iMovie questions - Page 5 at DVinfo.net

Go Back   DV Info Net > Apple / Mac Post Production Solutions > Final Cut Suite

Final Cut Suite
Discussing the editing of all formats with FCS, FCP, FCE


Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old September 4th, 2003, 10:37 PM   #61
Major Player
 
Join Date: Sep 2001
Location: Glendale, AZ
Posts: 181
iMovie plug-ins by GeeThree.com

They just came out with volume 5 & 6
fantstic stuff,
I have all 1 to 6
love them
Bruce
B. Moore is offline   Reply With Quote
Old October 8th, 2003, 12:39 AM   #62
Regular Crew
 
Join Date: Jun 2003
Location: United States
Posts: 60
iMovie 3.03 (can you use it with external drive?)

In FCP you can use external drives as most of you know.

Question, can you do the same thing with iMoive.

I was thinking, I guess if I put iMovie on the external drive, that would work.
Matthew Kaplan is offline   Reply With Quote
Old October 8th, 2003, 11:12 AM   #63
Inner Circle
 
Join Date: Jun 2003
Location: Toronto, Canada
Posts: 4,750
apple doesn't support using external drives with FCP... external drives work for some people and not for others. It will depend on which Mac you have, whether or not the firewire bus is shared, how fragmented your drives are, which chipset/bridge your firewire enclosure is using, which drive is inside it, etc.

With iMovie you should install it onto an internal drive and put your projects on the external drive if you want to use them.
Glenn Chan is offline   Reply With Quote
Old October 8th, 2003, 11:48 AM   #64
Regular Crew
 
Join Date: Jun 2003
Location: United States
Posts: 60
I'm not sure what you are talking about.

I've used Final Cut Pro with an external drives, and I'm sure most people do.

You can select which drive to use, using the strach disc.

What I'm asking is with iMovie, I believe it was meant to be a cheap edit solutoin and 99%of the people using it would use their internal harddrive.

Is there a way to use iMovie, but have the footage on the faster external drive?

right now I don't see how.
Matthew Kaplan is offline   Reply With Quote
Old October 8th, 2003, 06:45 PM   #65
Regular Crew
 
Join Date: Feb 2002
Location: Dublin, Ireland
Posts: 47
iMovie and external drives

There is no way within iMovie to specify the capture drive.
Denis Murphy is offline   Reply With Quote
Old October 8th, 2003, 06:53 PM   #66
Major Player
 
Join Date: Jul 2003
Location: Honolulu, Hawaii
Posts: 453
According to my copy of the iMovie manual, if you don't have enough hard drive space "you may want to install another hard disk or attach an external hard disk." That being said, you may run into all kinds of problems, as implied by Glenn. I have a 200GB 7200RPM Maxtor that I use for storage only. The one time I tried to export to my camcorder from files on the Maxtor, the end product was unusable. If you check other posts in this forum, you'll find others runnning FCX and FCP running into problems as well. For a better understanding of how divergent people's experiences can be, try the apple/support/discussions/iMovie forum.
Patricia Kim is offline   Reply With Quote
Old October 8th, 2003, 08:35 PM   #67
Inner Circle
 
Join Date: Jun 2003
Location: Toronto, Canada
Posts: 4,750
With iMovie you can put/create your project file on an external drive for iMovie to capture to the external/firewire drive. Or you can move existing projects there by moving the folder then project files are in.

2- Regarding FCP and firewire drives, apple does not guarantee that firewire drives will work with Final Cut Pro. Some people have problems with firewire drives and some people don't.

3- Stick with internals if you can. If not then you probably have to go with the external drive route (which may not work...). Which Mac are you using?
Glenn Chan is offline   Reply With Quote
Old October 9th, 2003, 02:27 PM   #68
Major Player
 
Join Date: Apr 2003
Location: Chico, California
Posts: 357
Yes, You can have iMovie on the internal drive and edit on the external. I do it all the time. When it comes time to start a new project just specify where you want it.

As for problems capturing to the external drive there are many different causes. A common cause is the use of a Canon camera. There is something about Canon's implementation of firewire that doesn't quite work well with external drives.

