4 channels of audio? at DVinfo.net

Go Back   DV Info Net > Sony XAVC / XDCAM / NXCAM / AVCHD / HDV / DV Camera Systems > Sony Digital Cinema Camera Systems > Sony XDCAM PXW-FS7 / FS5

Sony XDCAM PXW-FS7 / FS5
Super 35 CMOS recording 4K to XQD media cards.


Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old March 24th, 2016, 11:50 AM   #1
Regular Crew
 
Join Date: May 2012
Location: Kansas city
Posts: 31
4 channels of audio?

Why does 4 channels of audio show up in FCPX from the FS5? And more importantly can you record to all 4?

Thanks
Scott Hepler is offline   Reply With Quote
Old March 24th, 2016, 02:10 PM   #2
Vortex Media
 
Join Date: Jan 2009
Location: New England, USA
Posts: 2,480
Re: 4 channels of audio?

You're not going to like this, but there's nothing you can do onboard the camera to reduce the number of audio channels, and no matter what you do, you can only feed audio to two of those channels. The other 2 channels are there so the files conform to Sony's XAVC specifications. I don't use FCPX, but with Premiere it is very easy to strip off the unwanted channels at the time of import. There might be something similar in FCPX.
__________________
Vortex Media http://www.vortexmedia.com/
Sony FS7, F55, and XDCAM training videos, field guides, and other production tools
Doug Jensen is offline   Reply With Quote
Old March 24th, 2016, 02:49 PM   #3
Regular Crew
 
Join Date: May 2012
Location: Kansas city
Posts: 31
Re: 4 channels of audio?

Thanks Doug, it isn't a problem in FCPX at all, you just uncheck them or ignore them since nothing is on them anyway. I just had the thought that maybe there was a way to record 4 channels via the xlr inputs and possible the hotshoe with sony's fancy receiver, or some combo that I hadn't figured out yet. They are there just to tease.

thanks again
Scott Hepler is offline   Reply With Quote
Old March 24th, 2016, 02:55 PM   #4
Regular Crew
 
Join Date: Dec 2006
Location: Holland
Posts: 31
Re: 4 channels of audio?

Would be nice to have the internal mics continuous record on 3 and 4 as a backup. Think the Canon cams do so.
Peter Brinkman is offline   Reply With Quote
Old March 24th, 2016, 04:28 PM   #5
Vortex Media
 
Join Date: Jan 2009
Location: New England, USA
Posts: 2,480
Re: 4 channels of audio?

The FS7 and F55/F5 can do four channels of audio.
__________________
Vortex Media http://www.vortexmedia.com/
Sony FS7, F55, and XDCAM training videos, field guides, and other production tools
Doug Jensen is offline   Reply With Quote
Old March 24th, 2016, 04:33 PM   #6
Vortex Media
 
Join Date: Jan 2009
Location: New England, USA
Posts: 2,480
Re: 4 channels of audio?

Quote:
Originally Posted by Scott Hepler View Post
Thanks Doug, it isn't a problem in FCPX at all, you just uncheck them or ignore them since nothing is on them anyway. I just had the thought that maybe there was a way to record 4 channels via the xlr inputs and possible the hotshoe with sony's fancy receiver, or some combo that I hadn't figured out yet. They are there just to tease.
thanks again
I'm curious to know what you actually see in FCPX. If you uncheck tracks or choose to ignore them do you still have to see them? In other words, do you still have to deal with 4 tracks when you put a clip on the timeline? In Premiere you can strip off any (or all) of the tracks of clips while they are in the bin so you never even see them. Its like they never existed at all and you can apply the change to all the clips at once in 2 seconds. For example, when I drag a clip to the time line I just see one stereo track. Can you do that with FCPX?
__________________
Vortex Media http://www.vortexmedia.com/
Sony FS7, F55, and XDCAM training videos, field guides, and other production tools
Doug Jensen is offline   Reply With Quote
Old March 25th, 2016, 02:18 AM   #7
Inner Circle
 
Join Date: Aug 2006
Location: Poland
Posts: 4,086
Re: 4 channels of audio?

Quote:
Originally Posted by Doug Jensen View Post
no matter what you do, you can only feed audio to two of those channels.
-and

Quote:
Originally Posted by Doug Jensen View Post
The FS7 and F55/F5 can do four channels of audio.
Are those statements contradictory?
__________________
Sony PXW-FS7 | DaVinci Resolve Studio; Magix Vegas Pro; i7-5960X CPU; 64 GB RAM; 2x GTX 1080 8GB GPU; Decklink 4K Extreme 12G; 4x 3TB WD Black in RAID 0; 1TB M.2 NVMe cache drive
Piotr Wozniacki is offline   Reply With Quote
Old March 25th, 2016, 05:17 AM   #8
Major Player
 
Join Date: Feb 2004
Location: London
Posts: 423
Re: 4 channels of audio?

Quote:
Originally Posted by Piotr Wozniacki View Post
-and



Are those statements contradictory?
No, he never says you can on the FS5. (Maybe you misread F55?)
Alfred Okocha is offline   Reply With Quote
Old March 25th, 2016, 05:25 AM   #9
Inner Circle
 
Join Date: Aug 2006
Location: Poland
Posts: 4,086
Re: 4 channels of audio?

Sure I did - sorry, I stand corrected.
__________________
Sony PXW-FS7 | DaVinci Resolve Studio; Magix Vegas Pro; i7-5960X CPU; 64 GB RAM; 2x GTX 1080 8GB GPU; Decklink 4K Extreme 12G; 4x 3TB WD Black in RAID 0; 1TB M.2 NVMe cache drive
Piotr Wozniacki is offline   Reply With Quote
Old March 25th, 2016, 06:15 AM   #10
Vortex Media
 
Join Date: Jan 2009
Location: New England, USA
Posts: 2,480
Re: 4 channels of audio?

