Robotic movement- is there a plugin? at DVinfo.net

Go Back   DV Info Net > Windows / PC Post Production Solutions > What Happens in Vegas...

What Happens in Vegas...
...stays in Vegas! This PC-based editing app is a safe bet with these tips.


Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old November 12th, 2006, 10:35 AM   #1
Trustee
 
Join Date: Feb 2006
Location: Niagara Ontario Canada
Posts: 1,121
Robotic movement- is there a plugin?

I am wondering if there is a way to render out a still image every 60 frames or so - kind of like robotic where the image wouldn't be smooth at all, almost like robotic. I have seen the effect before, it isn't anything new, but instead of having to snap a still as I move along the timeline, is there a script or plugin that has the option to snap every '?' seconds and render out a AVI or even still images from it.

thanks
David Delaney is offline   Reply With Quote
Old November 12th, 2006, 11:25 AM   #2
Trustee
 
Join Date: Feb 2004
Location: Brookline, MA
Posts: 1,447
I am absolutely certain you can do this avisynth if not in Vegas. Did you try changing the frame rate of the clip?
Emre Safak is offline   Reply With Quote
Old November 12th, 2006, 12:19 PM   #3
Old Boot
 
Join Date: Aug 2002
Location: London UK
Posts: 3,528
Quote:
Originally Posted by Emre Safak
I am absolutely certain you can do this avisynth if not in Vegas. Did you try changing the frame rate of the clip?
Have a go using the Vegas Script: "Render Image Sequence" - sounds like what you want - huh? This will produce a series of JPEGs or PNGs. You set the START Time the STOP Time and the STEP Time. This you can adjust from a single frame upwards! Bring these back to the time-line OR use IMPORT as sequence from the folder!

Go: Tools>Scripting>"Render Image Sequence"

You could also try under-sampling. Reducing frame-rate? .. . Hmmm ...
Graham Bernard is offline   Reply With Quote
Old November 12th, 2006, 12:28 PM   #4
Trustee
 
Join Date: Feb 2004
Location: Brookline, MA
Posts: 1,447
Quote:
Originally Posted by Graham Bernard
You could also try under-sampling. Reducing frame-rate? .. . Hmmm ...
You know what I meant!
Emre Safak is offline   Reply With Quote
Old November 12th, 2006, 12:35 PM   #5
Old Boot
 
Join Date: Aug 2002
Location: London UK
Posts: 3,528
Quote:
Originally Posted by Emre Safak
You know what I meant!
Thanks Emre. WILL reducing Frame rate within Vegas give/is the same RESULT as under-sampling?

The Script is great fun!
Graham Bernard is offline   Reply With Quote
Old November 12th, 2006, 12:44 PM   #6
Old Boot
 
Join Date: Aug 2002
Location: London UK
Posts: 3,528
Oh yes! Do insert a velocity envelope to. Experiment with HIOW much robotic "look" you want by pulling the VeloEnvel down. Of course you will also need to pull out the event as you have dropped the over playback speed - yeah?

I've NOW got some really "jerking-about" ducks on my timeline at the moment! Thanks for asking the question! You have inspired me to do something ELSE now!! Many thanks.
Graham Bernard is offline   Reply With Quote
Old November 12th, 2006, 12:46 PM   #7
Old Boot
 
Join Date: Aug 2002
Location: London UK
Posts: 3,528
Oh Yes! - You can also get some neat "jerking" robotic stuff if you SPEED stuff up too! I've done that. Looks mad!
Graham Bernard is offline   Reply With Quote
Old November 12th, 2006, 04:23 PM   #8
Trustee
 
Join Date: Feb 2006
Location: Niagara Ontario Canada
Posts: 1,121
Ok, I will try. I guess the stepping is the way to do it. I need to also figure out a way to make each frame last a little longer - without having to space the individual clips in 1 second intervals., I don't want it sped up so to speak, run a regular time, but robotic...
David Delaney is offline   Reply With Quote
Old November 12th, 2006, 05:27 PM   #9
Old Boot
 