As I have a Canon I regularly capture to my internal hard drive then move the entire folder to the external for editing. It works fine.
__________________
Jeff Price
Flickerflix Nature Videos
flickerflix@yahoo.com
Jeff Price is offline   Reply With Quote
Old October 10th, 2003, 02:23 PM   #69
Regular Crew
 
Join Date: Apr 2003
Location: Cambridge, MA/Crete, Greece
Posts: 189
Same here. I have a Xternal Lacie 120GB, and so far it's been working fine with iMovie.
__________________
Stelios G.M.

Stylianos Moschapidakis is offline   Reply With Quote
Old October 12th, 2003, 11:43 PM   #70
Major Player
 
Join Date: Jul 2003
Location: Santa Rosa, California
Posts: 745
audio drift in Imovie

Anyone deal with audio drift in Imovie? How are you correcting this?

Also, I'm interested in getting a few helpful books on Final Cut Express. Recommendations?
__________________
Breakthrough In Grey Room

Shawn Mielke is offline   Reply With Quote
Old October 13th, 2003, 12:08 AM   #71
Inner Circle
 
Join Date: Jun 2003
Location: Toronto, Canada
Posts: 4,750
Is your camera footage 32khz/12bit? It needs to be in 48khz/16bit.
Glenn Chan is offline   Reply With Quote
Old October 15th, 2003, 12:37 AM   #72
Major Player
 
Join Date: Jul 2003
Location: Santa Rosa, California
Posts: 745
16bits. The drift doesn't happen all the time. Here and there.
__________________
Breakthrough In Grey Room

Shawn Mielke is offline   Reply With Quote
Old October 15th, 2003, 10:02 AM   #73
Inner Circle
 
Join Date: Jun 2003
Location: Toronto, Canada
Posts: 4,750
Ok I'm stumped.
Glenn Chan is offline   Reply With Quote
Old October 15th, 2003, 11:17 AM   #74
Warden
 
Join Date: Mar 2002
Location: Clearwater, FL
Posts: 8,267
I saw a nice FCE book in the Apple section at CompUSA, sorry but I don't remember the title.

How many frames does it drift and is it repeatable? There is not much you can adjust in iMovie. Have you tried recapturing the material? If so, does it drift in the same spot? You might try exporting and importing as a QuickTime. What version OS and iMovie are you using? How full is your hard drive and how much ram do you have? Does it only drift on longer captures? If so, you might want to limit the length of your captures.
__________________
Jeff Donald
Carpe Diem




Search DVinfo.net for quick answers | Where to Buy? From the best in the business: DVinfo.net sponsors
Jeff Donald is offline   Reply With Quote
Old October 15th, 2003, 02:55 PM   #75
Major Player
 
Join Date: Jul 2003
Location: Santa Rosa, California
Posts: 745
Yeah, no audio timeline for video sound in Imovie! I haven't tried anything other than the original captures. Well, the reason I ask about FCE books is because I also have that to play with, it's just that I'm new to NLE and wanted to warm up on something simple.
But you know what. When I first got and used FCE two months ago, I captured footage shot with the same camera that I used to shoot the footage that I'm having trouble with in imovie. I captured quite a bit in FCE then, and almost all of it had to be rendered, it had this electonic booping throughout the audio (FCE's signal that material must be rendered, according to the manual). Could these issues be related?
Thanks Jeff for thoughts on books. If it's in print, I'll be able to find it. And thanks, Glenn, for giving it the old college whack :-) .
__________________
Breakthrough In Grey Room

Shawn Mielke is offline   Reply
Reply

DV Info Net refers all where-to-buy and where-to-rent questions exclusively to these trusted full line dealers and rental houses...

Professional Video
(800) 833-4801
Portland, OR

B&H Photo Video
(866) 521-7381
New York, NY

Z.G.C.
(973) 335-4460
Mountain Lakes, NJ

Abel Cine Tech
(888) 700-4416
N.Y. NY & L.A. CA

Precision Camera
(800) 677-1023
Austin, TX

DV Info Net also encourages you to support local businesses and buy from an authorized dealer in your neighborhood.
  You are here: DV Info Net > Apple / Mac Post Production Solutions > Final Cut Suite

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

 



Google
 

All times are GMT -6. The time now is 05:50 AM.


DV Info Net -- Real Names, Real People, Real Info!
1998-2017 The Digital Video Information Network