No problem. As someone with dyslexia I mix up FS5 and F55 all the time when I read them. I really have to stop and look carefully sometimes. It is a terrible choice of product names by Sony.
__________________
Vortex Media http://www.vortexmedia.com/
Sony FS7, F55, and XDCAM training videos, field guides, and other production tools
Doug Jensen is offline   Reply With Quote
Old March 25th, 2016, 07:52 AM   #11
Sponsor: Westside AV
 
Join Date: Dec 2008
Location: Mount Washington Valley, NH, USA
Posts: 1,365
Re: 4 channels of audio?

Quote:
Originally Posted by Doug Jensen View Post
I'm curious to know what you actually see in FCPX. If you uncheck tracks or choose to ignore them do you still have to see them? In other words, do you still have to deal with 4 tracks when you put a clip on the timeline? In Premiere you can strip off any (or all) of the tracks of clips while they are in the bin so you never even see them. Its like they never existed at all and you can apply the change to all the clips at once in 2 seconds. For example, when I drag a clip to the time line I just see one stereo track. Can you do that with FCPX?
You can have FCPX not import silent tracks. It is just one of many import options. You set this up in the import window and it will stay for subsequent imports until changed again. I always strip silent channels.

With this setting you will just get 2 channels from the FS5 if there is audio on both. If only one had audio you just get 1. This makes life simple...
Attached Thumbnails
4 channels of audio?-screen-shot-2016-03-25-09.09.31.jpg  
__________________
Olof Ekbergh olof@WestsideAV.com
Westside A V Studios http://www.WestsideAVstore.com/
Olof Ekbergh is offline   Reply With Quote
Old March 25th, 2016, 08:26 AM   #12
Vortex Media
 
Join Date: Jan 2009
Location: New England, USA
Posts: 2,480
Re: 4 channels of audio?

Thanks, Olof. That sounds like a great feature.
__________________
Vortex Media http://www.vortexmedia.com/
Sony FS7, F55, and XDCAM training videos, field guides, and other production tools
Doug Jensen is offline   Reply With Quote
Old March 25th, 2016, 08:39 AM   #13
Regular Crew
 
Join Date: May 2012
Location: Kansas city
Posts: 31
Re: 4 channels of audio?

Doug,

Since FCPX isn't track based the silent audio it doesn't show up at all in the timeline. But under the audio adjustments in the channel configuration all four will be displayed. That is where you can disable or change stereo or mono etc. But Olof nailed it, just don't have them import.

learn something everyday.

Thanks




Quote:
Originally Posted by Doug Jensen View Post
I'm curious to know what you actually see in FCPX. If you uncheck tracks or choose to ignore them do you still have to see them? In other words, do you still have to deal with 4 tracks when you put a clip on the timeline? In Premiere you can strip off any (or all) of the tracks of clips while they are in the bin so you never even see them. Its like they never existed at all and you can apply the change to all the clips at once in 2 seconds. For example, when I drag a clip to the time line I just see one stereo track. Can you do that with FCPX?
Scott Hepler is offline   Reply With Quote
Old March 25th, 2016, 09:10 AM   #14
Sponsor: Westside AV
 
Join Date: Dec 2008
Location: Mount Washington Valley, NH, USA
Posts: 1,365
Re: 4 channels of audio?

Quote:
Originally Posted by Scott Hepler View Post
Doug,

Since FCPX isn't track based the silent audio it doesn't show up at all in the timeline. But under the audio adjustments in the channel configuration all four will be displayed. That is where you can disable or change stereo or mono etc. But Olof nailed it, just don't have them import.

learn something everyday.

Thanks
As you probably know FCPX has a system that can separate different audio channels (or video channels) into roles. This is very nice as you can export to a track based audio editing app like ProTools, turning roles into tracks. You can also display different roles in the timeline color coded, and turn them on or off individually or solo just one.

Typically I have roles for SOT (nat sound recorded in cam), Live voice, V/O (can be multi languages), Music bed, foley 1-3 sometimes more.

Once you get used to roles it is a really cool way to work.
__________________
Olof Ekbergh olof@WestsideAV.com
Westside A V Studios http://www.WestsideAVstore.com/
Olof Ekbergh is offline   Reply With Quote
Old March 25th, 2016, 09:13 AM   #15
Vortex Media
 
Join Date: Jan 2009
Location: New England, USA
Posts: 2,480
Re: 4 channels of audio?

I'm sure glad there are alternatives to FCPX because it would not fit my way of working or thinking at all. :-)
__________________
Vortex Media http://www.vortexmedia.com/
Sony FS7, F55, and XDCAM training videos, field guides, and other production tools
Doug Jensen is offline   Reply
Reply

DV Info Net refers all where-to-buy and where-to-rent questions exclusively to these trusted full line dealers and rental houses...

Professional Video
(800) 833-4801
Portland, OR

B&H Photo Video
(866) 521-7381
New York, NY

Z.G.C.
(973) 335-4460
Mountain Lakes, NJ

Abel Cine Tech
(888) 700-4416
N.Y. NY & L.A. CA

Precision Camera
(800) 677-1023
Austin, TX

DV Info Net also encourages you to support local businesses and buy from an authorized dealer in your neighborhood.
  You are here: DV Info Net > Sony XAVC / XDCAM / NXCAM / AVCHD / HDV / DV Camera Systems > Sony Digital Cinema Camera Systems > Sony XDCAM PXW-FS7 / FS5

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

 



Google
 

All times are GMT -6. The time now is 09:02 PM.


DV Info Net -- Real Names, Real People, Real Info!
1998-2017 The Digital Video Information Network