Join Date: Aug 2002
Location: London UK
Posts: 3,528
DOUBLE post!! I deleted it.
Graham Bernard is offline   Reply With Quote
Old November 12th, 2006, 05:27 PM   #10
Old Boot
 
Join Date: Aug 2002
Location: London UK
Posts: 3,528
Quote:
Originally Posted by David Delaney
Ok, I will try. I guess the stepping is the way to do it. I need to also figure out a way to make each frame last a little longer - without having to space the individual clips in 1 second intervals., I don't want it sped up so to speak, run a regular time, but robotic...
NO! Don't do the spacing, no! Just insert a Velocity envelope. Let's say, for example, 100 frames last 10 seconds, a 50% Velocity Envelope would extend the playback to 50frames/10secs > then 25% would mean a 25frames/10seconds. Now that's 2.5frames per second. Now that WOULD be jerking - yeah?

Don't space out anything. Just import your image sequence back into your project OR a new project just for this jerky sequence. Insert a velocity envelope. Please don't take time in spacing out the single frames!
Graham Bernard is offline   Reply With Quote
Old November 13th, 2006, 06:27 AM   #11
Trustee
 
Join Date: Feb 2006
Location: Niagara Ontario Canada
Posts: 1,121
Ok, but velocity Envelopes only speed or slow down so much, if I wanted a longer lag between...
David Delaney is offline   Reply With Quote
Old November 13th, 2006, 08:43 AM   #12
Sponsor: JET DV
 
Join Date: Dec 2001
Location: Southern Illinois
Posts: 7,873
Quote:
Originally Posted by David Delaney
Ok, but velocity Envelopes only speed or slow down so much, if I wanted a longer lag between...
Velocity Envelope will go down to 0% (i.e. freeze frame) - how much slower do you want to go? (technically, it will go to -100% - full speed reverse)
__________________
Edward Troxel [SCVU]
JETDV Scripts/Excalibur/Newsletters
Edward Troxel is offline   Reply With Quote
Old November 13th, 2006, 08:47 AM   #13
Old Boot
 
Join Date: Aug 2002
Location: London UK
Posts: 3,528
Quote:
Originally Posted by David Delaney
Ok, but velocity Envelopes only speed or slow down so much, if I wanted a longer lag between...
Hi David!

OK how much longer? Apart from using the VeloEnvel - you could ostensibly go down to 1% - you could then CRL stretch the event that would slow it down too. Then you could also render out a slow version and apply yet another Velo-Envelope too!

Hey, if you want/wish to use the separate images, space them out equally, then go for it. There is yet another script that places images to Markers, it is called SlideShowToMarkers. So you COULD place makers at say what interval you wanted and fire up this script.
Graham Bernard is offline   Reply With Quote
Old November 13th, 2006, 02:43 PM   #14
Inner Circle
 
Join Date: Dec 2003
Location: Hampshire, UK
Posts: 2,205
If you want to spend money on a plugin try Pixelan's Steptime (comes as part of a bundle). You can specify the stop tempo, strobe tempo, mix etc. Might not be exactly what you're looking for but probably worth a demo download to see if it is!
Ian Stark is offline   Reply
Reply

DV Info Net refers all where-to-buy and where-to-rent questions exclusively to these trusted full line dealers and rental houses...

Professional Video
(800) 833-4801
Portland, OR

B&H Photo Video
(866) 521-7381
New York, NY

Z.G.C.
(973) 335-4460
Mountain Lakes, NJ

Abel Cine Tech
(888) 700-4416
N.Y. NY & L.A. CA

Precision Camera
(800) 677-1023
Austin, TX

DV Info Net also encourages you to support local businesses and buy from an authorized dealer in your neighborhood.
  You are here: DV Info Net > Windows / PC Post Production Solutions > What Happens in Vegas...

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

 



Google
 

All times are GMT -6. The time now is 10:50 PM.


DV Info Net -- Real Names, Real People, Real Info!
1998-2017 The Digital Video Information Network