it's not a huge issues .. It's just the audio may not sound as nice.

These videos of mine below were converted from 30P to 25P. It works and it's simple to do! The 0.8333 playback rate with disable resample, and audio stretched the video is all you need.

__________________
Personal Website: http://www.avene.org
Glenn Thomas is offline   Reply With Quote
Old May 31st, 2010, 04:03 AM   #14
Major Player
 
Join Date: May 2004
Location: hungary
Posts: 462
You say
"0.8333 playback rate with disable resample" is all what we have to set
for interpret 30fps movie to 25 without any interpolation?
What about vegas8?
__________________
Relaxing clips with waterfalls and music, 3D photos, 3D videos:
www.3d-video.hu
Prech Marton is offline   Reply With Quote
Old May 31st, 2010, 04:19 AM   #15
Major Player
 
Join Date: May 2005
Location: Sydney, Australia
Posts: 320
If the footage is 30P and not 60i or 50i, you won't need interpolation. Interpolation is more for when you're converting 50i to 25P and creating individual frames from each field.

0.833 is not an exact number. It's actually an infinite 0.833333333333 The disable resample resample needs to be turned on to stop any frames being blended together. If you were going from 30P to 24P the playback rate would need to be 0.8. That is an exact number, in which case you wouldn't need to disable the resampling. I hope this makes sense?
__________________
Personal Website: http://www.avene.org
Glenn Thomas is offline   Reply
Reply

DV Info Net refers all where-to-buy and where-to-rent questions exclusively to these trusted full line dealers and rental houses...

Professional Video
(800) 833-4801
Portland, OR

B&H Photo Video
(866) 521-7381
New York, NY

Z.G.C.
(973) 335-4460
Mountain Lakes, NJ

Abel Cine Tech
(888) 700-4416
N.Y. NY & L.A. CA

Precision Camera
(800) 677-1023
Austin, TX

DV Info Net also encourages you to support local businesses and buy from an authorized dealer in your neighborhood.
  You are here: DV Info Net > Windows / PC Post Production Solutions > What Happens in Vegas...

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

 



Google
 

All times are GMT -6. The time now is 06:33 AM.


DV Info Net -- Real Names, Real People, Real Info!
1998-2017 The Digital Video Information Network